News

Komentari 29

Greta Thunberg: Znanost i mladi moraju biti dio rasprave

Greta Thunberg: Znanost i mladi moraju biti dio rasprave

Greta Thunberg , jedna je od mnogih aktivista koji prisustvuju skupu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Tamo je došla kako bi u centar rapsrave stavila znanstvene činjenice o globalnom zatopljenju

Greta Thunberg, tinejdžerica koja je inspirirala novu generaciju aktivista da ove godine prisustvuju skupu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, ponovno je u utorak pozvala svjetske čelnike da slušaju mlade ljude. 

- Nisam osoba koja se može požaliti da ju se ne sluša - rekla je Šveđanka, što je nasmijalo publiku na panelu naziva "Stvaranje održivog puta prema zajedničkoj budućnosti", prvog dana susreta u Davosu. 

- Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti - dodala je Thunberg. 

U švicarski Davos je ove godine stiglo i nekoliko drugih mladih aktivista. Među klimatskim herojima je Fionn Ferreira, izumitelj metodologije za uklanjanje mikroplastike iz vode. 

Tu je i 17-godišnja Ayakha Melithafa, Južnoafrikanka koju su u borbu protiv klimatskih promjena nagnale suše, te kanadska domorotkinja Autum Peltier koja zagovara očuvanje vodenih resursa od svoje osme godine. 

- Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni - kazala je Thunberg. 

-  Moramo u raspravu uključiti znanost - zaključila je. 

Ovogodišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma u alpskom gradiću Davosu jubilarni je 50. po redu, a na njega je stigao i američki predsjednik Donald Trump.

Na skupu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.  

Najčitaniji članci