Obavijesti

News

Komentari 9

Grad Zagreb zabranjuje držanje stoke na Jakuševcu: 'Krave smrde, a smetlište ne smrdi!?'

Grad Zagreb zabranjuje držanje stoke na Jakuševcu: 'Krave smrde, a smetlište ne smrdi!?'
3

Građani su ljuti nakon odluke Grada Zagreba da ne smiju držati stoku na Jukuševcu. Mnogi tvrde da će zadržati stoku dok Grad ne makne smetlište...

VIDEO

Gradska zagrebačka vlast odlučna je u provedbi stare odluke prema kojoj se stanovnicima Jakuševca zabranjuje držanje stoke. 

Poljoprivrednici se protive tome te mnogi traže da se prvo makne smetlište, koje smrdi i zagađuje zrak, pa onda oni mogu pristati na taj uvjet. 

Za neke poljoprivrednika je uzgoj stoke i svinja jedini izvor prihoda, ali i obiteljska tradicija. 

Prije nego što ujutro krene u staju, Josip Bedeković iz Jakuševca pogleda u brdo smeća. Smetlište koje se svakim danom sve više povećava i približava njegovoj kući, prenosi HRT

- To je neopisivi smrad - kaže Josip. 

On tvrdi da taj smrad utječe i na zdravlja te pola njegove obitelji boluje od astme. 

- Od nas petero imaju dva sina, žena i ja. Još nemaju, hvala Bogu, snaha i malo unuče. Rekao sam - neka mi unuče dobije astmu, e netko će mi to platiti - nadodao je Josip. 

Već pola svog života, Josip živi samo od poljoprivrede poput njegovo oca, djeda, pradjeda i sina. No, uskoro stoku i svinje više neće smjeti uzgajati. 700 godina staro selo Jakuševec danas je dio Zagreba, a novi susjedi i gradska vlast držanje stoke i svinja ne dopuštaju.

- Kao ljude to nas povređuje jer oni koji su došli tu prije 10, 20 ili manje godina žele nas žele zbrisati sa zemlje, a ovaj gradonačelnik drži im štangu - kaže Josip. 

Svima koji drže stoku, grad je već poslao rješenja da je moraju ukloniti. Josipov susjed Mijo Glavić to odbija učiniti pošto mu je poljoprivreda jedini izvor prihoda te mu je komunalni redar već dao kaznu. 

- To je 500 kuna. I sad me prošli tjedan zvao, da, ako nisam maknuo životinje, ide 10 i 20 tisuća kuna ili sudski nalog da će izmjestiti životinje o našem trošku- rekao je. 

O cijeloj situaciji oglasio se i ekološki aktivist iz Jakuševca. 

- To je tragično. U ovoj situaciji kad čitav svijet strepi i suočava se s glađu, što će biti ne znamo ni sutra, a kamoli za godinu dana, potpuno je suludo u ovoj situaciji ići zatvarati OPG-ove - kaže Ratko Bedeković. 

Naravno, Jakuševčani su u šoku te je nastala pobuna oko određenih promjena i odluka. 

- Kako nekome milijuni kubika smeća, kompostana, drobilica 200 m odavde, ne smrdi tom Novom Zagrebu, a smrdi ovih par krava - kaže Josip. 

Odlukom o komunalnom redu propisano je da na području Grada Zagreba nije dopušteno držanje domaćih životinja, osim na područjima koja su određena Naredbom o određivanju područja Grada Zagreba na kojima se dopušta držanje domaćih životinja.  Iako je u ožujku 2012.g. donesena Naredba, sukladno kojoj nakon 31. prosinca 2012. godine više nije dopušteno držanje domaćih životinja u Jakuševcu, višekratnim izmjenama Naredbe omogućeno je držanje domaćih životinja na tom području sve do 31. prosinca 2020. godine. Nakon navedenog datuma mogućnost držanja domaćih životinja više nije produžena, priopćili su iz Službe za informiranje Grada Zagreba. 

Jedna druga obitelj, Vodopijak, prihvatili su ponudu da presele štale. No, poručili su da je to bila velika pogreška jer su potrošili gomilu vremena, novca i živaca na svu papirologiju. 

- Lokacijske dozvole, idejni projekt, sve živo. Grad je samo trebao krenuti u realizaciju, međutim, oni su nas svaku godinu zavaravali i produživali - nemojte, nemojte, bude se produžilo - i sad kad je došlo do kraja, kud sad? Što sad napraviti - kaže Ivica Vodopijak.

Građanima je postavljeno pitanje što će napraviti ako dođe do deložacije stoke. 

- Nek si uzmu kravu i neka si peljaju. Tomašević neka si pelja tamo kad hoće i nek si vodi tu kravu. A da će netko na silu otpeljati - ne postoji takva sila - rekao je Josip Bedeković. 

- Ja ću se fizički oduprijeti i stavit ću traktore ispred svog OPG-a, mogu samo mene i traktore fizički otpeljati - nadodao je Mijo Glavić. 

U razdoblju od veljače do lipnja 2021. godine obavljeno je 36 nadzora na preostalim farmama na području Jakuševca te su izdana 22 rješenja kojima je naloženo uklanjanje domaćih životinja, od kojih je od lipnja 2021. godine do ožujka 2022. godine u potpunosti izvršeno 14 rješenja, te je trenutno na području Jakuševca preostalo 6 aktivnih farmi. S ciljem uklanjanja domaćih životinja s preostalih farmi, vlasnicima istih izdane su obavijesti o učinjenom prekršaju, a onim vlasnicima koji nisu postupili po izdanoj obavijesti i platili izrečenu kaznu, izdani su prekršajni nalozi, poručeno je iz Službe za informiranje. 

Jakuševečki ekološki aktivisti i dalje vode svoje te tvrde ako smrde krave da smrdi i odlagalište. 

- Ako se inzistira na ovoj situaciji , onda mi inzistiramo na provedbi članka 70 Ustava Republike Hrvatske koji govori o pravu građana na čist i zdrav okoliš i skrb o tome vrši država, što znači, budući da su naša temeljna ustavna prava ugrožena, mi u tom slučaju tražimo momentalno zatvaranje odlagališta - rekao je aktivist Ratko. 

Za to ustavno pravo su odlučni boriti se od ulice do Bruxellesa i Strasbourga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"