Obavijesti

News

Komentari 16

Grbin pod opsadom. Kako će se izvući i potući Beru?

Grbin pod opsadom. Kako će se izvući i potući Beru?

Cijeli intervju s novim šefom SDP-a brzo pročitajte u novom Ekspressu, koji je na kiscima od petka 9. listopada, jer bi već od ove subote mogao biti bivši predsjednik...

VIDEO

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije uspio napraviti ni primopredaju dužnosti, a njegov prethodnik Davor Bernardić poveo je pobunu u Saboru protiv odluka novog vodstva. Rajko Ostojić poslao je dopis u kojem je dao ostavku na dužnost potpredsjednika Sabora, ali i najavio zamrzavanje mandata. Iako je novi šef stranke dobio potporu Predsjedništva za preslagivanja u Saboru, Klub zastupnika odbio je paket promjena u kojem bi novi predsjednik preuzeo klub zastupnika, mjesto potpredsjednice Sabora Sabina Glasovac, Siniša Hajdaš Dončić vođenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost od Niške Vukasa, Mirela Ahmetović Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku od Renate Sabljar Dračevac, Arsen Bauk Odbor za međunarodnu parlamentarnu suradnju od Erika Fabijanića.

Express: Tri dana nakon što ste preuzeli dužnost predsjednika SDP-a, Davor Bernardić poveo je pobunu protiv vas i kadrovskih odluka novog vodstva. Jeste li za vas ovo iznenadilo, jer Bernardić vam je na dan izbora zaželio podršku kakvu je imao on i njegov tim?

Ne znam bi li mogao govoriti o iznenađenju, ali ono o čemu bih mogao govoriti je pljuska ili ako hoćete bacanje rukavice u lice članicama i članovima SDP-a koji su na nedavno održanim izborima izabrali novo rukovodstvo. Niti četiri dana nakon završetka unutarstranačkih izbora bivši predsjednik stranke je odlučio osporiti legitimitet novoizabranog vodstva. To nije dobro.

Express: Smatrate li da još netko stoji iza njega ili je to zapravo bila njegova osveta, jer znamo vašu povijest odnosa?

Dopustit ću svakome da sam zaključi zbog čega je to napravio. Pitanje stoji li netko iza njega je pitanje na koje on treba odgovoriti.

Express: Predsjedništvo SDP-a je odmah, da tako kažem uzvratilo protuudarom i preuzelo vođenje Kluba zastupnika. Što ako ne uspijete provesti promjene?

Predsjedništvo SDP-a je iskoristilo svoje statutarne ovlasti i u skladu sa Statutom poduzelo mjere na koje ima pravo. Što se tiče provođenja odluka, o tome ćemo govoriti ako dođe do toga da ne bude prihvaćeno. Na Tajništvu Sabora je da ispoštuje odluku jedne političke stranke i nadam se da kolege iz HDZ-a si neće uzeti za pravo da arbitriraju legalne i legitimne odluke druge političke opcije, jer bi to u hrvatskoj demokraciji bilo nezabilježeno. 

Express: Prema saborskim pravilima promjene potpredsjednika Sabora može predložiti klub zastupnika, a u radnim tijelima Odbor za izbor i imenovanja ili 15 zastupnika. Imate li dovoljan broj zastupnika na svojoj strani za te promjene u odborima?

Sukladno odluci Predsjedništva SDP-a imam puno pravo i dobio sam potporu za predlaganje upravo takvih odluka.

Express: Jeste li u kadrovskim pitanjima sad skloniji kompromisu ili bude li potrebe drastičnijim mjerama? Najveći problem kako se čuje bio je prijedlog da Nikšu Vukasa na čelnom mjestu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zamijeni Siniša Hajdaš Dončić?

S obzirom na odlazak Rajka Ostojića iz Hrvatskog sabora i potrebu da se upražnjeno mjesto popuni, kao i činjenicu da predsjednik stranke bude i predsjednik Kluba zastupnika ja sam od preostale 21 dužnosti na koji Klub SDP-a ima pravo, predložio promjenu za njih tri odnosno sedminu. Ne radi se ovdje ni o kakvim drastičnim promjenama već naprosto o činjenici da su se u SDP-u dogodili izbori, da sam na njih išao na platformi promjene, vrlo jasno sam članovima komunicirao što planiram napraviti nakon izbora i upravo za to sam dobio potporu. Nažalost, neke kolegice i kolege iz Kluba zastupnika su očito svoju poziciju stavili ispred onoga što su odluke stranke i interes SDP-a.

Express: Zamjeraju vam neki u klubu da niste razgovarali s ljudima koje planirate zamijeniti?

I vi znate, više puta smo razgovarali o tome, prije i nakon izbora da je moj odgovor novinarima uvijek bio da ću o kadrovskim promjenama razgovarati s kolegama odnosno prvo na Predsjedništvu stranke, a nakon toga na Klubu zastupnika. To sam i učinio. Otvorio sam raspravu o tome prvo na Predsjedništvu stranke i nitko od prisutnih kolegica i kolega nije imao niti jednu primjedbu. Dobio sam potpuno povjerenje Predsjedništva, novoizabranog vodstva stranke, i onda sam o tome razgovarao na klubu. Za razliku od prethodnih godina, kolegice i kolege o mojim prijedlozima nisu mogli čitati u novinama, čuli su ih od mene. Ako to nije razgovor i komunikacija, onda doista ne znam što je.

Express: Oni upozoravaju da niste vodili razgovore u četiri oka s ljudima koje mislite promijeniti i objasnili im zašto ih ne vidite više na tim mjestima?

Godinama se u SDP-u tražilo da se rasprave o stranci vode na tijelima stranke odnosno na Predsjedništvu, Glavnom odboru i Klubu zastupnika. Kada sam postupio točno onako kako se od mene godinama tražilo, sada više ni to ne valja.

Express: Kako ćete dalje funkcionirati, ne smiri li se stanje, jer očito ćete imati žestoku opoziciju unutar vlastitog kluba i za očekivati su i da će vas opstruirati u daljnjem radu? Ima li mjesta za takve ljude u novom SDP-u, koji želite graditi?

Kad sam se kandidirao za mjesto predsjednika SDP-a, nakon što smo pod vodstvom Davora Bernardića doživjeli katastrofalan izborni poraz, bio sam svjestan da me u SDP-u čeka puno posla. Ono za što sam se kandidirao sada i radim. Očekujem puno posla i spreman sam ga odraditi. I dalje ću biti otvoren za razgovor sa svima. Nadam se da će moja ruka biti prihvaćena od svake članice i člana SDP-a bilo od tzv. običnog člana bilo od saborskog zastupnika.

Express: S obzirom na novonastalu situaciju, očekujete li da se i Rajko Ostojić predomisli i ne zamrzne saborski mandat? U srijedu prijepodne njegov zahtjev još nije stigao u Sabor.

Kolega Ostojić je obavijestio sve članice i članove Predsjedništva o svojim namjerama odnosno o tome da zamrzava svoj mandat u Saboru i podnosi ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora. Što se tiče ostavke na tu dužnost, njegov dopis je dovoljan, a što se tiče zamrzavanja mandata od svakoga očekujem da napravi ono što je najavio.

Express: Pred vama je Glavni odbor na kojem ćete tražiti potporu da se na čelno mjesto tog tijela postavi Marija Lugarić, za glavnog tajnika Vedran Babić, a za poslovnog direktora Igor Cigula. Već se čuju glasovi da Lugarić nije dobro rješenje.

Marija Lugarić je jedna od najvećih radnica koju sam imao prilike upoznati. Znamo se 22 godine i cijelo to vrijeme ona je odrađivala posao na način koji bi to trebao odlikovati svakog SDP-ovca. To je razlog zbog čega sam Mariju Lugarić predložio. Ona nikada nije sudjelovala u unutarstranačkim sukobima i znam da je spremna odraditi veliki posao koji je pred njom. Od svojih kolegica i kolega u Glavnom o odboru ne očekujem protivljenje takvom prijedlogu, jer svi koji su imali priliku upoznati Mare znaju koliko je to dobro rješenje.

Cijeli intervju s novim šefom SDP-a brzo pročitajte u novom Ekspressu, koji je na kiscima od petka 9. listopada, jer bi već od ove subote mogao biti bivši predsjednik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...