News

Komentari 0

'Građevinske dozvole uskoro će imati tri puta manje troškove'

'Građevinske dozvole uskoro će imati tri puta manje troškove'

Zakonske izmjene i digitalizacija postupka smanjiti će višekratne obilaske različitih institucija i broj proceduralnih koraka potrebnih za izdavanje građevinske dozvole s 22 na minimalno 10 do maksimalno 14

Izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, koje su upućene u hitnu saborsku proceduru, omogućit će brže, jeftinije i transparentnije izdavanje građevinskih dozvola, čime će se smanjiti i trošak investicija, istaknuli su u ponedjeljak u Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS).

Saborski zastupnik i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj kazao je na konferenciji za novinare kako se radi o izmjenama "koje štede novac", jer se troškovi ishođenja dozvola smanjuju s prosječnih 11 posto vrijednosti investicije, na prosječno 3,7 posto, odnosno gotovo tri puta manje", što je ispod prosjeka EU od četiri posto. Ističe kako će zakonske izmjene i digitalizacija postupka smanjiti višekratne obilaske različitih institucija i broj proceduralnih koraka potrebnih za izdavanje građevinske dozvole s 22 na minimalno 10 do maksimalno 14, što je blizu EU prosjeka koji iznosi 12,7 proceduralnih koraka za ishođenje građevinske dozvole.

Čuraj napominje kako takav način uvodi transparentnost jer će strankama u postupku omogućiti da uvijek imaju uvid u stanje predmeta i u svakom je koraku postupka izdavanja dozvole vidljivo što se događa, tko je odgovorna osoba i kako postupa.

Stoga smatra kako je hitni saborski postupak opravdan, jer je svaki dan koji poduzetnici čekaju na administraciju, način na koji se investitori odvraćaju od ulaganja u Hrvatsku, a ovo je i veliki iskorak u uspostavi ekonomične i učinkovite državne i javne uprave.

Kao jednu od ključnih promjena pročelnik osječkog gradskog Upravnog odjela za urbanizam Dražen Slunjski naveo je kako su javna pravna tijela do sada imala rok za očitovanje o potvrdi glavnog projekta, kojeg se, kako drži, nisu pridržavala, pa se na potvrđivanje znalo čekati 30 pa i 60 dana.

Digitalizacijom sustava javnopravna tijela imat će elektronski uvid u dokumentaciju i rok od 15 dana za očitovanje, a ukoliko se u tome roku ne očituju, smatrat će se da su se očitovala pozitivno, odnosno da nemaju primjedbe, pojasnio je Slunjski.

Najčitaniji članci