News

Komentari 2

HALMED: Novi soj Omikron se može detektirati putem PCR i brzih antigenskih testova

HALMED: Novi soj Omikron se može detektirati putem PCR i brzih antigenskih testova

Preliminarni rezultati analize mutacija virusa ukazuju na to da omikron, novi soj novog koronavirusa SARS-CoV-2, nema utjecaj na osjetljivost PCR i brzih antigenskih testova, priopćili su

Iz HALMED-a su priopćili kako novi soj koronavirusa omikron nema utjecaj na osjetljivosti PCR i brzih antigenskih testova.

“Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), preliminarni rezultati analize mutacija virusa ukazuju na to da omikron, novi soj novog koronavirusa SARS-CoV-2, nema utjecaj na osjetljivost PCR i brzih antigenskih testova.

Trenutačno nema spoznaja koje bi upućivale na bilo kakav problem u detekciji mutiranih varijanti koronavirusa testovima koji su dostupni na našem tržištu. HALMED nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na takav problem, niti je zaprimljena bilo kakva obavijest od drugih regulatornih tijela država članica EU-a.

Nastavljamo pratiti situaciju te ćemo u slučaju bilo kakvih novih saznanja obavijestiti javnost”, priopćili su iz HALMED-a.

Podsjetimo, novi soj omikron zabilježen je i u Španjolskoj.

Španjolska je u utorak potvrdila prvi slučaj zaraze omikron koronavirusom kod 51-godišnjeg muškarca koji je iz Južnoafričke Republike doputovao preko Amsterdama u Madrid. Muškarac ima blage simptome bolesti te se nalazi u izolaciji kako ne bi proširio zarazu.

Mikrobiološka služba bolnice Gregorio Marañon u Madridu potvrdila je kod njega prisutnost varijante B.1.1.529 virusa koji predstavlja “veliki broj mutacija”, a koji je prvi put identificiran u Južnoafričkoj Republici.

Prvi slučaj zaraze novim sojom omikron zabiljeđen je i u Japanu.

Najčitaniji članci