Obavijesti

News

Komentari 6

HAC tvrdi: Nismo odgovorni za poplavu u Općini Lekenik

HAC tvrdi: Nismo odgovorni za poplavu u Općini Lekenik
1

Iz HAC-a su se osvrnuli na poplave na području području Općine Lekenik te na izjave načelnika Općine Lekenik i generalnog direktora Hrvatskih voda

VIDEO

Iz Hrvatskih autocesta osvrnuli su se na poplave na području Općine Lekenik te na izjave načelnika Općine Lekenik i generalnog direktora Hrvatskih voda o tome da su Hrvatske autoceste odgovorne za nastale poplave.

"Hrvatske autoceste sve radove na izgradnji dionice Buševec-Lekenik na  autocesti Zagreb-Sisak  izvele su  sukladno građevinskoj i lokacijskoj dozvoli uzimajući u obzir Studiju utjecaja na okoliš te sukladno uvjetima Hrvatskih voda.

Za predmetnu dionicu autoceste u postupku ishođenja lokacijske dozvole izdani su vodopravni uvjeti u skladu s kojima je projektant izradio projekt vanjske odvodnje. Nadležni iz Hrvatskih voda su na taj projekt izdali suglasnost u postupku ishođenja građevinske dozvole. Dio radova koji su izvedeni po projektu i zahtjevu Hrvatskih voda, a nalaze se unutar granice zahvata po lokacijskoj dozvoli su izvedeni.

Vezano za navode o poremećaju u odljevnim tokovima, želimo naglasiti da izgradnjom autoceste nije prekinut niti jedan vodni tok jer su svi vodni tokovi na ovom području premošteni u obliku propusta ili mostova. Također je važna i činjenica da su svi kanali u pojasu autoceste uređeni i očišćeni, međutim kanali koji se nalaze izvan pojasa autoceste i koji nisu u našoj nadležnosti, većim dijelom su obrasli i zapušteni što može biti uzrok plavljenja.

Zbog traženja Hrvatskih voda prilikom izdavanja uvjeta po lokacijskoj dozvoli da se urede dispozicije voda do krajnjih recipijenata, za radove koje treba izvesti van granica obuhvata autoceste, projektant je izradio izvedbene projekte.

Također uvidom u izrađene parcelacijske elaborate postojećih vodotoka koji služe za dispoziciju voda iz sustava odvodnje autoceste, a na kojima je traženo od Hrvatskih autocesta da se provede čišćenje i profiliranje, jasno je vidljivo da postojeći vodotoci nisu iskazani kao javno vodno dobro, već su  u značajnom dijelu u privatnom vlasništvu. 

Obzirom na navedeno jasno je da nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, a slivno područje kao i postojeći vodotoci nije regulirano, gotovo svi postojeći vodotoci su značajno zapušteni, a značajan je i problem povratnog vodnog vala  iz recipijenta Odranskog polja.

Hrvatske autoceste nemaju pravne osnove za rješavanjem imovinsko pravnih odnosa na tim česticama jer se nalaze izvan zahvata autoceste", zaključuju iz HAC-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature