Obavijesti

News

Komentari 266

"Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana pa ga smažete za dva dana"

"Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana pa ga smažete za dva dana"

Ovo je bio službeni posjet, mojom greškom smo ga deklarirali kao privatni, po svemu je to bio službeni posjet. To nije zadnji posjet takve vrste, nije bio jedini poziv ovo ljeto, kaže Milanović

VIDEO

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na prvoj sjednici Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju, ali je na kraju odgovorio na pitanja oko njegovih putovanja za koja je koristio vojne resurse, konkretnije oko njegovog puta u Albaniju. 14 puta u dva mjeseca letio je vojnim helikopterom, a u Albaniju, u posjet premijeru Rami išao je jahtom Hrvatske ratne mornarice. Hrvatska javnost za taj put je saznala iz albanskih medija. Prvo je, podsjetimo, za taj put iz njegova Ureda odgovoreno da je privatne prirode, no kasnije su, kad ga je netko prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, istaknuli kako se radi o službenom putu. Nervozno je, upadajući u riječ novinarima dok su postavljali pitanja, naglašavao kako je njegovom omaškom put prvo detektiran kao privatan, da se radi o službenom putovanju sa suprugom na poziv albanskom premijera te da on dokumentaciju, koja mora predati Povjerenstvu da se uvjere da se doista radilo o službenom putovanju na teret poreznih obveznika, nema jer on kao predsjednik države ne ispunjava putne naloge.

- Javnost je znala za moj put u Albaniju, jer smo javnost o tome obavijestili. Tamo sam išao na poziv premijera, čuo sam se i s predsjednikom Albanije i pozvao ga u Hrvatsku. Bio je to posjet u ljetnoj formi, a greškom smo ga deklarirali kao privatni. Sve ostalo oko tog putovanje je bilo besprijekorno. Ne znam što bih tu više rekao. Pozvao me premijer države, veleposlanstvo je bilo upoznato s tim. Ovo sve navodim zato što je ovo sve suprotno od slučaja moje prethodnice od prije nekoliko godina. Ne ulazim u meritum tog slučaja, ali tada je u njenom slučaju sve bilo suprotno od ovog. Ovo je bio službeni posjet, mojom greškom smo ga deklarirali kao privatni, po svemu je to bio službeni posjet. To nije zadnji posjet takve vrste, nije bio jedini poziv ovo ljeto, bit će ih još, nije bio zadnji put na istom tom brodu, za nekoliko dana ću ga opet koristiti. To je moja dužnost, ja radim svoj posao i ispričavam se na propustu prilikom deklariranja prirode posjeta - rekao je Milanović.

POGLEDAJTE VIDEO Milanović o putu u Albaniju

Potom je dodao da nema dokumentacije o putovanju, odnosno putnih naloga.

- U ovom uredu predsjednika Republike putni nalozi se ne izdaju. Prvo, zato jer ne vidim tko bi uopće pisao putni nalog predsjedniku Republike. Dosad sam bio šest puta izvan Hrvatske i ja ne uzimam devizne dnevnice, zato nema putnog naloga - rekao je Milanović, te dodao da je isplaćivanje dnevnica dužnosnicima poput predsjednika, ministara i državnih tajnika džeparenje državnog proračuna.

- Dnevnice bi trebale pokriti neke troškove, a nama su svi troškovi podmireni, nas hrane... Dakle, ja nikad nisam bio u situaciju da mi treba jedan jedini euro, to je sve ekstra prihod. Pitajte druge dužnosnike zašto se isplaćuju dnevnice, drago mi je da se ova tema otvorila. Kad sam došao na Pantovčak rekao sam da ta praksa mora prestati - istaknuo je.

Na novinarsko pitanje da putni nalozi služe za evidenciju, Milanović je rekao da nema evidencije, da je on predsjednik i njegovo radno vrijeme je od 0 do 24. Uporno je podsjećao na slučaj bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koju je također Povjerenstvo istraživalo, zbog putovanja u Ameriku. 

- Ne želim prkositi Povjerenstvu. Nešto što je ustvari službeno deklarirao sam kao privatno, ali nisam ništa skrivao, to je moja greška. Kada nešto deklarirate kao službeno, a idete privatno, onda je to problem. Ja to nisam radio. Išao sam čovjeku, čiji nisam bio konzultant. Da jesam bio, čemu razlika. Ja sam sa predsjednik RH, odgovaram Ustavu i zakonima - poručio je pa promijenio temu na lobiranje za hrvatske firme.

- Ima jedna druga stvar, gdje ja vidim ozbiljan sukob interesa u kojem se ja mogu naći. Pozivam zakonodavce da to regulira. Od mene se očekuje da promoviram hrvatsku industriju, proizvođače... da li meni te firme isplaćuju naknadu? Kojim redoslijedom to radim? Vrijeme nije neograničeno. Kome to deklariram? Jeste li ikad o tome razmišljali? Ja bih to rado radio, ali tu mora biti red jer će me sutra netko optužiti da uzimam novac - rekao je.

Predsjednik se osvrnuo i na troškove putovanja u Albaniju te odgovorio na pitanje je li koristio vojne resurse za potrebe svojih putovanja. Naglašavao je da on, kao štićena osoba, ne odlučuje sam s čime će putovati nego to odlučuje osiguranje. A helikopteri, ponavljao je, ionako lete pa je svejedno, naglašavao je, bio netko još s pilotima ili ne. Skačući s teme na temu obrušio se pak i na novinarku Nove TV zbog ranijih propitkivanja o pokvarenim helikopterima.

