Obavijesti

News

Komentari 293

'Porezna u Agrokoru nije bila od 2007., Marić je za to znao'

'Porezna u Agrokoru nije  bila od 2007., Marić je za to znao'
3

Predsjednik Sabora Petrov objavio je da će rasprava o opozivu ministra Marića biti u srijedu 3. svibnja. HDZ je počeo skupljati potpise za smjenu Bože Petrova...

VIDEO

Nakon jučerašnjeg dramatičnog dana u Vladi i smjene tri Mostova ministra, jutros je na sjednici Sabora Mostov Nikola Grmoja zatražio stanku kako bi otkrio "nove informacije koje će baciti novo svjetlo na slučaj oko Agrokora i potez premijera Plenkovića"

Grmoja: Plenković štiti Marića

Mostov Nikola Grmoja za govornicom u Saboru opleo je premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću otkrivši kako u Agrokor od 2007. godine nije ušla porezna uprava i obavila nadzor te da je to Marić znao. 

- Reći ću sada informaciju  koja će uzdrmati politički sustav ove zemlje i pokazati da institucije uopće ne funkcioniraju. Premijer Plenković prije nekoliko dana je bio upoznat s informacijom koju mi imamo i zbog koje smo tražili da ministar Marić ode jer pokazuje da je nije radio svoj posao. U godinu i pol otkako je ministar, porezni nadzor nije ušao u Agrokor d.d., koncern vrijedan 50 milijardi kuna. Možda još gora situacija i porazna je činjenica da porezni nadzor u Agrokor nije ušao od 2007. godine! - poručio je Grmoja.

Ponovio je kako je premijer znao za tu informaciju, ali je odlučio zaštititi ministra Marića.

- I onda premijer koji to zna štiti Marića, smjenjuje tri ministra koji rade svoj posao i onda on govori o nekakvoj kolegijalnosti. Premijer mora štititi zakonitost, a on je odlučio štititi ministra. Porezna uprava je odbijala dati informaciju koliki je dug Agrokora, a sada znamo i zašto, vjerojatno nisu znali koliki je jer nisu ni ušli. Plenković je odlučio štiti gazdu i ministra financija. Tri ministra će vrlo rado napustiti ministarstva kada u Saboru budu imali 76 ruku za to. Znamo da smetamo, ali nastavljamo borbu - poručio je. 

Bačić: Tresla se brda, rodio se miš

HDZ- ov Branko Bačić poprilično se uzrujao na Mostove optužbe i zaurlao sa govornice sasuvši paljbu na Most i ministra Vlahu Orepića koji je jutros došao u Ministarstvo na posao iako je smijenjen. 

- Ako je ovo krucijalni razlog zbog čega Most nije podržao razrješenje i opoziv ministra financija, onda bih rekao tresla se brda, rodio se miš- poručio je Bačić. 
Porezna uprava je autonomna državna institucija, poručuje, koja radi po zakonu i mora biti lišena političkog utjecaja i volje bilo kojeg ministra.

- Ako je točan taj podatak da godinu i po nije bilo poreznog nadzora, ja to ne znam i mene zanima odakle vama taj podatak, postavljam pitanje svim ministrima od 2007. godine gdje je bio porezni nadzor u tih 10 godina, gdje su bili prijašnji ministri Linić, Lalovac, Dalić, Šuker? Da li je bio ili nije bio, mi to u HDZ- u ne znamo. Porezni nadzor ne smije ići u određene tvrtke koje odgovaraju pojedinoj političkoj stranci- rekao je Bačić.

Puno ozbiljnije je, poručuje Bačić, ono što je napravio razriješeni ministar unutarnjih poslova.

-Jutros je ne poštujući odluku predsjednika Vlade razriješeni ministar unutarnjih poslova tvrdio kako se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i da narod treba odmah promptno reagirati. Dragi prijatelji, to je udar na Ustav Republike Hrvatske. Hrvatska je demokratska država. Zazivamo događanja u Makedoniji zbog jednog ministra koji je izgubio povjerenje svoj premijera. I nije točno da je ministar razriješen kada mu Sabor izglasa nepovjerenje nego onog trenutka kad mu premijer iskaže nepovjerenje i razriješi ga i mi ovdje nemamo što raspravljati- urlao je Bačić.

Petrov: Rasprava o opozivu Marića u srijedu

Nakon stanki, predsjednik Sabora Božo Petrov poručio je kako idući tjedan sa zasjedanjem Sabora počinju već u utorak s raspravom o ovršnom zakonu, Zakonu o HRT- u i Zakonu o arhivima te da će rasprava o opozivu ministra Marića biti u srijedu.

- Molio bih također, ukoliko se namjerava zatražiti opoziv predsjednika Sabora, da se dostave potpisi kako bi se i ta točka mogla uvrstiti u dnevni red. Podsjetit ću, mi smo parlamentarna demokracija, Sabor daje povjerenje Vladi, a ne Vlada Saboru- smireno je poručio Petrov.

SDP napustio sjednicu Odbora za financiranje

Na zajedničkoj sjednici saborskih Odbora za financije i državni proračun te Odbora za europske poslove predstavljen je Nacionalni program reformi 2017. Zastupnicima su program došli predstaviti ministar financija Zdravko Marić te ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, no SDP-ovci na njoj nisu htjeli sudjelovati. Kako je istaknuo Peđa Grbin, program koji je usvojen jučer na Vladi ima stotinjak stranica, stoga nisu imali vremena do danas cijelog ga proučiti pa su sjednicu Odbora napustili.

- Imamo situaciju da bi nam program predstavljao ministar koji je u odlasku, protiv kojeg se vodi postupak za sukob interesa, o kojem će se iduću srijedu u Saboru raspravljati i koji nema povjerenje Vlade niti svojih kolega i to nam je neprihvatljivo stoga SDP neće sudjelovati na ovoj sjednici-poručio je Grbin dok je Marić zbunjeno šutio. 

Ministar financija prije sjednice nije želio dati izjavu i odgovoriti na novinarska pitanja, samo je poručio "kasnije, kasnije".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke