Nova istraživanja su pokazala kako je fosfat, ključan sastojak u očuvanju okusa mesa kebaba i gyrosa vrlo štetan. Zbog toga će EU izmijeniti tradiciju pripremanja.
Grci na nogama: 'EU nam želi zabraniti tradicionalni gyros...'
Nagađanja o tome kako bi se kebab i gyros, tradicionalna turska i grčka jela poznata kod obožavatelja brze hrane dijeljem svijeta, mogli ukinuti, razljutila je mnoge. Europska unija izrazila je zabrinutost činjenicom da se u pojedinu hranu, uključujući i ova dva jela, stavlja fosfat. Naime, ovaj sastojak povezan je s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Vlasnici restorana u kojima se prodaju kebab i gyros napominju da je fosfat nužan u pripremi jela jer meso ostaje svježe i ukusno tijekom transporta i na vertikalnoj šipci na kojoj se peče i reže. Da stvar bude gora, u nekim kobasicama također proizvedenim i distribuiranim u zemljama Europske unije također se koristi fosfat, no u njima se on neće trebati maknuti, a u prodaji će ostati po orginalnom receptu.
- Traže način kako nanijeti štetu turskom poslovanju ovdje - rekao je vlasnik kebabdžinice u Berlinu, Baris Donmez za Daily Mail.
Osim Turaka, zabrinuti su i Grci, jer se ista regulativa odnosi i na njihovo slično tradicionalno jelo - gyros. Na Twitteru je u znak protesta čak nastao i hashtag #Free_Gyros.
Europski parlament dat će svoje glasove za dva tjedna, nakon čega će kebab i gyros ostati s originalnom recepturom, ili će se iz nje ipak morati izbaciti fosfat.