Obavijesti

News

Komentari 147

Građani ne mogu do liječnika, liste čekanja sve duže, a Beroš to naziva političkim prosvjedom

Građani ne mogu do liječnika, liste čekanja sve duže, a Beroš to naziva političkim prosvjedom

Hrvatsko novinarsko društvo i ostali ponovno koriste smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva, napisao je ministar zdravstva u priopćenju uoči prosvjeda. Potpuno je ignorirao ono što je trulo u njegovom resoru

VIDEO

Ministar u nekom resoru nije pravno ili profesionalno odgovoran za aktivnosti u svome ministarstvu. Za to odgovaraju nadležni pojedinci koji obavljaju pojedinu aktivnost. Ministar je odgovoran politički i moralno. Ako avioni padaju, ako vlakovi iskaču iz tračnica ili kasne, ako pacijenti nepotrebno umiru, ministri daju ostavke. Zašto? Da bi pokazali kako ne mogu uspostaviti djelotvoran sustav i kako bi natjerali one koji dolaze nakon njih da sustav dovedu u red. Ili da kazne one koji su izravno krivi za propuste.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti 01:22

Vili Beroš, nekadašnji "Supervili", "Naš prijatelj Vili", koji je HDZ-u i Andreju Plenkoviću s ostatkom Stožera osigurao neočekivanu pobjedu na zadnjim parlamentarnim izborima, ne želi razumjeti ove, vrlo jednostavne, principe funkcioniranja demokratskih političkih sustava. Umjesto istjerivanja stvari na čistac, ministar je prosvjed koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo opisao kao političku manifestaciju. "Hrvatsko novinarsko društvo i ostali ponovno koriste smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva", napisao je u priopćenju prema HND-u.

Istjerati stvari na čistac

Pojedinci iz Društva nemaju nikakve političke ciljeve - oni ne žele ući u politiku, osvojiti vlast niti postati ministri. Oni samo žele, što je u skladu s načelima novinarske profesije, istjerati stvari na čistac. Jedan čovjek je mrtav. Je li morao umrijeti? Je li umro zbog nečije greške, propusta, nemara, indolencije? Je li istraga namjerno provedena površno? Je li to iznimka u sustavu ili nešto što može očekivati bilo tko od nas tko u telefonskom imeniku nema broj čovjeka koji može intervenirati, popularno zvanu "žnjoru"? Matijanićevu smrt kirurg dr. Hrvoje Tomasović opisao je kao "blesavu" pa objasnio: "On očito nije bio dobar ni s ovim njegovim jugo-doktorima, pa nije imao niti koga zvati osim Hitne. Pa mene su samo ovo ljeto zvali najmanje jedno pet puta zbog sličnih stvari. Možeš smatrati da je na kraju umro zbog svojih kvazi poštenih stavova kako mu ne trebaju protekcije i onda nema koga zvati za pomoć". Iz Tomasovićevih se stavova probija uvjerenje da se Matijaniću moglo pomoći; da je pokojnik znao da može nekoga nazvati, ali je to smatrao nepoštenim, pa se, po cijenu života, oslonio na sustav i "institucije koje rade svoj posao"… I tako umro. Ili je baš zato umro.

Vili Beroš o prosvjedu zbog Matijanića: 'Ne koristite smrt svog kolege za političke ciljeve'
Vili Beroš o prosvjedu zbog Matijanića: 'Ne koristite smrt svog kolege za političke ciljeve'

Tomasović očito zna u kojem sustavu radi. Na čelu tog sustava stoji dr. Vili Beroš. Nije ni on veslo sisao, radni je vijek proveo u zdravstvu i zna koliko često i kad treba zvati za ono što dr. Tomasović naziva "protekcijom" (a njega su, kako kaže, bar pet puta prošlog ljeta zvali zbog takvih intervencija i, ako dobro razumijemo njegove riječi, nije bilo mrtvih). Na novinarski prosvjed došlo je mnogo građana sa sličnim pričama, pa ipak ministar tvrdi da sustav funkcionira. Građani mu očito šalju poruku da se zdravstvo raspada: lijekova nema, takvu situaciju dugo nismo imali - liste čekanja sve su duže (premda je građana sve manje - danas u državi od 3,8 milijuna ljudi čekate jednako dugo ili dulje nego u državi koja je imala 4,5 milijuna stanovnika). Nestašica nekih lijekova sve je dramatičnija, Dalmacija i otoci su bez doktora, Hitna pomoć u Zagrebu gotovo je nedostupna... Zdravstvo je jedan od većih bolesnika u državi, ako je suditi prema aferama.

Zdravstvo puno afera

Od 1991. godine Ministarstvo zdravstva isplatilo je ukupno 753 milijuna kuna za poslove raznim firmama kojima su pogodovali ministri. Istodobno, reforme se ne provode. Tvrtka Cuspis naplatila je lani 2,75 milijuna kuna za 12 dana rada za ministarstvo. To je 225.000 kuna na dan. U tih 12 dana naplatili su ukupno 6750 radnih sati za svojih pet djelatnika. To bi značilo da je svaki Cuspisov djelatnik odradio 112 sati na dan! Novac je isplaćen krajem 2020. godine, a Uskok je pokrenuo izvide u ovom slučaju. Dug prema veledrogerijama je kao valcer, korak naprijed, nazad dva. Ni jedan ga ministar nije riješio, unatoč sumnji da se tako sistemski pogoduje određenim tvrtkama. Od reforme zdravstva nema ni "R". Kadrovi sve više nedostaju, a rad u privatnim i javnim klinikama je Divlji zapad.

Prosvjednici puštali razgovore Matijanića i bolnice: 'Što me vi sad zovete? Mokrite u posudu!'
Prosvjednici puštali razgovore Matijanića i bolnice: 'Što me vi sad zovete? Mokrite u posudu!'

Pa ipak, Vili Beroš samo ponavlja Plenkovićevu mantru o ne-temama. U svemu vide napad na sebe. "Od odgovornosti ne bježim", kaže kontrafaktično Beroš, "ali ne primam na svoja pleća odgovornost svakog dionika u zdravstvenom sustavu jer svatko na svojoj razini mora primjereno funkcionirati kako bi zdravstveni sustav odgovarajuće djelovao". I upravo tu je greška: na njegovim plećima jest odgovornost za svakog djelatnika, i za funkcioniranje svakog dijela sustava, jer za što bi inače on odgovarao? Za rad svoga kabineta?

Vili Beroš primjenjuje istu logiku kao Andrej Plenković (koji ga ne smjenjuje jer mu sjajno odgovara Beroš kao žrtveni jarac, kao gromobran koji će primati munje umjesto njega) i utoliko ne možemo očekivati njegov odlazak. Premijer i Vlada mogu biti samo zaslužni za uspjehe, nikad odgovorni za propuste. Dok ih za to sami ne kaznimo, bit će nam kao i do sada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa