Obavijesti

News

Komentari 197

Prihvatili prijedlog Mirele Holy; Peđa Grbin: Mi nismo trgovali!

Prihvatili prijedlog Mirele Holy; Peđa Grbin: Mi nismo trgovali!
3

Za zakon je glasovalo 77 zastupnika, tri su bila suzdržana i dva protiv. Vladajuća većina izmjene izbornog zakona izglasala bez oporbe koja je napustila sabornicu

VIDEO

Lakrdija, blamaža, sramota, farsa - ocjene su oporbenih zastupnika na način na koji je SDP sa partnerima izglasao prijedlog izmjena izbornog zakona. 

Bez nazočnosti oporbenih zastupnika, koji su napustili sabornicu, vladajuća većina je donijela SDP-ove izmjene Izbornog zakona, a sastavnim dijelom postali su amandmani Mirele Holy (ORaH) i HNS-a. 

Za Zakon je glasalo 77 zastupnika, tri su bila suzdržana i dva protiv. Za Zakon svoj glas nisu dali nezavisni Slavko Linić i Damir Kajin dok su suzdržani bili Holy, nezavisni Josip Kregar i Damir Rilje (SDP). 

Prema prihvaćenim izmjenama Radimir Čačić ipak će se moći kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima. Na izbore bez problema može i Branimir Glavaš kojemu je na snazi nepravomoćna presuda za ratni zločin. 

Dramatično u Saboru

Svemu je prethodilo dramatično izglasavanje amandmana zbog čega je određena i stanka. U naelektriziranoj atmosferi bilo je i zahtjeva da se Zakon povuče te da se na predstojeće izbore ide po starim pravilima te da priznaju pogrešku koja je rezultat "primitivne trgovine". Za SDP i njihovog Peđu Grbina to nikako nije bila opcija. Prema izglasanom Zakonu, koji je od prvotnog prijedloga prošao potpuni makeover, građani će već na sljedećim parlamentarnim izborima moći iskoristiti jedan preferencijalni glas, kao i na izborima za Europski parlament. Preferirani glas uvažit će se samo ako kandidat dobije više od 10 posto glasova koje je osvojila lista na kojoj je kandidiran. 

Amandmanom HNS-a izmijenjena odredba koja se tiče zamjenika preferencijalno izabranog zastupnika. Ako tako izabrani zastupnik ode na nespojivu dužnost, zamrzne mandat ili im mu on prestane po sili zakona zamijeniti kandidat iz iste stranke, čak i ako "ispod crte" ostane netko tko je ispunio prag od 10 posto preferiranih glasova. Pojedini zastupnici ranije su upozorili da se ovom odredbom zapravo uvodi polu preferencijalni glas te da je to prevara birača. 

Usvajanjem amandmana Mirele Holy (ORaH) zabranjeno je kandidiranje pravomoćno osuđenima na kaznu zatvora dulju u šest mjeseci i to ako se u trenutku raspisivanja izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njeno izvršenje. Također zabranjeno je kandidiranje pravomoćno osuđenima kojima u trenutku raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene: za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje, ropstvo, kaznena djela za teškog ubojstva te protiv službene dužnosti i zloupotrebe položaja i ovlasti. 

Uvodi se 'ženska kvota'

Novina u Zakonu je uvođenje tzv. ženske kvote. Sve liste će morati imati minimalno 40 posto žena, a ako to ne ispune liste će biti proglašene nevažećima. 

Ukinuti su nositelji lista, što se u javnosti tumačilo kao udarac na primjerice Mirelu Holy ili Radimira Čačića. Svatko tko se kandidira, bilo politička stranka ili nezavisna lista morat će prikupiti 1.500 potpisa u jedinici u kojoj se kandidira. Situacija u Saboru tijekom glasovanja zakuhala se i prije samog glasovanja jer SDP na sjednici Kluba nije izmijenio svoj amandman, koji je predviđao zabranu kandidiranja pravomoćno osuđenima na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, a za koji nisu protekli rokovi rehabilitacije, iako je premijer iz Bruxellesa u četvrtak poručio da se ta odredba treba ograničiti na teška kaznena djela.

