Obavijesti

News

Komentari 1

Guverner koji je u politiku ušao samo na nagovor supruge Ann

Guverner koji je u politiku ušao samo na nagovor supruge Ann
18

Mitt Romney se kasno uključio u politiku, odnosno tek krajem 1993. Tada je na izborima za Senat izazvao demokratskog kandidata Teda Kennedyja i izgubio

VIDEO

Willard Mitt Romney je rođen 12. ožujka 1947. godine u Detroitu. Njegov otac George Wilcken Romney bio je čelni čovjek američke automobilske kompanije AMC i guverner Michigena, a majka Lenore LaFount Romney je bila republikanska kandidatkinja za Senat. Mitt je 1971. diplomirao na privatnom sveučilištu u Utahu, a četiri godina nakon toga završio je magisterij poslovne administracije na Harvardu. Nakon toga je počeo raditi u tvrtki Bain & Company. Kasnije je napredovao i postao glavni izvršni direktor. Tvrtki je pomogao da se izvuče iz financijske krize. 1984. godine bio je jedan od suosnivača privatne investicijske tvrtke Bain Capital. Tvrtka je uskoro postala visoko profitabilna i jedna od najvećih tvrtki te vrste u SAD-u. 

Romney je rođen u obitelji mormona te je vrlo aktivan u Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana, a neko je vrijeme bio i biskup na području u blizini Bostona. 

U politiku ušao na nagovor supruge

U politiku je ušao relativno kasno s obzirom na svoje "političke korijene" odnosno tek krajem 1993. godine i to na nagovor supruge Ann. Tada je uzeo dopust u tvrtki Bain Capitali, od nezavisnog postao republikanski kandidat i na izborima za Senat izazvao demokratskog kandidata Teda Kennedyja. Naredne godine Kennedy je pobijedio, Romney se vratio u svoju tvrtku i tada je bratu rekao kako se više nikada ne želi kandidirati za neko mjesto "ako ne bude mogao pobijediti".

Romney i Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju

Romney je 2002. godine vodio Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju. Organizacijski odbor se tada mučio kako bi prikupio 379 milijuna dolara koliko im je nedostajalo. Romney je smanjio budžet, privukao sponzore, jamčio za sigurnost nakon napada 2001. godine i vješto koordinirao 700 zaposlenih i 26 tisuća dobrovoljaca. Na kraju je sve ispalo dobro, a Romney je kao pravi biznismen uspio zaraditi 100 milijuna dolara. 

Guverner Massachusettsa

Iste je godine Mitt Romney postao i guverner Massachusettsa no za tu se fikciju nije nominirao četiri godine poslije. Tijekom svojeg mandata je vodio projekt eliminacije deficita od tri milijarde dolara. Smanjio je državna sredstva za više obrazovanje, srezao je pomoći gradovima, podizao različite naknade i uklonio korporativne porezne rupe. Uveo je i tzv. RomneyCare odnosno zakon o zdravstvenom osiguranju. Zakon je potpisao 2006. godine, a njime je regulirano da gotovo svaki stanovnik Massachusettsa ima minimalno zdravstveno osiguranje dok je ono besplatno za siromašne. Zakonom je ustanovljeno nezavisno javno tijelo nazvano Commonwealth Health Insurance Connector Authority koje nudi stanovnicima privatno osiguranje. Zakon također predviđa porezne kazne za one stanovnike koji nemaju zdravstveno osiguranje kao i za one poslodavce koji ga ne plaćaju svojim zaposlenicima. 

I 2008. se kandidirao za predsjedničkog kandidata

Mittu Romneyju ovo nije prva predsjednička kandidatura. Prvi put se za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima kandidirao 2008. godine no pobijedio ga je John McCain. 

Preživio tešku prometnu nesreću

Dok je bio mormonski misionar u Francuskoj, Romney je preživio tešku prometnu nesreću. Automobil koji je on vozio udarilo je drugo vozilo. Mitt je teško ozlijeđen, a njegova putnica, supruga predsjednika misije je poginula. No to Mitta nije obeshrabrilo i misiju je završio do kraja te se 1968. vratio u SAD. Nakon toga je oženio Ann Davies. Ann i Mitt imaju petero sinova i 18 unučadi.

Kao srednjoškolac zlostavljao gay kolegu?

Nakon što je Mitt Romney u rekao tijekom svoje kampanje kako se protivi istospolnim brakovima, mediji su u njegovoj prošlosti pronašli da je kao srednjoškolac zlostavljao kolegu Johna Laubera koji je bio gay. John je imao dužu izblajhanu kosu. Romney i njegovi prijatelji su zaključili kako on ne može tako izgledati  pa su ga napali i srušili na tlo. Romney je onda uzeo škare i rezao Johnu kosu dok je ovaj vrištao. Romney je na upit medija rekao kako se tog incidenta ne sjeća, ali da je vidio napise o tome.

-  Sigurno je da sam u srednjoj školi napravio neke gluposti, ako sam time nekoga povrijedio žao mi je i ispričavam se zbog toga - rekao je Romney, piše Huffingtonpost

Najdraži filmovi, knjige, glazba

Na svojoj facebook stranici Mitt Romney je napisao kako su mu najdraže knjige Istočno od raja, Pustolovine Huckleberry Finna, Adventures of the Thunderbolt Kid, Ender’s Game i Battlefield Earth. Omiljeni pjevači i grupe su mu Roy Orbison, The Beatles, The Eagles, Clint Black, Randy Travis, Johnny Cash, a najdraži filmovi su mu Oh Brother, Where Art Thou?, Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark, Star Wars, Henry V. Među njegovim najdražim serijama su Seinfeld, Modern Family, Friday Night Lights, Justified, 30 Rock, American Idol.  U rubrici aktivnosti napisao je kako slobodno vrijeme provodi s obitelji, pogotovo s unucima, te kako trči, čita, skija, jaše, skija na vodi i gleda filmove.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu