News

Komentari 82

Grmoja: 'Linić danas pametuje, a bio je Todorićev prvoborac...'

Grmoja: 'Linić danas pametuje, a bio je Todorićev prvoborac...'

Ovakvo pogodovanje Todoriću baš u slučaju Belje ne smije niti može ostati bez pravosudne istrage. Linić organizirao i naredio, Hebrang lažno svjedočio a Matek proveo! Treba li još nešto?, navodi Grmoja

Most se žestoko obrušio na Slavka Linića, bivšeg ministra financija. Povod je Agrokor i Ivica Todorić od kojih se Linić danas ograđuje.

Evo što je poručio Nikola Grmoja na stranicama Mosta

'Slavko Linić danas pametuje, a bio je Todorićev prvoborac i prvi pomagač. Čim je zasjeo u fotelju ministra financija 2012. u HANF-u je instalirao svoje poslušnike i dodijelio im prvi i najvažniji zadatak, a to je obnavljanje postupka u slučaju preuzimanja Belja.

Kako je Linić naložio tako je Hanfa i zaključila da tobože nije bila obveza Agrokora da preuzme Belje i malim dioničarima isplati 100 milijuna eura. Jer, razlog je pronađen u svjedočenju još jednog Todorićeva “heroja” Andrije Hebranga koji je u HANF-i posvjedočio da je Republika Hrvatska djelovala zajedno s Agrokorom pa tako nema niti obveze preuzimanja. Treći Todorićev heroj Petar Pierre Matek kao šef HANF-e povjerovao je Hebrangu iako za to što je svjedočio ne postoji niti jedan dokument, a znao je da HANF-a mora raditi dokumentarno.

Tako su Linić, Hebrang i Matek oslobodili Todorića sto milijuna eura s kojima je jurišao na preuzimanja u regiji, a na što se danas naknadno pametni Linić skanjiva i zaboravlja svoju ključnu ulogu Todorićeva pomagača.

Štoviše, Slavko Linić je istodobno zajedno s Matekom izmijenio Zakon o preuzimanju dioničkih društava po kojem je za svako dodatno 10%-tno preuzimanje dionica veće od 25% bila obveza objavljivanja ponude dionica svim dioničarima.

Tako je Slavko Linić “socijaldemokrat” ukinuvši “pragove za preuzimanje dionica” u Zakonu o preuzimanju, oslobodio prostor za sve Todoriće koji više ne moraju objavljivati ponude kad jednom pređu prag od 25% dionica.

Čestitamo, ali želimo vjerovati da ovakvo pogodovanje Todoriću baš u slučaju Belje ne smije niti može ostati bez pravosudne istrage. Linić organizirao i naredio, Hebrang lažno svjedočio a Matek proveo! Treba li još nešto?”

Evo što će MOST nezavisnih lista predložiti da se ne bi ponovno dogodili novi Linići :

1. Predložiti izmjene i dopune Zakona o Hanfi i to:

– vratiti se na organizaciju Hanfe prije Linića i napustiti ovu
organizaciju po principu podjele plijena
– ojačati odgovornost uprave Hanfe za zaštitu korisnika
financijskih usluga
– Hanfa treba 2 puta godišnje izvještavti Sabor

2. Predložiti izmjene i dopune Zakona o preuzimanju dioničkih
društava

– vratiti tzv. pragove preuzimanja za svakih 10% dionica s
pravom glasa nakon stečenih 25% dionica,
– dakle na stanje prije Linića

3. Predložiti izmjene i dopune Zakona o vijeću za financijsku
stabilnost i to:

– definirati odgovornost članova vijeća za financijsku
stabilnost
– uvesti polugodišnje izvještavanje Sabora'

Najčitaniji članci