 Zbog SDP-ovog amandmana zakon je prozvan Lex Čačić, jer bi mu time bilo onemogućeno kandidiranje na izborima s obzirom da čelniku Reformira nije protekao rehabilitacijski rok nakon što je odslužio kaznu zatvora zbog prometne nesreće u Mađarskoj. SDP je stvar pokušao ispraviti manevrom da djelomično prihvati amandman Mirele Holy (ORaH). Situaciju je do usijanja dovela sama Holy koja na to nije pristala te je tražila glasovanje o cjelovitom prijedlogu njezinog amandmana. 

Ivan Šuker (HDZ) zahvalio je Holy što je spriječila lakrdiju u Saboru. Dragutin Lesar (Laburisti) postupak vladajućih nazvao je "živom smijurijom" te ih optužio da "rade kupleraj od Sabora". Davorin Mlakar (HDZ) upozorio je da ovako usvojen zakon ne može garantirati legitimitet izabranim predstavnicima naroda niti legitimitet samih izbora.

- Kad se trguje u politici i kad se pokušava muljati onda se to mora raditi na inteligentan način. Žalim sve one koji su morali sudjelovati u ovom čušpajzu koji smo morali kušati - upozorila je nezavisna Jadranka Kosor.

SDP je po pritiskom i mogućnošću da padne cijeli Zakon na kraju prihvatio izvorni amandman Mirele Holy. Oporba je napustila glasovanje, a ranije su ih upozorili da će Zakon u budućnosti proizvesti velike probleme. Smatraju i da je Sabor doživio poniženje koje mu ne pripada.

'Nitko ne bi trebao biti nezadovoljan'

Nakon glasovanja Peđa Grbin (SDP) pojasnio je što će u praksi značiti usvajanje amandmana Mirele Holy.

- Ovaj amandman primjerice znači da Ivo Sanader kada završi svoju kaznu, ne može biti saborski zastupnik dok za njega ne nastupi rehabilitacija. Radimir Čačić je osuđen za kazneno djelo koje nije obuhvaćeno ovim prijedlogom koji smo prihvatili, radi se o prijedlogu kolega iz GONG-a, a predlagao ga je i dio zastupnika. Nakon konzultacija, kako bi izbjegli bilo kakve dvojbe da se ovdje radi o političkoj trgovini, odlučili smo prihvatiti prijedlog koji nije uputila niti jedna od tzv. zaraćenih strana, već nezavisna udruga civilnog društva. Mislimo da nitko od građana ovakvim prijedlogom ne bi trebao biti nezadovoljan - rekao je.

'Određene osobe su izbjegavale svoju obvezu'

Unatoč ocjenama da je sve ispalo traljavo te da je stvoren kaos, Grbin je odgovorio:

- Kaos se stvorio zbog toga što su određene osobe pokušale izbjeći svoju obavezu da glasuju za uvođenje preferencijalnog glasovanja, da glasuju za ukidanje nositelja lista i prije svega, zbog toga što neki nisu htjeli da u hrvatsko zakonodavstvo napokon uđe odredba koja će zajamčiti muškarcima i ženama da budu ravnomjerno zastupljeni u Saboru. Eto zašto se nije glasovalo i zbog čega je netko u Saboru krenuo raditi cirkus - smatra Grbin.

Može li Zakon pasti na Ustavnom sudu?

Postavilo se i pitanje može li Zakon pasti na Ustavnom sudu? Grbin navodi da svatko ima pravo podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti, a uvjeren je da će u tom slučaju Ustavni sud, nakon što sve propita, donijeti odluku koja je usklađena s onim što je propisano u zakonu.

- Poštovali smo i Ustav. Kako bi izbjegli bilo kakve dvojbe i kako ovo ne bi imalo naziv niti lex Sanader, niti lex Glavaš, Bandić, Čačić ili bilo što. Prihvatili smo prijedlog udruge građana - zaključio je Grbin.

Lekcija za budućnost

Dragan Zelić (GONG) je rekao da je žalosno što živimo u zemlji gdje se zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima moraju regulirati Zakonom.

- Treba imati na umu da ova zabrana vrijedi samo za parlamentarne izbore, ali za buduće lokalne ove zabrane neće vrijediti, tako da se moraju i te stvari uskladiti. Zadovoljni smo što je naš prijedlog prihvaćen,no kada se ide u zadnji tren rješavati stvari, kada ste imali tri godine da kvalitetno uredite sve zakone, a čekali ste zadnji tren, navrat na nos, onda se događaju ovakve proceduralne nečistoće i nadam se da će ovo biti lekcija za ubuduće - izjavio je Zelić novinarima u Saboru. Napomenuo je i da nije zadovoljan što je uveden samo jedan preferencijalni glas.

Načinu izglasavanja zakona kratko je prokomentirao Vladimir Šeks (HDZ).

- Komedija, komedija, bila bi da nije tragedija - izjavio je i naveo da se u gotovo četvrt stoljeća, koliko je u Saboru, nije se susreo sa nečim sličnim.

'Za sve je kriv Milanović'

- Bilo je puno proceduralnih zavrzlama, napetosti, situacija, ali ovakve gluposti još nije bilo - ustvrdio je saborski veteran. Najodgovornijim za sve smatra Zorana Milanovića. Prokomentirao je i činjenicu da je predsjednik Sabora Josip Leko glasovanje pratio iz zastupničke klupe, ne sa predsjedničkog stola.

'Leko je trebao zauezeti svoje mjesto i reagirati'

- Nejasno mi je zašto nije bio na predsjedničkom mjestu, to je neka poruka. Leko, je uvijek, kad je u sabornici, predsjeda sjednicom, čim je krenulo kreševo trebao je zauzetu svoje mjesto i reagirati, i to je neka poruka - smatra Šeks. .

Predsjednik Sabora Josip Leko novinarima je pojasnio zašto nije vodio sjednicu.

- Raspored vođenja Sabora se dogovara u mojem uredu svaki dan, tako je i jutros dogovoreno da vodim sjednicu do 11:30 te da će me zamijeniti potpredsjednica Dragica Zgrebec, a kako bih ja mogao otići na okrugli stol i pozdraviti Nevena Mimicu i Vesnu Pusić. Bio sam u sabornici, čekao sam da završi da bježim čim prije na okrugli stol- izjavio je.

Bez komenatara na SDP-ovo premišljanje

Za razliku od Šeksa, predsjednik Sabora poručio je da nema nikakve poruke u tome što nije bio na svom uobičajenom mjestu. Napomenuo je da Zgrebac ima sve poslovničke ovlasti kao i predsjednik Sabora, a smatra da je sjednicu vodila korektno. Poručio je i onima koji su eventualno nezadovoljni da mogu tražiti očitovanje nadležnog radnog tijela. Promjenu mišljenja SDP-a, koji je u četiri dana pet puta promijenio mišljenje o ključnom dijelu Izbornog zakona, nije želio komentirati jer kaže u tome nije sudjelovao, jer nije član Odbora za Ustav, a nažalost nije stigao ni na sjednicu Kluba SDP-a. Upitan je li zadovoljan načinom na koji je zakon izglasan Leko je odgovorio:

- Volio bih da je izglasan konsenzusom. Nažalost klubovi zastupnika su došli do kud su došli. To možda mogu obrazložiti da se radilo o sada već izbornoj godini, pa je jače utjecala politika stranaka, nego opći zahtjevi građana - poručio je Leko.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke