Obavijesti

News

Komentari 37

Grbin bi da propusnica nema, a Vladi poručio da prvo pripremi sustav da se ne ponovi kaos

Grbin bi da propusnica nema, a Vladi poručio da prvo pripremi  sustav da se ne ponovi kaos

Peđa Grbin je na sastanku Predsjedništva SDP-a za političku tajnicu predložio svoju protukandidatkinju na unutarstranačkim izborima  Mirelu Ahmetović

VIDEO

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin  pozvao je u četvrtak Vladu RH da konačno preuzme vođenje i upravljanje koronakrizom u suradnji s Hrvatskim saborom i svim političkim opcijama koje u njemu djeluju.

Grbin je, nakon sjednice predsjedništva SDP-a, rekao da su raspravljali o aktualnoj situaciji vezanoj uz koronakrizu upozorivši kako su recentna istraživanja javnog mijenja pokazala da su građani u potpunosti izgubili povjerenje u Nacionalni stožer civilne zaštite.

- To je i jasno. Stožer je odluke donosio vođen političkim, a ne znanstvenim ili zdravstvenim kriterijima - upozorio je Grbin. Ponovno je pozvao Vladu RH da konačno preuzme odgovornost i shvati da se vođenje i upravljanje ovakvom krizom ne može prepustiti Stožeru civilne zaštite već vođenje i upravljanje krizom mora preuzeti Vlada RH, ali u suradnji sa Hrvatskim saborom i svim političkim opcijama koje u njemu djeluju.

- Svi smo za ovo dobili povjerenje od hrvatskih građana i ako ih želimo uvjeriti da se mjere donose u korist i dobrobit sviju nas onda na tome moramo raditi zajedno - kazao je Grbin. Upozorio je i kako je u zemlji prevelik broj onih koji u anketama kažu da se ne žele cijepiti jer ih je strah i nemaju povjerenje u one koji o tome govore.

Stroža kontrola za propusnice? Ovako će izgledati izdavanje
Stroža kontrola za propusnice? Ovako će izgledati izdavanje

- Zbog toga vlada mora shvatiti da se u ovakvoj krizi može njome upravljati jedino suradnjom. Neka se ugleda u Norvešku, Finsku i zemlje koje imaju puno, puno bolje rezultate od Hrvatske i vidjet će da njihova politika prije svega počiva na suradnji, uvjeravanju i objašnjavanju građanima zbog čega su mjere potrebne i zbog čega se mjere donose - istaknuo je. Drži i da je "stihija kakvu imamo u Hrvatskoj" rezultirala takvim strašnim nepovjerenjem.

Grbin je, upitan o produživanju postojećih epidemioloških mjera i mogućem uvođenju propusnica, rekao da se mjere nisu uvodile pravovremeno tj. u 10. i prvoj polovici 11. mjeseca. Podsjetio je i na svoje ranije poruke premijeru Andreju Plenkoviću da će, ako ne počne donositi strože i konkretnije mjere, Hrvatska završiti u lockdownu (zatvaranju) iako ga nitko ne želi.

- I što se dogodilo - idemo u lockdown. Idemo u lockdown koji dolazi u trenucima kada nam ne treba, kada mnogi od nas žele iskoristiti priliku da možda posjete svoje obitelji u drugim dijelovima Hrvatske, a nećemo moći to učiniti - kazao je.

Prije odluke nužan sustav za izdavanje propusnica

Vezano uz moguće uvođenje propusnica poručio je i da bi mu bilo draže da ih ne bude i da se ta mjera ne donese. No, obzirom na nerad neučinkovitost Nacionalnog stožera i Vlade RH izrazio je bojazan da se to neće moći izbjeći. Zamolio je Vladu RH da ovaj put prvo pripremi sustav za izdavanje propusnica, a tek nakon toga donese odluku kako se ne bi dogodio kaos kako je to bilo na proljeće.

Upitan o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa (IGP), Grbin je podsjetio da je još 2003. tadašnja vlada Ivice Račana predložila, a Hrvatski sabor većinom koju je činio SDP donio, odluku o proglašenju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) koji u odnosu na IGP ima samo dvije razlike - gradnja umjetnih otoka i iskorištavanje energije mora. Poručivši kako će SDP to podržati, kazao je i da se u pogledu ribarstva time neće ništa promijeniti jer je dio koji se odnosi na ribarstvo i zaštitu života u moru već proglašen u ZERP-u. Uz to, pitanje zajedničke ribarstvene politike je isključivo u nadležnosti EU.

'Kad su mi rekli da propusnice ne vrijede i za nas saborske zastupnike, poludjela sam'
'Kad su mi rekli da propusnice ne vrijede i za nas saborske zastupnike, poludjela sam'

Grbin je izvijestio i da je predsjedništvo SDP-a danas glavnom odboru stranke - koji će o tome raspravljati na online sjednici u subotu, za voditelja središnjeg savjeta SDP-a predložilo sveučilišnog profesora Ivana Grdešića i bivšeg hrvatskog veleposlanika u SAD-u i Ujedinjenom kraljevstvu. Također, glavnom odboru SDP-a predložili su i da politička tajnica stranke bude saborska zastupnica Mirela Ahmetović, koja je bila i njegova protukandidatkinja u izborima za čelnika te stranke.

Kako se neslužbeno doznaje za međunarodnu tajnicu SDP-a predložena je bivša saborska zastupnica Karolina Leaković. Uz to, predsjedništvo stranke predložilo je raspuštanje županijskih organizacija SDP-a Brodsko-posavske te Zadarske županije koje vode saborske zastupnice Marina Opačak Bilić i Renata Sabljar Dračevac. U ŽO Bjelovarsko-bilogorskoj imenovan je povjerenik jer je Tihomir Jaić u listopadu dao ostavku na mjesto  predsjednika, a gradskom odboru Slavonskog Broda većina je članova dala ostavku pa moraju izabrati novo vodstvo.

Predlažu se i izvršni tajnici za regije pa bi to, među ostalima, za Dalmaciju bio Tonči Restović, za Slavoniju Boris Piližota, a za Kvarner bivši saborski zastupnik Saša Đujić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.