Obavijesti

News

Komentari 4

Grad Zagreb tvrdi da miješanja skupina u vrtićima neće biti, HZJZ kaže, nove grupe su u redu

Grad Zagreb tvrdi da miješanja skupina u vrtićima neće biti, HZJZ kaže, nove grupe su u redu
1

Kako saznajemo, skupine koje se spajaju od Božića, ne miješaju se do kraja praznika. Ankete među roditeljima se provode svake godine da se zna koliko će se obroka priređivati, te mogu li se organizirati slobodni dani

VIDEO

Od prošlog tjedna u zagrebačkim dječkim vrtićima provode se ankete među roditeljima hoće li im dijete dolaziti u vrtić tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Uobičajeno je da se tijekom tog razdoblja, s obzirom da dolazi manje djece, spajaju odgojne skupine. Ankete se i inače provode da bi se u vrtićima znalo koliko će se obroka priređivati, te može li se organizirati pokoji slobodan dan za zaposlenice i zaposlenike.

No ove godine i vrtići su u zbog epidemije Covid-19 pod posebnim režimom rada. Svaka odgojna skupina je "mjehurić" za sebe, a uz ostale epidemiološke mjere, djeca se ne miješaju tijekom igre na dvorištu, ili u predprostoru ispred samih skupina. Roditelji ne smiju ulaziti u objekt. Ipak, javili su nam se roditelji koji kažu kako su ih iz vrtića obavijestili da će od idućeg tjedna zbog malog broja djece ipak doći do spajanja skupina.

- Zar se to ne kosi s uputama epidemiologa? Ako se ne smiju miješati ni na hodniku, kako će sad od 21. prosinca to odjednom biti moguće? I onda će ih opet razdvojiti - pita se majka zagrebačkog predškolca koja nam se javila u redakciju.

'Radit će i područni objekti'

Stoga smo provjerili sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje kakve su upute za vrtiće.

Iz GU za obrazovanje potvrdili su kako se provodi anketiranje roditelja o "potrebi smještaja djece u vrtiću tijekom nadolazećih blagdana". No miješanja grupa, ili preraspoređivanja djece izvan njihove grupe, tvrde, neće biti.

- Ako iskazana potreba za smještajem djece bude takva da je odgojno-obrazovni rad  u pojedinom dječjem vrtiću moguće organizirati u jednom objektu tog dječjeg vrtića, bez miješanja djece iz različitih odgojno-obrazovnih skupina, isti će biti organiziran u jednom objektu. Međutim, ukoliko iskazane potrebe roditelja budu takve da je nemoguće organizirati odgojno-obrazovni rad u jednom objektu poštujući sve epidemiološke upute i preporuke, uključujući one koje se odnose na zabranu miješanja djece iz različitih odgojno-obrazovnih skupina, rad će se organizirati u većem broju objekata, po potrebi i svima - navodi se u odgovoru koji potpisuje pročelnik Ivica Lovrić.

'Roditelji se nisu žalili'

Kako se navodi, dječji vrtići Grada Zagreba od izbijanja pandemije COVID-19 u potpunosti primjenjuju upute i epidemiološke upute resornog ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te će to činiti i tijekom nadolazećih blagdana.

Kažu nam tako i ravnateljice gradskih vrtića s kojima smo razgovarali. Svi se moraju pridržavati uputa HZJZ i Gradskog ureda. Ako se, primjerice, sutra objavi da se vrtići zatvaraju, tako će i biti. Ipak, zasad nema nikakvih najava da bi se to moglo i dogoditi.

- Uvijek je u vrtiću manje djece tijekom Božićnih i novogodišnjih blagdana no obzirom na specifičnu situaciju vezanu uz Covid-19, moram reći da poštujemo sve epidemiološke mjere, te će tako biti i u navedenom razdoblju. Prilikom organizacije odgojno-obrazovnog rada prvenstveno ćemo voditi brigu o potrebama naših korisnika. Upute koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo su konkretne i po njima ćemo se i dalje ravnati - kazala nam je Melina Vučak, ravnateljica DV Trnsko, koji uz centralni ima još četiri područna objekta, a pohađa ga oko 700 djece. 

HZJZ: Moguće je osnovati nove grupe 

No spajanja grupa će u nekim vrtićima biti, kao i zatvaranja područnih objekata, saznajemo neslužbeno. Kako nam pojašnjavaju u jednom manjem vrtiću u širem centru grada, ankete su već proveli, te će djeca koja dolaze biti u jednoj skupini do Sveta tri kralja. Roditelji se, kažu nam, nisu žalili. U nekim vrtićima će imati i više miješanih skupina, no te nove skupine opet se ne miješaju međusobno do povratka na redoviti raspored. I dalje se poštuju sve epidemiološke mjere, a organizacija rada ovisi prvenstveno o tome ima li vrtić dovoljno velike prostore, odvojene toalete itd. 

Tako se radilo i u svibnju i lipnju, nakon proljetne karantene, kažu nam , te ističu kako se baš svi pridržavaju mjera HZJZ-a koje su jasne i konkretne. Da je ovakva praksa u redu, potvrdili su nam i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Grupe trebaju biti i dalje stalne na način da se sastav novooformljenih grupa i odgajatelji koji za njih skrbe ne trebaju mijenjati, odnosno miješati tijekom blagdana. Dakle, moguće je na početku blagdana osnovati nove grupe ali one trebaju biti stalne tijekom blagdana što se tiče djece i odgajatelja - ističe se u njihovom odgovoru.

Roditelji ne prijavljuju da su u samoizolaciji

Ono na što se djelatnici u vrtićima žale je činjenica da u vrtić dolaze djeca čiji su roditelji zaraženi ili su u samoizolaciji. Naime, roditelji nemaju nikakvu obavezu o tome obavještavati vrtić. Osim toga, ako je roditelj u samoizolaciji jer je bio kontakt oboljele osobe, dijete ne treba također biti u samoizolaciji. Dakle, može dolaziti u vrtić.

- Jedno mi dijete već danima dovodi baka, no nitko nam nije javio jesu li roditelji u samoizolaciji - kaže nam jedna odgajateljica.

Do povećanja broja zaraženih dolazi i u vrtićima, no zasad još nije bilo otvorenih zahtjeva da se vrtići zatvore. To bi, uostalom bilo vrlo teško provedivo jer velik dio roditelja nema alternativu za čuvanje djece.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.