Obavijesti

News

Komentari 57

Stručnjaci: Djevojčice iz Splita vjerojatno nisu umrle od gripe

Stručnjaci: Djevojčice iz Splita vjerojatno nisu umrle od gripe
1

Nije dokazan virus influence. Vjerojatno gripa nije uzrok smrti beba u Splitu, rekli su u srijedu na konferenciji za novinare stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

VIDEO

Nije dokazan virus influence. Vjerojatno gripa nije uzrok smrti beba u Splitu, rekli su u srijedu na konferenciji za novinare stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Moguće je da uzrok smrti neki drugi respiratorni problem, ali nije potvrđeno da je u kombinaciji s virusom gripe - rekli su stručnjaci. 

POGLEDAJTE VIDEO

Zagreb: Stručnjaci otkrivaju jesu li splitske bebe umrle zbog gripe 'ubojice' Reporter: Iva Milotić

Posted by 24sata on Wednesday, February 1, 2017

- Na temelju izvršenih dijagnoza, molekularnom dijagnostikom, u dvije osobe koje su preminule u Splitu možemo reći da se ni u jedne kod njih nije dokazao virus influence. U svim uzorcima koje smo zaprimili nismo dokazali virus influence što pokazuje da se nije spustio u donji respiratorni trakt. Zaključujemo da influenca nije neposredan uzrok smrti'', rekao je Vladimir Draženović, voditelj nacionalnog centra za fluencu.

Isključuju mogućnost da su osobe umrle od kombinacije gripe i nekog drugog virusa.

- Nismo dobili informacije da su djeca imala neku drugu bolest koja bi bila prepoznata prije nego što je došlo do ovih tragičnih događaja - rekao je Bernard Kaić, voditelj službi za javno zdravsto.

Dvogodišnja sestra četveromjesečne djevojčice koja je u beživotnom stanju u nedjelju dovezena u splitsku bolnicu puštena je na kućnu njegu. Ona je do utorka ležala na Klinici za infektologiju KBC-a Split jer je imala gripu, no dobro se oporavila.

Brzi testovi pokazali su da je preminula beba imala gripu tipa B, a utvrđeno je i postojanje RSV virusa, odnosno respiratornog sincicijskog virusa. Sestra blizanka preminule bebe također ima respiratornu infekciju, no nema gripu. Još se oporavlja na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split. 

- Od 20. prosinca prošle godine do 1. veljače ove godine na Hitnom prijemu Klinike za infektologiju pregledano je 490 bolesnika. Samo jučer ih je došlo njih deset, no nitko nije hospitaliziran. Trenutačno je njih 14 na odjelu, a uglavnom je riječ o upalama pluća. Imamo nekoliko kritičnih slučajeva, mahom starijih osoba, no nitko nije životno ugrožen - kazao nam je dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju. 

U Splitu je do sada od komplikacija vezanih za gripu preminulo šest osoba, a među njima je i sedmogodišnja djevojčica. U Hrvatskoj je od gripe ukupno preminulo 11 ljudi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"