Obavijesti

News

Komentari 2

Grad Drniš dobio pogon za pročišćivanje otpadnih voda

Grad Drniš dobio pogon za pročišćivanje otpadnih voda
11

Projekt "Unaprjeđenje vodoopskrbnoga i kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš", financiran iz IPA pretpristupnih fondova, počeo je 2007. godine

VIDEO

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Drnišu svečano je u utorak pustio u pogon ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, čime je završen projekt unaprjeđenja vodoopskrbnoga i kanalizacijskog sustava, vrijedan gotovo 6,5 milijuna eura.

Europska unija sufinancirala je taj projekt s 4.580.145 eura, a preostali iznos od 1.869.855 eura uložile su Hrvatske vode.

"Želim čestitati svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog velikog i važnog projekta čija realizacija uvelike pridonosi zaštiti jednog od najsjajnijih bisera u nizu hrvatskih prirodnih ljepota, rijeke Krke, kao i rijeke Čikole", rekao je Ćorić.

Iz perspektive Ministarstva zaštite okoliša projekt zaštite rijeka Čikole i Krke predstavlja veliki iskorak, dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Možda nije očito kako će se povećati kvaliteta života, ali treba naglasiti kako je NP Krka u kontekstu svih naših parkova jedan od bisera na toj kruni pa njegova zaštita predstavlja veliki iskorak. Kroz projekte koji su u pripremi i realizaciji u skoroj ćemo budućnosti svjedočiti još boljoj i većoj zaštiti prirode u ovom kraju“, rekao je ministar Ćorić, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, te je uz asistenciju generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, župana Gorana Pauka i gradonačelnika Drniša Josipa Begonje pustio u pogon uređaj za pročišćavanje.

Projekt "Unaprjeđenje vodoopskrbnoga i kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš", financiran iz IPA pretpristupnih fondova, počeo je 2007. godine, a realizacija je počela 2010. 

"Zadovoljstvo mi je biti gradonačelnik i svjedok završetka povijesnog projekta za grad Drniš. Ne samo što je on velik po svojoj financijskoj izdašnosti i ne samo što je to prvi projekt koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, već on znači i kraj problemu koji grad Drniš ima stoljećima, a to je nekontrolirano ispuštanje otpadnih voda grada u našu Čikolu, potom i u Krku. To je značilo zagađenje unutar granica Nacionalnog parka Krka“, rekao je drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Projekt je obuhvatio rekonstrukciju sustava vodoopskrbe u duljini od 4,6 kilometara, izgradnju i rekonstrukciju kanalizacijskog sustava duljine oko sedam kilometara, mapiranje i inspekciju kanalizacijskih cijevi duljine oko 1,3 kilometara te izgradnju glavnog kolektora.

"Zaista nema boljeg načina za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša nego upravo na ovaj način, puštanjem u pogon pročistača otpadnih voda za grad Drniš, čime ćemo bitno smanjiti pritisak na okoliš na ovom području. Vodni resurs osnova je održavanja života, a posebno kad govorimo o vodoopskrbi. Važnost realizacije ovog projekta nije samo za grad Drniš, već i za cijelu županiju i šire. Ovaj opsežan i zahtjevan projekt nije bilo moguće provesti bez suradnje ministarstva, Hrvatskih voda, Grada Drniša i stoga čestitam svima skupa na izvrsno odrađenom poslu“, rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je istaknuo kako je cilj zaštita rijeke Krke kao jednog od najvrjedniji resursa te da su Hrvatske vode u suradnji s Gradom Drnišom, Šibensko-kninskom županijom i drniškom komunalnim poduzećem prije riješile vodoopskrbu s izvora rijeke Čikole.

"Danas svjedočimo nadogradnji kanalizacijskog sustava puštanjem u rad ovog uređaja trećeg stupnja koji će omogućiti spajanje pet tisuća stanovnika. Koordiniramo s Hrvatskim cestama kako bismo uz rekonstrukciju državne ceste nastavili izgradnju kolektora i spojili preostale dijelove grada“, rekao je Đuroković.

Na svečanom otvorenju bili su i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predsjednik šibensko-kninske Županijske skupštine Nediljko Dujić, zamjenica župana Darija Puljić i direktor tvrtke Rad Drniš za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju Davor Jakelić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina