Obavijesti

News

Komentari 25

Grbin: 'DORH već ima dovoljno elemenata da pokrene radnje'

Grbin: 'DORH već ima dovoljno elemenata da pokrene radnje'
1

No, ako ćemo sagledati objektivno, činjenica da jedan član Vlade, potpredsjednica Vlade prijeti bilo kome hapšenjem je izuzetno neprimjereno. Ako se to pokaže točnim, Dalić mora otići, kaže Grbin

VIDEO

SDP-ov Peđa Grbin komentirao je u petak novinarima u Hrvatskom saboru objavu Ivice Todorića u kojoj optužuje potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić za prijetnje uhićenjem, za što tvrdi da ima mailove i SMS poruke. Ukoliko Todorić objavi mail kao dokaz, Grbin poručuje da je to dovoljan razlog za ostavku Dalić pa čak i cijele Vlade. 

- To što smo vidjeli u zadnjih nekoliko mjeseci, malo što se u ovoj zemlji smatra dovoljnim razlogom da Vlada padne. No, ako ćemo sagledati objektivno, činjenica da jedan član Vlade, potpredsjednica Vlade prijeti bilo kome hapšenjem je izuzetno neprimjereno. Ako se to pokaže točnim, Dalić mora otići. Ukoliko ne ode, jasno je da se za to mora tražiti njen opoziv - poručio je Grbin.

Ako se situacija sagleda malo šire, sa aspekta kaznenog prava, ističe Grbin, onda se tu radi o klasičnom kaznenom dijelu prijetnje. Ukoliko se pokaže točnim to što Todorić tvrdi, poručuje, onda se tu ne radi više samo o političkoj odgovornosti.

- Ako se to pokaže točnim, u slučaju Dalić neće biti potrebno da samo Hrvatski sabor postupi i razriješi je njene dužnosti,  već će i DORH imati itekako posla. A što to govori o ovoj Vladi? Ništa što već nismo znali. Da se radi o Vladi koja je premrežena sukobom interesa i da se radi o Vladi koja za trodiobu vlasti kao da nikada nije ni čula - kaže Grbin.

Istaknuo je kako je krajnje vrijeme da Todorić za svoje objave počne iznositi i dokaze. Iako, po njegovu mišljenju, već sad DORH ima dovoljno elemenata da pokrene određene radnje prema ministrici Dalić.

- Todorić je krenuo u blogersku aktivnost, ali nije podastro ni jedan dokaz svojim tvrdnjama i time ojačava, nažalost, položaj Vlade i ministrice Dalić. Krajnje je vrijeme da počne objavljivati dokaze bez kojih nitko od nas ne može pokrenuti nikakve radnje protiv onih, za koje sad već evidentno, da su prilikom donošenja lex Agrokora činili zlouporabe. I postojanje tog maila bio bio dokaz za kaznenu odgovornost potpredsjednice Vlade. No, izjave koje je dao Todorić, iako nisu potkrepljenje konkretnim dokazima, trebale bi biti indicija DORH-u da krene u postupak - rekao je Grbin dodajući da je, što se tiče njezine političke odgovornosti, potrebno Istražno povjerenstvo na kojem bi Todorić punim imenom ni prezimenom potvrdio sve što je napisao na blogu. 

- Mislim da nakon pojave takvog maila, vjerujem da nitko, pa čak ni gospođa Dalić, unatoč svom tvrdom obrazu, ne bi mogla odbiti podnijeti ostavku. A da sam ja na mjestu gospodina Plenkovića i da se pokaže točnim to što tvrdi Todorić, ne bih ni časa čekao s njezinim razrješenjem jer bih u protivnom pristao na to njezino ponašanje i preuzeo velik dio odgovornosti na sebe - poručio je Grbin. 

Istaknuo je i kako je ministar financija Zdravko Marić već davno izgubio povjerenje cijele hrvatske javnosti te da potpora koju uživa od premijera Plenkovića neprimjerena. 

- Ako tome dodamo i ove optužbe Todorića i ako one budu dokazane, bit će u potpunosti potvrđeno ono što smo govorili kada se raspravljalo o opozivu gospodina Marića da on ne smije biti član Vlade RH - poručio je Grbin.

Na novinarsko pitanje kako gleda na službeno objašnjenje o odgodi objave izvješća revizije u Agrokoru, Grbin kaže da se doista radi o velikom obujmu posla.
- Ne želim još iznositi bilo kakve aluzije, doista se radi o obilnom poslu. Ako se pokaže da se radilo o odgodi samo od tjedan dana, onda to neće biti nikakav problem. No, ako ni do kraja sljedećeg tjedna ne bude objavljeno, bojim se da se nalazimo  u velikom problemu i držim da ovakva paušalna objašnjenja neće biti dostatna - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...