Obavijesti

News

Prosvjedi u Hrvatskoj: 'Tu smo jer vas pravosuđe nije zaštitilo'

Prosvjedi u Hrvatskoj: 'Tu smo jer vas pravosuđe nije zaštitilo'
12

'Pravda za djevojčice' - naziv je prosvjeda koji je najavljen za subotu 19. listopada u 10 sati na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja...

VIDEO

Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Dalmaciji, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:41

Prosvjed organiziraju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna.

Osim u Zagrebu, mirni prosvjedi za subotu su najavljeni i u Zadru, Splitu, Rijeci te Puli i Osijeku u 10 sati.

Zagreb:

 

Posted by 24sata on Saturday, 19 October 2019

Split:

'Nisi sama': Prosvjed u Splitu zbog silovanje djevojčice u Zadru

'Nisi sama': Prosvjed u Splitu zbog silovanje djevojčice u Zadru Više na Više na http://bit.ly/31q43JD Reporteka: Tina Jokić

Posted by 24sata on Saturday, 19 October 2019

Varaždin:  

I Varaždin se priključio prosvjedu 'Pravda za djevojčice'

I Varaždin se priključio prosvjedu 'Pravda za djevojčice' Reporter: Danica Plantak

Objavljuje 24sata u Subota, 19. listopada 2019.

Okupili smo se zbog, po nama pogrešne sudske odluke, da se osumnjičenike odmah ne ostavi u istražnom zatvoru, iako pozdravljamo naknadnu odluku o tome. Mi imamo veliki problem od temelja, od edukacije i prevencije. Žrtvu se ponovno viktimizira tijekom procesa, a kazne su za ovakve prijestupnike često preblage. Puno žena u savjetovalištu kaže nam svoj problem, ali vrlo malo njih se odluči prijaviti. Želimo poručiti svim žrtvama da nisu same. Nadamo se u boljitak našeg pravosuđa. Zapalit ćemo i lampione pred sudom kao iskru u nadu jer želimo da se stvari počnu mijenjati – poručila je Karmela Šegvić, pravna savjetnica udruge Domine iz Splita koja je organizirala prosvjed izsped Županijskog suda u Splitu.

Okupilo se više stotina prosvjednika, prema nekim procjenama njih 500-ak, a među njima bilo je puno mladih djevojaka. - Ovdje smo zbog nepravde prema djevojci. Mislim da se ranije trebala obratiti nadležnima. Želimo joj izraziti potporu – kazala je 16-godišnja Natali dok je njezina prijateljica iz razreda, Karla zaključila da ovo nije Hrvatska kakva treba biti i da treba iz nje pobjeći.

- Ne želimo da ovaj slučaj padne u zaborav, zato smo tu. Vjerujem da će se ovoga puta nešto postići baš zato jer se puno mladih uljučilo – kazala je Nikolina. S ekipom djevojaka bila je i njihova učiteljica Marija Korman.

- Učenice su trebale imati nadoknadu nastave. Pitale su me je li mogu ići na prosvjed i ja sam odlučila ići s njima. Treba pričati o nasilju, treba se prestati bojati govoriti o nasilju. Nepovjrerenje u institucije dugo već traje, ali nadam se da će se nakon ovog slučaja i prosvjeda stvari barem malo promjeniti – poručila je Marija.

Među okupljenima bili su i čelnici Pametnog Marijana i Ivica Puljak, čelnik splitskog SDP-a, Goran Kotur, Marinko Biškić i mnogi drugi. Osim podrške djevojci iz Zadra prosvjednici su istaknuli i ime Kristiana Vukasovića, mladića koji je preminuo u bolnici u koju je dovezen iz zatvora na Bilicama gdje je izdržavao višemjesečnu kaznu zbog požara nekoliko stabala maslina.

- Došla sam podržati ovaj prosvjed kako bismo zajedno uvidjeli da je žrtva žrtva, da oni koji su krivi moraju biti osuđeni i da pošaljemo pravu poruku društvu, ali i da pomognemo žrtvi da prebrodi sve ovo. Ima ih dosta i vrijeme je da se taj broj smanji - rekla je Romana Jakaša, jedna od prosvjednica.

- Javnost shvaća zašto je važno danas biti ovdje, ali moraju pronaći tih pet minuta u subotu ujutro kako bismo toj curi zaista pomogli, da shvati da nije sama. Ona možda misli da je sama, ali nije. Ja ju ne poznajem, ali joj želim reći da danas ima mnogo nas koju ju podržavamo. Želimo da bude snažna - dodala je.

- Žrtva je vjerojatno ucjenjivana, ipak je ona žena u Hrvatskoj koja se boji... Da ima institucija, mi sad ne bismo bili ovdje - kaže Jakaša.

- I sama sam bila u situaciji, u vanbračnoj zajednici, bila sam potlačena. Bilo me sram. I vjerujem da je to razlog i kod žrtve, rekla je prosvjednica Jakaša koja je na prosvjed u Splitu dovela i svoju bebu. 

Šibenik:

STOP NASILJu Zbog zločina nad djevojčicom prosvjeduju i Šibenčani Reporter Hrvoslav Pavić

Posted by 24sata on Saturday, 19 October 2019

Zadar:

Prosvjed zbog silovanja u Zadru: “Pravosuđe nije lutrija”

Prosvjed zbog silovanja u Zadru: “Pravosuđe nije lutrija” Više na http://bit.ly/31q43JD Reporter: Pino Šale

Posted by 24sata on Saturday, 19 October 2019

Rijeka:

Riječani prosvjedom “Pravda za djevojčice” iskazuju solidarnost žrtvi silovanja iz Zadra

Riječani prosvjedom “Pravda za djevojčice” iskazuju solidarnost žrtvi silovanja iz Zadra Više na http://bit.ly/2pvt4pJ Reporterka: Meri Tomljanović

Posted by 24sata on Saturday, 19 October 2019

Pula:

Za vrijeme prosvjeda na pulskoj Portarati, koji je pod nazivom 'Pravda' organiziran zbog nezadovoljstva javnosti zbog slučaja gnjusnog silovanja maloljetnice u Zadru, došlo je do policijske intervencije koja je izazvala ogorčenje dijela Grdjana. Policijski službenici su u masi ljudi vidjeli  dvojicu mladića koji su na svojim majicama imali natpis "HDZ Lopovi. Lopine!".

Mladići u majicama nisu provocirali, tek bili u masi  ljudi, pa se da zaključiti da je jedini razlog za takvo postupanje policije natpis na majicama. 'Došli su i pitali kakva nam je to majica. Rekli sam da samo izražavamo svoje nezadovoljstvo i ništa više', rekli su mladići. Na stranu mladića stao je dio građana. Policija je najavila privođenje, no u ovom trenutku još uvijek nema potvrde nesu li tek legitimirani ili provedeni. Poslali smo upit i PU Istarsku čiji odgovor još čekamo.

'Utjecaj na svjedoke bio bi razumljiv da žive u istoj kući'
'Utjecaj na svjedoke bio bi razumljiv da žive u istoj kući'

Zbog zaštite identiteta žrtve nismo omogućili komentare pod tekstovima o ovom slučaju. Hvala vam na razumijevanju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca