Obavijesti

News

Komentari 280

Haaški tužitelji traže 28 godina zatvora za Vojislava Šešelja

Haaški tužitelji traže 28 godina zatvora za Vojislava Šešelja
1

Haag: Tužitelj Mathias Marcussen istaknuo je da je Šešeljeva krivnja dokazana i zatražio od sudaca da Šešelja proglase krivim po svih devet točaka optužnice

VIDEO

Tužitelji Haaškog suda zatražili su danas na suđenju Vojislavu Šešelju izricanje kazne od 28 godina zatvora zbog zločina nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini te Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine, javlja agencija Beta, a prenosi Večernji list.

Na kraju završne riječi tužitelj Mathias Marcussen ponovio je da je Šešeljeva krivnja dokazana i zatražio od sudaca da Šešelja proglase krivim po svih devet točaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja. Mediji u Srbiji podsjećaju da je vođa Srpske radikalne stranke optužen "za zločine protiv čovječnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi; deportaciju i prisilno premještanje, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubojstva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine".

Prema optužnici, Šešelj je govorom i propagandom mržnje prognao Hrvate iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci, dok su ostale zločine fizički počinili dragovoljci SRS-a koje je on "novačio, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima, organizirao i poslao na ratišta u okviru udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bilo stvaranje Velike Srbije". Šešelj se sam predao Haagu u veljači 2003. i od tada je u pritvoru, a suđenje je počelo u studenom 2007. godine.

Šešelj je nakon završnih riječi tužiteljstva u Haaga najavio kako će iskoristiti svih deset sati koliko mu je odobreno za izlaganje završne riječi, a koje će u Haaškom tribunalu započeti u ponedjeljak, 12. ožujka. Dodao je kako će "možda zatražiti i dodatna dva ili tri sata" pozivajući sudsko vijeće "neka njegovo vrijeme ne ograničava na ono koje je potrošilo tužiteljstvo za svoju završnu riječ". Šešelj je sudsko vijeće optužio da ga je "spriječilo da izvede dokazni postupak obrane" i naglasio kako njegova riječ, kao optuženog, mora biti posljednja.

- Meni je draže profesionalno i moralno srozati Haaški tribunal, nego živjeti - rekao je za ratne zločine optuženi srpski radikal.

Predsjedavajući suda Jean-Claude Antonetti drži kako je sudsko vijeće bilo velikodušno kada je odobrilo Šešelju deset sati za završnu riječ te dodao kako se "ne sjeća da je ikada ranije izlaganje trajalo toliko dugo".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 280
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini