News

Komentari 147

Građani u Hrvatskoj masovno traže jod. Soldo: Ljekarne su naručile ograničene količine

Građani u Hrvatskoj masovno traže jod. Soldo: Ljekarne su naručile ograničene količine

Nakon što je ruski predsjednik Putin naredio da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti, građani u Hrvatskoj su se prepali te su u ova dva dana učestalo dolazili u ljekarne po jod

Hrvati su u ova dva dana masovno počeli kupovati jod u ljekarnama, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju naredio da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO RUSI UŠLI U HARKIV

 

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo za 24sata rekla je da su se građani prepali te da su u ova dva dana učestalo dolazili u ljekarne diljem zemlje kako bi kupili jod. Međutim, jod se ne može kupiti bez recepta.

-To je lijek koji je registriran u Hrvatskoj, ali nije na listi. Građani ga zato ne mogu kupiti bez recepta. No i da je na listi, nikad nije bio u distribuciji. Sad su ga ljekarne nabavile u ograničenim količinama zbog velike navale kupaca. Liječnici su im pisali privatne recepte- kazala nam je Soldo. Navodi kako nema indikacije za taj lijek osim u slučaju nuklearnih katastrofa jer se on koristi kao antidot.

-To nije lijek koji se tako kupuje, nema smisla da se uzima bez opravdanog razloga. On se uzme sat prije i sat poslije nuklearne eksplozije- rekla nam je Soldo.

No napominje kako je uzimanje joda opravdano samo za osobe do 40 godina. Za starije od 40, kaže, nema opasnosti što se tiče karcinoma štitnjače kojeg radijacija može izazvati.  

Radioekolog otkrio sve o zaštiti od radijacije

Zdenko Franić, radioekolog i fizičar koji je tijekom nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. radio u Laboratoriju za radioaktivnost, napisao je znanstveni članak o profilaksi kalijevim jodidom u slučaju nuklearnih nesreća. 

-Kalij jodid služi da se stabilnim jodom napuni štitnjača koja je kritični organ u kojem se nakupljaju radioaktivni izotopi joda. Dakle, ako imate stabilnog joda u štitnjači onda se u štitnjaču neće moći ugraditi radioaktivni izotopi joda. U slučaju nuklearnog udesa potrebno je pilule kalijevog jodida uzeti prije udesa jer ako se uzme nakon što se u zraku pojavi koncentracija radioaktivnog joda, vi ste već udahnuli radioaktivni jod i onda su pilule kontraproduktivne- rekao je za 24sata Franić.

Državni zavod za radiološku sigurnost, koji je pod Civilnom zaštitom, građanima treba pružiti pravovremene informacije o tome kad je potrebno početi uzimati kalijev jodid. No, upozorava na oprez zbog moguće alergije na jod. 

-Svi koji su alergični na jod ne bi smjeli uzimati te pilule nipošto jer može doći do gadnih kontraefekata. Obično se alergija otkrije da ljudima recimo ne prija morska hrana koja je bogata jodom- kaže nam. No, pilule joda štite samo štitnjaču, pod pretpostavkom da je uzeta pravodobno, ali ne štite, dodaje, ostale organe. Radioaktivni jod u organizmu se, ističe, u potpunosti zadržava 7,6 dana se zadržava. Za 15 dana to pada na jednu četvrtinu ukupne vrijednosti. 

Centar za kontrolu otrovanja: Ovo su važne upute za jod

Dr.sc. Zrinka Franić, dr.med. poslijedoktorandica na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada i djelatnica Centra za kontrolu otrovanja, u ime Centra je naglasila nekoliko ključnih stvari vezanih za uzimanje joda. 

-Tablete kalijevog jodida uzimaju se samo u slučaju da državni javnozdravstveni autoriteti tako preporuče, nikako na svoju ruku. Kod uzimanja kalijevog jodida moguće su razne nuspojave; mučnina, povraćanje, proljev, bol u želucu, osip te oticanje žlijezda slinovnica. U slučaju uzimanja prevelikih doza može doći do oticanja grkljana, kožnog krvarenja, povećanih koncentracija kalija u krvi te posljedičnog poremećaja srčanog ritma. Moguće nuspojave su češće kod ljudi koji imaju bilo kakve bolesti štitnjače te kod onih koji uzimaju nadomjesnu terapiju hormonima štitnjače. Poseban oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece gdje nije preporučljivo uzimati ništa bez savjeta svojeg pedijatra ili ginekologa. Kod dojenčadi prevelika doza kalijevog jodida može uzrokovati smanjen rad štitnjače, odnosno hipotiroidizam. Lijek se koristi za ljude mlađe od 40 godina, a doza je ovisna o godinama starosti i tjelesnoj masi. U bilo kakvom slučaju predoziranja kalijevim jodidom, što prije kontaktirati hitnu službu ili Centar za kontrolu otrovanja- kazala je za 24sata.  

Najčitaniji članci