Obavijesti

News

Komentari 12

'Bernardić ponizio žene SDP-a izjavom o koordinatorima'

'Bernardić ponizio žene SDP-a izjavom o koordinatorima'
1

Žene na tjednoj razini odrade 46,5 sati neplaćenih kućanskih poslova, a muškarci 22. Kada te sate pretvorimo u godine, dolazimo do podatka da kroz 41 godinu punog radnog staža, žene odrade više od 10 godina

VIDEO

Politička platforma Možemo! povodom Međunarodnog dana žena, upozorila je na ključne probleme ekonomske nejednakosti žena u Hrvatskoj.

Na konfenrenciji su sudjelovale Ana Alapić, Nives Miošić, Marija Brajdić Vuković i Sandra Benčić.

Ana Alapić, majka je djeteta sa spinalnom mišićnom atrofijom koja se izborila za dostupnost lijeka Spinraza za sve oboljele u Hrvatskoj. Upozorila je na poziciju majki njegovateljica koje za 24 satnu brigu o djeci dobivaju 2 500 kuna naknade mjesečno. Taj je iznos daleko niži od minimalne plaće.

- Sada smo gurnute u siromaštvo, a to će se itekako odraziti i na naše mirovine pa smo osuđene na siromaštvo i u starosti. Jedina alternativa koju nam država daje je staviti našu djecu u instituciju- za to je država spremna izdvajati 14 000 kuna mjesečno! Zapravo smo prisiljene birati između majčinstva i tržišta rada -  zaključila je Alapić.

Neravnopravnost u mirovini

- Žene na tjednoj razini odrade 46,5 sati neplaćenih kućanskih poslova, a muškarci 22. Kada te sate pretvorimo u godine, dolazimo do podatka da kroz 41 godinu punog radnog staža, žene odrade više od 10 dodatnih godina, a muškarci točno 5 - objasnila je Nives Miošić, članica Upravnog odbora Možemo!.

Milan Bandić sugrađankama čestitao Međunarodni dan žena
Milan Bandić sugrađankama čestitao Međunarodni dan žena

- Nemojmo zaboraviti ni da žene i nakon umirovljenja nastavljaju raditi svakodnevne neplaćene kućanske poslove. Nekada se ta razlika kompenzirala ranijom dobi za umirovljenje žena od muškaraca. Danas ne postoji  nikakva kompenzacija za tu razliku - ni u formi ranijeg umirovljenja niti u plaćanju tih dodatnih pet godina. Dakle, ženskih 40 godina staža traje puno dulje od muških i zato smatramo da tu nepravdu treba ispraviti - zaključila je.

Također, jaz između plaća muškaraca i žena je velik. Žene u prosjeku imaju 13 500 kuna manju plaću na godišnjoj razini, a taj jaz u plaćama kontinuirano raste od 2010., koji se onda reflektira i u razlikama u mirovina koje dostižu čak 22%.

- Mi moramo stvoriti uvjete u kojima će se jaz između plaća žena i muškaraca smanjivati do izjednačenja ali i sankcionirati poslodavce koji muškarce plaćaju više od žena za isti posao - rekla je Marija Brajdić Vuković, članica inicijativnog odbora Možemo! 

Pobjeda ostvarena ovaj tjedan

-  Ovaj tjedan ostvarile  smo  pobjedu jer smo uspjeli natjerati HZZ da obeća izmjene ugovornih odredbi koje su ukidale subvencije za zapošljavanje ženama koje ostaju duže od 6 mjeseci na rodiljnom dopustu. Ova Vlada kojoj su puna usta demografije istovremeno na sve moguće načine postavlja prepreke za žene s djecom; otkazi trudnicama ili ženama koje su rodile još uvijek su česta praksa. Ali što očekivati od HDZ-a kada predsjednik SDP-a  kaže da žene ne mogu biti koordinatorice za izbore jer to moraju raditi iskusni muškarci - rekla je  Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo!.

Na Dan žena besplatan koncert i ulaz u Muzeju grada Zagreba
Na Dan žena besplatan koncert i ulaz u Muzeju grada Zagreba

Smatra da je na taj način ponizio je sve žene u svojoj stranci.

- Ponizio je i sve nas druge koje svakodnevno koordiniramo i poslovne i private živote i trudimo se ovu zemlju napraviti boljim mjestom. On je ženama poručio da će im dati priliku u budućnosti, a mi njemu poručujemo da je on prošlost, a mi smo budućnost sada. Prilike uzimamo same i te prilike ćemo realizirati tako da njega i njemu slične stavimo u ropotarnicu povijesti već na sljedećim izborima - rekla je.

Tri najvažnije osobe za većinu žena - Podsjetnik na dan žena
Tri najvažnije osobe za većinu žena - Podsjetnik na dan žena

Pozvala je sve žene da sutra izađu na ulice diljem zemlje i traže jednakost sada.

Sve koje su u Zagrebu pozvala je da dođu na Noćni marš koji počinje u 17:30 i kreće s Trga žrtava fašizma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.