- Nisam vojne resurse koristio za putovanja, to nikad ne radim. O tome ja ne odlučujem. Moje kretanje je strogo nadzirano i ako ja negdje želim ići, o tome u pravilu odlučuje moje osiguranje. Ti podaci se ne bi trebali davati, oni su zaštićeni. Vojska je poseban sustav. Meni se kao premijeru dogodilo nekoliko puta da Vladin avion ne može poletjeti. Ove priče da je helikopter pokvaren, ja sam se toga naslušao od prošle ekipe. Helikopter je sredstvo prijevoza, kad postoje potrebe i mogućnosti, oni se koriste prema procjeni službe sigurnosti. Vojni helikopteri imaju svoje resurse i optimalan broj sati naleta. Normalno da kao predsjednik, kad osiguranje to procijeni, letim hrvatskim helikopterima jer piloti moraju letjeti. Tako je u mnogim državama - rekao je Milanović pa poručio da zbog slučaja pokvarenih helikoptera sigurno neće do svađe njega i Vlade.

- To su resursi koji nam konstantno stoje na raspolaganju, koristim ih onda kada to osiguranje procijeni. Tumačiti da je to trošak poreznih obveznika je krivo, tko bi trebao letjeti?  Helikopteri se dižu svaki dan, oni moraju letjeti. Ubuduće to će se malo drugačije regulirati. Ja ću sustav vojske i Glavnog stožera štititi dok god budem uvjeren da je sve po zakonu. Helikopteri se svaki dan kvare, vi to ne možete znati i nije normalno da znate. Hvala stvoritelju što nismo imali ozbiljnijih nesreća. Proračun vojske i resursi su veći, jedino što nemamo dovoljno pilota - rekao je pa nastavio:

 - Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana pa smažete za dva dana. Pitajte osiguranje, bude li potrebno pet puta dnevno. Taj helikopter bi ionako letio, prazan, i to košta.

Na opasku novinara da javnost nije znala za brojna njegova putovanja ovog ljeta koja su nabrojana prilikom korištenja vojnih helikoptera, Milanović je ponovio kako je on štićena osoba i da je i jest poanta da drugi ne znaju kamo se on kreće.

- To je kretanje osobe koje je određenom razinom zaštite, još najbolje da najavljujem, koji je onda smisao štićene osobe? Ukinite to pa ću ići autom  i stajati tri sata u gužvi, tramvajem... Ja sam najavio put u Albaniju. Ovo je bio potpuni službeni sastanak i dosta sadržajniji od onih određenih protokolom, za to postoji proračun.  Slušam razno razne mudrijaše, stručnjake za sukobe interesa koji kažu da je to varanje, skrivanje podataka. Mi znamo tko to radi i tko koristi resurse za stranačke potrebe. Adresa za pitanje je MUP i moje osiguranje. Odakle podaci koje imate, ja ne znam tko ih sumira i kako ih imate. To putovanje brodom je iscrpljujuće - rekao je dodavši kako je u Albaniju išao sa suprugom.

- Mislio sam povesti svoju majku koja je stara, ali nisam siguran bi li to izdržala. Bi li to bilo protuzakonito, ne bi. Helikopteri će letjeti sa mnom ili bez mene. Imamo i policijske helikoptere, malo se zainteresirajte i za to. Ako premijer negdje želi doći, on ne polaže nikom račun zašto tamo želi doći - rekao je.

Poručio je Povjerenstvu da dokumentaciju o putovanju ima MORH i vojna izaslanica koja je došla iz Makedonije i koja je sigurno pisala putni nalog.

-  Vojska ima dokumentaciju. MORH ima dokumentaciju. Vojna izaslanica je došla iz Makedonije u Albaniju. Vi tvrdite da ovo putovanje nije bilo javno. Ja sam se evidentno sastao s domaćinom. Putovao sam službeno, to sam najavio, s jednom pogrešnom formulacijom. Ne mogu reći da ne vjerujem da je netko u stanju uhvatiti se za to. Neka kažu koje dokumente i neka manje komuniciraju preko medija. Neka pozovu svjedoke, ima 10 mornara i zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, osiguranje... - rekao je. 

Novinari su ga upitali zašto, ako je put služben, nije objavio nigdje na stranici vijest o tome ni fotografiju nego smo saznali iz albanskih medija, Milanović je upitao da li bi trebao objaviti fotografije supruge u kupaćem kostimu. 

- Fotografirani smo, to se stvarno dogodilo. U službenoj rezidenciji albanske vlade sam bio jednu noć. I telefonom razgovaram sa stranim državnicima. Pitanje zašto mediji nisu obaviješteni, ja na to imam pravo, ubuduće ću tako raditi. Ima puno tema o kojima se može raditi", rekao je. Fotografije nećete ni ubuduće dobiti ako ja tako odlučim. Elementarno povjerenje mora postojati - rekao je i poručio na novinarsko pitanje da li Vlada zna o čemu je razgovarao s albanskim premijerom da Vlada ne može sve znati.

Ono što je sigurno bilo u slučaju predsjednice, da je to bio privatni put, da je naknadno izdan putni nalog. Ovdje je sve obrnuto.

- Naravno da Vlada ne može znati o čemu sam razgovarao, isto kao što ja ne znam o čemu razgovara premijer. Nije nužno da znamo sve, već da se koordiniramo i imamo zajedničke pravce - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 266
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"