Obavijesti

News

Komentari 212

Ekipe ZET-a na terenu, kod Županje pala čak 51,5 litra kiše

Ekipe ZET-a na terenu, kod Županje pala čak 51,5 litra kiše
108

Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za središnju Hrvatsku i Slavoniju. Iznimno jaki udari vjetra rade probleme u većini zemlje. Ponegdje pada i obilna kiša

VIDEO

U Zagrebu je počeo puhati jak vjetar koji stvara probleme u prometuZbog nestanka električnog napona na Mihaljevcu, tramvajske linije 8 i 14, od 14.52 sati, prometovale su Draškovićevom i Vlaškom ulicom do Kvaternikovog trga. Od 15.07 sati ove tramvajske linije prometuju redovito. 

Tramvajske linije 12, 13, 14 i 17,  koje su zbog otklanjanje reklamnog transparenta sa žica gornjeg voda u Frankopanskoj ulici prometovale preusmjereno, od 14.20 sati nastavile su prometovati svojim redovitim trasama.

Srušeno stablo zaustavilo je promet u Ulici Zelengaj. Zbog toga nije vozila autobusna linija 138 Britanski trg – Zelengaj. Nakon uklanjanja srušenog stabla, autobusna linija prometuje redovito.

Jak vjetar otežava promet na autocestama i moru

Zbog vode na kolniku zatvorena je državna cesta D38 u mjestu Orljavac, a za sav promet opet su otvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački, izvijestio je HAK u četvrtak popodne. 

Od 17.50 sati, zbog vode na kolniku, za sav promet zatvorena je državna cesta D51 u mjestu Bjeliševac kod Kutjeva.

No, jak vjetar i dalje usporava promet na autocestama: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, A1 između Zagreba i Bosiljeva 2, vijadukta Božići i južnog dijela tunela Svetoga Roka, te između čvorova Šestanovac i Vrgorac, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Bregana i Križ, te na A4 Zagreb-Goričan između čvorova Breznički Hum i Ivanja Reka.

Kolnici su mokri i skliski u Slavoniji, a zbog uklanjanja stabala s kolnika, za sav promet, zatvorena je Sljemenska cesta u Zagrebu.

U prekidu je trajektna linija Sumartin-Makarska, te katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa i Split-Hvar-Korčula.

Split: Vatrogasci uklanjaju stabla i grane s ulica i prometnica

Zbog mjestimičnih udara bure i sjeverozapadnog vjetra tijekom srijede popodne, noći, ali i u četvrtak ujutro vatrogasci sa šireg splitskog područja uklanjaju stabla i grane s gradskih ulica i prometnica. Nitko, zasad, nije ozlijeđen, javlja HRT.

Jak vjetar puše i u unutrašnjosti zemlje. Za četvrtak je izdano crveno upozorenje za unutrašnjost zemlje. 

Prema Meteoalarmu, crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno

Meteoalarm: Moguće su štete i nezgode opasne po život

- Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere - objašnjenje je crvenog upozorenja na Meteoalarmu.

Snažni udari vjetra prijete Zagrebu i Slavoniji. 

U Zagrebu udari vjetra do 75 km/h, u Slavoniji i Baranji obilna kiša

Na širem zagrebačkom području vjetar bi mogao puhati brzinom do 75 kilometara na sat, dok se za Slavoniju i Baranju upozorenje, uz vjetar, odnosi i na obilniju kišu koje bi moglo pasti i do 40 litara po četvornom metru.

Na Jadranu udari vjetra i do 150 km/h

Za Jadran je izdano žuto upozorenje. Ipak, tijekom današnjeg jutra, vjetrovi će biti jači nego u unutrašnjosti. Na otvorenom moru i podno Biokova mogući su udari vjetra veći od 150 km na sat. 

U Međimurju u nekim dijelovima nestalo struje

U Međimurskoj županiji puše jak olujni vjetar, povremeno praćen slabom kišom i nestankom struje u pojedinim dijelovima županije. Većih incidenata u prometu i po mjestima nije bilo, kao ni zastoja u prometu. 

U gradu Čakovcu je vjetar srušio table i nosio pojedine dijelove nekih objekata, primjerice prozora. Na sreću, za sada nema ozlijeđenih.

Kiša poplavila njive i dvorišta u Slavoniji

Obilna kiša koja od sinoć pada na području cijele Slavonije poplavila je njive i dvorišta obiteljskih kuća u Orljavcu i Kamenskoj između Požege i Pakraca. Vatrogasci, koji su od sinoć na terenu, uklanjanju porušena stabla u općini Čaglin te ispumpavaju vodu iz podruma nekoliko kuća i stambenih zgrada na požeškom području. U Orljavcu se na cestu izlila rijeka Orljava pa se promet odvija otežano. Zbog vode koja nadire cestu će poslijepodne vjerojatno zatvoriti za sav promet. 

Najteže je u Kamenskoj gdje je obitelji Papak voda došla do ulaznih vrata kuće. Poplava im je uništila plastenike i kompletne poljoprivredne površine. 

- Voda nosi sve sa sobom. Nezaustavljivo nadire. Prije desetak dana smo imali istu situaciju, ali ovo je još gore – požalio nam se Vinko Papak. Za područje Slavonije i središnje Hrvatske Meteoalarm je izdao crveno upozorenje što znači da je vrijeme izuzetno opasno. 

Elementarna nepogoda za Vukovarsko-srijemsku županiju

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić proglasio je elementarnu nepogodu za cijelo područje zbog obilne kiše i vode na poljoprivrednim površinama u općinama Drenovci, Gunji, Vrbanji, Nijemcima i gradu Iloku. 

Poplavljene poljoprivredne površine obišli su zamjenici župana Željko Cirba i Zdravko Kselić,  predstojnik ureda župana Marinko Beljo te predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Andrija Matić.

U posljednja 24sata na području mjerne stanice Gradišta kod Županje, pala je 51,5 litra kiše po četvornom metru, podaci su DHMZ-a. 

U Osijeku stabla padala na cestu i blokirala promet

Najavljivano nevrijeme, za koje su prognostičari ukazivali da će biti orkanskih razmjera, u četvrtak oko 11 sati počelo je komplicirati život i u Osijeku. Prema riječima zapovjednika osječke vatrogasne postrojbe, Borisa Banjana, samo u sat vremena imali su tri intervencije uklanjanja stabala koja su pala na cestu i nakratko blokirala promet. S krova zgrade u Ulici Republike Hrvatske vatrogasci su morali skidati lim koji je zbog velikih udara vjetra prijetio pasti na cestu. 

U noći sa srijede na četvrtak u Vukovarskoj ulici u Osijeku drvo je palo na dva automobila i pričinilo veliku materijalnu štetu.

U Vatrogasnoj zajednici Grada Vukovara kažu da nisu imali toliko intervencija koliko se moglo očekivati zbog jakog vjetra. Napomenuli su da je veću štetu prouzrokovalo tek stablo koje je u Borovu naselju palo na parkiralište i oštetilo automobil.

Iako većih problema zasad nema, građane se upozorava da budu oprezni jer po svim dijelovima grada lete razni predmeti, a u Retfali je stablo palo na tramvajsku prugu, zbog čega je prekinut tramvajski promet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini