Obavijesti

News

Komentari 25

Grabar Kitarović: Europa se nalazi u ključnom trenutku

Grabar Kitarović: Europa se nalazi u ključnom trenutku
1

Predsjednica je govorila o sedam tisuća kilometara dugoj Željeznoj zavjesi koja je nakon rata podijelila Europu na dva dijela i koja je izolirala istočne države i stavila ih pod represivne vlade

VIDEO

Naš je zadatak ne dopustiti Europi da padne kada se spotakne, a sada je jedan od tih trenutaka, poručila je u utorak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u govoru koji je održala na Europskom institutu Sveučilišta u Zuerichu.

Predsjednica je govorila u dvorani gdje je britanski premijer Winston Churchill 1946. održao svoj povijesni govor o budućnosti Europe nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je, između ostalog, pozvao na osnivanje Vijeća Europe, institucije koju je prošli mjesec preuzela ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, kao i na težnju prema stvaranju Sjedinjenih Europskih Država.

"Zato vam poručujem, neka Europa ustane!", zaključio je Churchill tada svoj govor.

Sedamdesetak godina kasnije, govoreći s istog mjesta, Grabar-Kitarović je poručila kako u Europi i danas postoji nejednakost među državama. 

Predsjednica je govorila o sedam tisuća kilometara dugoj Željeznoj zavjesi koja je nakon rata podijelila Europu na dva dijela i koja je izolirala istočne države i stavila ih pod represivne vlade.

Osim država Istočnog bloka, i Jugoslavija je kao nesvrstana država bila iza Željezne zavjese, istaknula je Grabar-Kitarović.

"Rekla bih da se danas Željezna zavjesa pretvorila u Svilenu ili Pamučnu zavjesu jer i dalje vidimo razlike između onoga što je nekad bio zapad i istok Europe ili između takozvanih starih i novih članica EU-a", rekla je predsjednica pred nekoliko stotina prisutnih.

"Vide se razlike u standardima životnim, u stanju infrastrukture, ali i mentalne razlike", dodala je. 

Poručila je kako je danas nužno brisanje tih granica, kao i usredotočenost na koheziju i povezanost, što će ojačati Europu, ali ju i osnažiti u očima drugih svjetskih sila.

"Najopasnija stvar koju možemo danas napraviti je raslojavanje Europe i stvaranje druge klase građana, što će dodatno stvoriti ogorčenost" stanovništva prema EU-u. U tom kontekstu se osvrnula na Inicijativu triju mora koju je pokrenula s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i čiji je cilj upravo izjednačavanja standarda starih i novih članica EU-a.

Govorila je i o potrebi širenja Unije na jugoistok, istaknuvši kako je njezino mišljenje da će taj dio Europe "imati mir i sigurnost tek kad su te države u potpunosti integrirane u EU, a one koje to žele i u NATO savez".

Pritom je naglasila kako ne voli termin Balkan, iako poštuje one koji se ponose što dolaze od tamo. 

Grabar-Kitarović smatra kako su "Balkan" i "balkanizacija" postali termini koji označuju rat i patnju, što ne doprinosi "mentalnoj percepciji i osjećajima Europljana prema daljnjem proširenju Unije". Umjesto toga, bolji, "geografsko neutralni" termin je jugoistok Europe. 

Govoreći o EU-u općenito, predsjednica je rekla kako ona treba rebrendiranje ako želi postati globalna snaga, "najveće područje slobode, jednakosti, sigurnosti, prilika i blagostanja za sve ljude". 

Upozorila je kako je Europa trenutno u opasnom trenutku jer se dijeli na razne grupe, pa je pozvala na pronalazak zajedničkih temelja, ali i izrazila optimizam. 

"Europa je ustala, a naš je zadatak da joj ne dopustimo da padne kad se spotakne. Ovo je jedan od tih trenutaka i smatram da se moramo ujediniti i početi raditi na tome da se ustane", zaključila je.

Predsjednica zadovoljna širenjem gospodarskih odnosa sa Švicarskom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak se, na kraju službenog posjeta Švicarskoj Konfederaciji, sastala s predstavnicima švicarskog poslovnog sektora i Gospodarske komore Švicarske – srednja Europa te izrazila zadovoljstvo zbog postupnog širenja i unaprjeđenja gospodarskih odnosa Hrvatske i Švicarske.

Nakon pohvalnih riječi na račun jačanja gospodarskih odnosa između dvije zemlje, Grabar-Kitarović je posebice istaknula da su "švicarska ulaganja prepoznata kao najuspješniji primjeri privatizacije i ulaganja stranog kapitala u hrvatsko gospodarstvo", priopćio je ured predsjednice za odnose s javnošću.

Navela je kako Hrvatska postaje sve popularnija turistička destinacija među švicarskim državljanima te kako unatoč tomu što turizam čini značajan dio hrvatskog gospodarstva, Hrvatska želi snažno razviti i druga gospodarska područja.

"Posebno želimo razvijati  industrije visoke dodane vrijednosti, poput automobilske industrije, energetike ili ICT-a, a cilj nam je postići razvoj temeljen na znanju, kvalitetnim proizvodima i uslugama s visokom dodanom vrijednošću", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica, dodaje se u priopćenju, očekuje nastavak trenda ulaganja usmjerenih na proizvodnju, a potencijal u daljnjem razvoju partnerstva vidi u švicarskim izvozno orijentiranim industrijama, poput biotehnološke i farmaceutske ili fine mehaničke i elektroničke industrije.

Istaknula je mogućnosti za suradnju u proizvodnji bio hrane i prehrambenoj industriji, kao i suradnju na području turizma, a potencijal postoji i u sudjelovanju švicarskih tvrtki na razvoju hrvatskih infrastrukturnih projekata, primjerice razvoju i modernizaciji željeznice.

Naposljetku je naglasila kako Hrvatska istražuje nove načine provedbe najsuvremenijih tehnologija za gospodarenje otpadom te je otvorena za nova dostignuća u energetskom sektoru.

Švicarski poduzetnicima je uputila  poziv na bližu suradnju između institucija za izvoz i poticanje ulaganja kako bi se poboljšala ekonomska partnerstva između poduzeća obiju strana.

"Hrvatska nudi idealnu kombinaciju stabilnosti i velikih prilika za razvoj. U tom smislu, hrvatsko gospodarstvo je i u ovoj godini održalo zamah stabilnog i zdravog rasta", kazala je predsjednica te izrazila uvjerenje kako će ekonomska stabilnost i novo povjerenje međunarodne investicijske zajednice otvoriti novi put poslovnim i investicijskim mogućnostima. „

"Pozivam vas da budete dijelom tog procesa. Vjerujem kako će naš današnji susret potaknuti razvoj trgovinskih i poslovnih odnosa između naših zemalja", zaključila je Grabar-Kitarović.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.