Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gužva na granicama: Za ulaz u Hrvatsku se čeka do dva sata

Premijer Plenović uputio je apel Sloveniji da, kao i Hrvatska, prijeđe sa sustavne kontrole na granicama na tzv. ciljanu kontrolu, a s obzirom na veliku gužvu na granicama...

bregana
Foto: Igor Soban/PIXSELL
82 komentara

Zbog sustavnih kontrola od četvrtka ujutro nastajale su kolone vozila na izlasku iz Slovenije na većim graničnim prijelazima prema Hrvatskoj te su osobna vozila na graničnom prijelazu Obrežje (Bregana) čekala tri i pol sata, a autobusi dva i pol sata, javljaju slovenski prometni servisi.

Prema izlazu na Bregani na slovenskoj je strani ujutro nastala kolona vozila duga pet kilometara, ali je poslije smanjena na tri kilometra, a smanjuje se i vrijeme čekanja, javlja slovenski Prometno-informacijski centar (PIC).

Nešto kraće vrijeme čekanja za izlazak iz Slovenije bilo je na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj), gdje osobna vozila i autobusi za prijelaz granice čekaju 45 minuta, a teretna pola sata.

PODACI OD 10:59 SATI:

  • izlazak: Bajakovo (kolona je duga oko 4 km), Pasjak (izlazak iz Slovenije oko 1 sat), Rupa
  • ulazak: Macelj
  • oba smjera: GP Bregana (500m na izlazu iz RH, izlazak iz Slovenije oko 1,5 sat)

Plenković: Neka Slovenija prijeđe na ciljanu kontrolu

Premijer Andrej Plenović u četvrtak je uputio apel Sloveniji da, kao i Hrvatska, prijeđe sa sustavne kontrole na granicama na tzv. ciljanu kontrolu, a s obzirom na višestruke negativne efekte gužvi na granicama prouzročenih provedbom uredbe EK o pojačanoj kontroli schengenskih granica.

"Vlada je notificirala države članice EU-a i Europsku komisiju (EK) o prelasku sa sustavnog kontrola na granicama sukladno uredbi o pojačanoj kontroli schengenskih granica, na tzv. ciljanu kontrolu", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak te naveo da su MUP, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te njegov kabinet "angažirani u dijalogu i s Mađarskom i sa Slovenijom".

Jutros je, kazao je, razgovarao i sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom te je još jednom apelirao da i Slovenija prijeđe sa sustavnog režima kontrole vozila na granici na tzv. ciljani.

Sustavna kontrola podrazumijeva skeniranje svake isprave, neovisno je li riječ o državljanima EU ili ne, a to, naravno, kazao je premijer, izaziva velike gužve i dugotrajna čekanja i na slovenskoj i na hrvatskoj granici.

Režim ciljane kontrole, na koji je prešla Hrvatska, podrazumijeva da će hrvatska  granična policija kontrolirati samo ona vozila za koja se pokaže određena indikacija da je to potrebno, čime će se, dodaje premijer, ubrzati protok s hrvatske strane.

"Vjerujemo da će i Slovenija prepoznati negativne efekte u gospodarskom smislu, u smislu frustracije putnika, turista, gubljenja strpljenja i u konačnici potencijalne negativne efekte na gospodarstvo, ne samo naše. Jer mnogi od tih putnika putuju i dalje, pogotovo pred uskrsne blagdane", rekao je premijer.

Nada se da će biti pronađeno neko privremeno rješenje dok traju blagdani, a Hrvatska će, kaže, činiti sve što je u njezinoj moći da se pronađe trajno rješenje.

"Najlakše bi bilo, naravno, postati članica 'Schengena', ali to nije samo do nas. Međutim, u svim razgovorima koje ćemo obaviti nakon ovakvog iskustva poremećaja u prometnom tijeku na granici jasno je da je striktna provedba uredbe za Hrvatsku kao turističku zemlju jednostavno neodrživa", poručio je.

Te su poruke, ponovio je, artikulirali prema EK, a ponovno će to učiniti i idućih dana i tjedana u svim kontaktima.

Slovenci: Nastojat ćemo smanjiti kolone

Državni tajnik u slovenskom  MUP-u Boštjan Šefic izjavio je sinoć za Slovensku televiziju da će zbog očekivanih gužvi na granici sljedećih dana Slovenija povremeno obustavljati sustavne kontrole građana državljana EU-a prema izmijenjenom schengenskom režimu, ali ovisno od procjene sigurnosnog stanja na svakom pojedinom prijelazu, kako bi se protok prometa ubrzao, no nije detaljnije naveo koje će kriterije pri tome koristiti.

Ljubljansko "Delo" u četvrtak piše da će slovenska policija sljedećih dana kad se zbog Uskrsa očekuje povećan promet, nastojati smanjiti kolone koje su se pokazale kao velik problem pri početku primjene izmijenjenih pravila krajem prošlog tjedna, dok će putnike iz trećih država i dalje kontrolirati sustavno uz skeniranje dokumenata kao i do sada.

"Svaka policijska jedinica će za svaki granični prijelaz pojedinačno napraviti svoju ocjenu rizika, na temelju konkretne  situacije na granici i podataka s kojima raspolaže", navodi list.

"Delo" tvrdi  da su nova schengenska pravila o sustavnom nadzoru granice i putnika radi veće sigurnosti prilično "nejasna" i da su mnogi njima "zbunjeni", no da je još "dugi put" do  eventualne promjene donesenih pravila o sustavnoj kontroli.

Zato će se novi režim radi veće sigurnosti u Europskoj uniji i schengenskom prostoru morati primjenjivati i idućih mjeseci, osim u izuzetnim slučajevima i kad se procijeni da je sigurnosni rizik manji, navode slovenski mediji.

Slovensko ministarstvo za javnu upravu osigurat će 10 do 15 mobilnih toaleta koji će se prema potrebi postavljati uz granične prijelaze koji budu najviše opterećeni, a u slučaju vrućina putnicima koji se nađu u zastoju uz granične prijelaze nudit će se voda, navodi "Delo".

Budući da su pred vratima uskršnji praznici, slovenski će granični policajci prema osmom članku uredbe o sustavnoj kontroli na schengenskoj granici povremeno obustavljati sustavni nadzor putnika, a povećat će se i broj policajaca na prijelazima kako bi postupak bio što ekspeditivniji, navodi list.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message