Obavijesti

News

Komentari 32

Grabar Kitarović: "Po meni, Dublinski sporazum je mrtav"

Grabar Kitarović: "Po meni, Dublinski sporazum je mrtav"
1

'Prije Hrvatske, oni prođu kroz nekoliko zemalja koje se klasificiraju kao sigurne. Sve formalnosti, i registraciju, treba obaviti pri samom ulasku u EU, dakle u Grčkoj'

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u srijedu da danas de facto više nije na snazi Dublinski sporazum koji regulira koja je zemlja Europske unije odgovorna za tražitelje azila koji su preplavili Europu u najvećoj migrantskoj krizi od Drugoga svjetskoga rata.

Na novinarski upit zašto Hrvatska i dalje ne provodi pravila Dublinskog sporazuma, iako je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio da ako migranata u Hrvatskoj bude oko 4 tisuće, da ih neće biti problem zbrinuti i registrati po dublinskim pravilima, predsjednica je ponovila stajalište da je rješenje zaštita grčko-turske granice te da Hrvatska nije zemlja prvog prihvata, a nije ni prva država EU u koju migranti ulaze.

- Prije Hrvatske, oni prođu kroz nekoliko zemalja koje se klasificiraju kao sigurne, od Grčke, preko Makedonije do Srbije i držim da sve formalnosti, pa i registraciju, treba obaviti već pri samom ulasku u EU, dakle u Grčkoj - rekla je Grabar-Kitarović na konferenciji za novinare nakon sastanka sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom, dodavši da Hrvatska, "jasno, mora registrirati sve ljude koji ulaze u nju iz razloga nacionalne sigurnosti".

- Izjava ministra Ostojića odnosila se na pretpostavku da u Hrvatsku ukupno uđe 4 tisuće ljudi, a ušlo ih je puno, puno, puno više od toga - kazala je.

- Pitanje je koliko je Dublinski sporazum danas više uopće na snazi – po meni, on je mrtav - ocijenila je.

Predsjednicima je bilo postavljeno i pitanje treba li Grčka i dalje ostati u Schengenu, ili bi je trebalo iz njega maknuti, kao što traže neki glasovi u EU.

- Grčka je članica i EU, i Schengena i eurozone i mi bismo trebali učiniti sve što je u našoj moći da to tako i ostane. Grčka granica sad je i naša granica i svi zajedno, EU i Grčka, trebamo doći do rješenja kako zaštititi tu granicu. To je pravo pitanje - odgovorio je slovački predsjednik Kiska, s čime se u potpunosti suglasila i hrvatska predsjednica, rekavši da tome nema što dodati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini