Obavijesti

News

Komentari 7

Grabar Kitarović pozvala na osnaženje svih žena u svijetu

Grabar Kitarović pozvala na osnaženje svih žena u svijetu
1

Odmah ispred ovog velebnog zdanja nalazi se dar Hrvatske Ujedinjenim narodima, jedan od simbola te organizacije – „Spomenik miru“ poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića, rekla je predsjednica

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u utorak na UN-ovoj konferenciji o ženama na osnaženje svih djevojaka u svijetu i pozvala na njihovo obrazovanje, uključenje u upravljanje i donošenje odluka te očuvanje mira jer tada žene pokreću svijet. 

Sudjelovanjem na konferenciji Ujedinjenih naroda „Žene na vlasti“ („Women in Power“) predsjednica je počela svoj drugi dan boravka u New Yorku, a u svom izlaganju govorila je i o vlastitom iskustvu i općenito o položaju žena.

„Odmah ispred ovog velebnog zdanja nalazi se dar Hrvatske Ujedinjenim narodima, jedan od simbola te organizacije – „Spomenik miru“ poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića", rekla je u svome izlaganju hrvatska predsjednica.

"Ženski lik na konju drži globus i simbolično vodi narode svijeta k miru. Ona je ta kojoj trebamo težiti. Učinimo njezinu simboliku našom stvarnošću i osnažimo svaku djevojku kako bi i ona spoznala da svijet može držati na dlanu“, istaknula je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Govoreći o vlastitom iskustvu predsjednica je rekla da je u politiku ušla u dobi od 24 godina i kao većina drugih žena u politici i svim područjima života, morala je biti ustrajna i boriti se za svoje mjesto kako u životu tako i u politici.

Kada je o političarkama i ženama na vlasti riječ često se u javnosti postavljaju neprimjerena pitanja, a u mnogim situacijama političarke se nose s raznim prijetnjama i uvredama, kazala je.

Iako su postigle mnogo toga žene u društvu još nemaju jednaku vrijednost kao muškarci, a to se odnosi na sve žene, bez obzira na to odakle dolaze, bez obzira na njihovu dob ili položaj, rekla je hrvatska predsjednica.

Rekla je da je "nažalost" na upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj više muškaraca nego žena, a ona kao predsjednica Republike inzistira na tome da joj predlože žene kao kandidate za veleposlaničke i druge upravljačke dužnosti.

Podsjetila je na činjenicu da su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije zato što dolazi do golemog pozitivnog utjecaja na BDP i povećane produktivnosti.

U tom smislu u Hrvatskoj je uspostavljena jedinstvena baza podataka poslovnih žena. Ta baza sadrži na desetke žena koje imaju sposobnost vođenja uspješnih tvrtki i biti na rukovodećim pozicijama na temelju svojih stručnih kvalifikacija i profesionalnih postignuća, a ne kao rezultat projekta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, naglasila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović nadalje je kazala da žene trebaju biti više uključene u očuvanje mira i sigurnosti, u sprječavanje i rješavanje sukoba te u politiku općenito.

U trenutku kada im se omogući potpun i jednak pristup resursima i mogućnostima te kada ih se uključi u donošenje odluka, žene pokreću svijet, poručila je hrvatska predsjednica.

Jednako tako obrazovanje mora biti među prioritetima svih razvojnih programa, rekla je hrvatska predsjednica.

Konferencijom  "Žene na vlasti" UN želi pokazati koliko je važno da se žene zauzmu za sebe i da nikada ne odustaju.

Odgovornost žena političarki je da svojim postupcima i djelima pokažu drugim ženama i djevojkama širom svijeta da vjeruju u sebe i budu odlučne u rušenju svih zapreka koje im se nađu na putu.

Osim hrvatske, na konferenciji sudjeluju litavska i estonska predsjednica, islandska premijerka te visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini.

Predsjednica se sastala s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom

Na marginama današnje konferencije Ujedinjenih Naroda „Žene na vlasti“, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom.

Sugovornici su razgovarali o stanju na jugoistoku, s posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini i o položaju Hrvata u BiH, te o trenutnim globalnim izazovima. Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako Hrvatska podupire nastavak postupka proširenja na svih šest zemalja Jugoistočne Europe.

Posebno je istaknula zadovoljstvo politikom ljudskih resursa, što je po prvi put u povijesti UN-a rezultiralo ravnopravnošću spolova u UN-ovoj skupini višeg rukovodstva te pozdravila napredak ostvaren u revitalizaciji rada Glavne skupštine UN-a. 

Secretary General meets with President, REPUBLIC OF CROATIA.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a