Obavijesti

News

Komentari 0

Grad Pazin - grad bez pesticida

Grad Pazin - grad bez pesticida

Grad Pazin postao je "grad bez pesticida" nakon što se odazvao inicijativi udruge "Zemljane staze", a gradonačelnik Krulčić potpisao prisegu kojom se pesticidi izbacuju iz korištenja na javnim gradskim površinama

Taj grad središnje Istre postao je i članom Europske Mreže Gradova bez pesticida. 

"Grad Pazin dosadašnjim ulaganjima u održive sustave i strateškim razvojem pokazuje da ozbiljno shvaća važnost primjena načela kružnog gospodarstva, a transparentno poslovanje stavlja ga u vrh poželjnih gradova za život, kao i za privremeni boravak digitalnih nomada", izjavio je Hini pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Velika upotreba pesticida jako opterećuje okoliš i zdravlje ljudi
Velika upotreba pesticida jako opterećuje okoliš i zdravlje ljudi

Rekao je i da žele poticati svoje građane da na zelenim površinama koriste ekološko-prihvatljiva sredstva, a što manje pesticida.

Upravo iz tog razloga, pridruživanje Mreži Gradova bez pesticida logična je nadogradnja kojom se podiže kvaliteta življenja građana te se osigurava bezbrižan boravak na zelenim površinama, dodao je.

Iz udruge "Zemljane staze" navode da se, osim zaštite zdravlja, tim projektom želi osvijestiti građane o učincima koje pesticidi imaju na zdravlje ljudi izravnim konzumiranjem putem hrane kad se intenzivno koriste u poljoprivredi i vrtlarstvu. A koriste se i pri održavanju sportskih terena, na drugim zelenim površinama i slično.

Zbog klimatskog kaosa nestaju pčele: Ubijamo ih i pesticidima
Zbog klimatskog kaosa nestaju pčele: Ubijamo ih i pesticidima

"Budući da djelovanje pesticida nije ograničeno isključivo na tretirano područje, od iznimne je važnosti reducirati njihovu upotrebu. Pesticidi su opasni za zdravlje, a sinergijsko djelovanje pesticida nije dovoljno ispitano, i zapravo nije poznato koje su posljedice miješanja i uzajamnog djelovanja različitih pesticida na naš organizam", izvijestili su iz Zemljanih staza.