Obavijesti

News

Komentari 31

Grbin prekinuo sjednicu Kluba, propalo glasanje o 'četvorki'

Grbin prekinuo sjednicu Kluba, propalo glasanje o 'četvorki'
5

Klub je tijelo u kojem predsjednik SDP-a Peđa Grbin nema većinu, a ranije se pričalo kako će sjednica kluba Grbinovim oponentima biti prilika za protuudar

VIDEO

Iako se očekivalo da će se na sjednici kluba raspravljati o statusu izbačenih zastupnika SDP-a, Peđa Grbin prekinuo je sjednicu i odbio dati na glasanje prijedlog o izbacivanju 'četvorke' iz Kluba.

Klub je tijelo u kojem predsjednik SDP-a Peđa Grbin nema većinu, a ranije se pričalo kako će sjednica kluba Grbinovim oponentima biti prilika za protuudar. Prije same sjednice nitko nije želio prejudicirati kako će se situacija rasplesti kada je u pitanju status Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić u saborskom klubu.

Peđa Grbin gubi saborski klub?
Peđa Grbin gubi saborski klub?

Kako doznajemo iz SDP-a, tražit će se da se ova situacija raščisti i da se o tome glasa, a članovi komentiraju i kako im nije jasan ovaj Grbinov potez.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve točke dnevnog reda bile su iscrpljene, a o četvorki se nije glasalo jer nitko to nije tražio pri utvrđivanju dnevnog reda, kažu nam pojedini članovi upućeni u zbivanja na sjednici.

 Kako doznajemo, Grbinovi oponenti došli su sa 13 potpisa za glasanje, no nisu to po proceduri zatražili. Na to je Grbin zaključio sjednicu, a ono što se može čuti od sugovornika iz SDP-a, je da ih je Grbin ispreskakao. Oni su vadili papire, no to nije uvaženo, jer nije zatraženo na početku sjednice i stoga je prebačeno na neku sljedeću sjednicu. Ono što se od pojedinih sugovornika može čuti je da je Grbin iskoristio proceduru jer na saborskom klubu nije imao većinu.

- Klub SDP sutra ulazi s 28 članova u Sabor. Ako gledate saborske stranice onda 32, po našem statutu 28. Ja neću ulaziti u te proceduralne rasprave. Mislim da je ta rasprava besmislena - rekao je Arsen Bauk. 

Raspravljali su o inicijativama koje imaju u Saboru, dvije interpelacije, ali i odnosima unutar kluba.

- Vodstvo kluba, odnosno predsjednik kluba, je odah rekao da će se o zahtjevu da članovi kluba budu i izbačeni članovi raspravljati ukoliko oni podnesu zahtjeve da postanu članovi kluba, a prilikom odlučivanja će se pitati i predsjedništvo stranke. Dio stranke je tražio da se glasa o izbacivanju jer nisu članovi Kluba, predsjedništvo stranke smatra da to nije statutarno - objasnio je Bauk i dodao da saborsko tajništvo ne može odlučivati o članovima SDP-a. 

- Još se jednom potvrdilo da vodstvo kluba, koje je imalo punu podršku od početka, nakon poteza koji je doveo do toga da klub sam sebi smanji broj članova. Predsjednik kluba je naprosto pobjegao sa sjednice, odbivši zahtjev većine da se napokon sazna jesu li četiri člana izbačena iz kluba ili ne. Ja očekujem da političke konzekvence snosi ovo vodstvo stranke. Ja očekujem da se članstvo u tom smislu očituje jer ove fiškalije, bježanja, tko ima, a tko nema, to nema smisla -  poručio je Davorko Vidović i dodao: S ove strane nema nikakve pobunjeničke skupine ni ljudi koji hoće detronizirati ljude koji su legalno izabrani. Nisam više siguran ima legitimitet. Supstancijalno narušavaju ono što je SDP. To je stranka koju su stvarali hrabri i pošteni ljudi. Ovo što se radi posljednjih mjeseci je doista pitanje obračuna s ljudima koji bi mogli misliti drugačije komesarskom logikom. Ovo je, ja bih rekao, ozbiljan otklon od biti socijaldemokracije. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a