Obavijesti

News

Komentari 103

Hanfa pokrenula nadzor: Jesu li radnici HNB-a prekršili zakone?

Hanfa pokrenula nadzor: Jesu li radnici HNB-a prekršili zakone?

Kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta, napominju iz Hanfe

VIDEO

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nakon objavljenog novinarskog članka na portalu Index, pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija, objavili su u srijedu u priopćenju koje prenosimo u nastavku.

Plenković o aferi u HNB-u : Ovo su stvari koje s Vladom neke izravne veze nemaju...
Plenković o aferi u HNB-u : Ovo su stvari koje s Vladom neke izravne veze nemaju...

Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke.

Hanfa će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta, Hanfa kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta. Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno, što mogu i u ovom slučaju prijavom na adresu zlouporaba.trzista@hanfa.hr.

Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Borisa Vujčića
Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Borisa Vujčića

Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora, navodi se u priopćenju.

Plenković: Pričekat ću cjelovitu informaciju

Premijer Andrej Plenković u Novskoj obišao Poduzetnički inkubator PISMO 2 gdje se dobro zabavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu nije želio detaljnije komentirati otkriće portala Index o tome da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, rekavši da je "stvar kompleksna" te da će sve komentirati kada dobije cjelovitu informaciju.

Plenković, koji boravi u radnom posjetu Novskoj, rekao da je jučer nazvao guvernera Borisa Vujčića, ne znajući da će guverner neposredno nakon toga gostovati na Dnevniku HTV-a.

"Tako sam u biti većinu onog što mi je rekao ponovno čuo u njegovom nastupu na Dnevniku", napomenuo je predsjednik Vlade. 

Plenković je izvijestio da je predsjednica Odbora za financije Hrvatskog sabora Grozdana Perić formalno zatražila očitovanje od HNB-a, kako bi se vidjelo kako središnja banka i njezino vodstvo vide cijelu situaciju.

"Nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati, ja u ovom trenutku o ovoj temi imam informacija otprilike koliko i vi", rekao je Plenković, dodajući da će također vjerojatno i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), sukladno svojim zakonskim nadležnostima, provjeriti i analizirati tu temu.

'Guverner HNB-a Vujčić i članovi Savjeta moraju dati ostavke'
'Guverner HNB-a Vujčić i članovi Savjeta moraju dati ostavke'

"Nakon toga ćemo imati cjelovitiju sliku. U ovom trenutku nekih drugih informacija ili saznanja nemamo", zaključio je Plenković.

Podsjetio je da je HNB u nadležnosti Sabora, kao i pod nadzorom Hanfe. "Ovo su stvari koje u biti nemaju ikakve izravne veze s Vladom, ali ćemo se informirati", izjavio je predsjednik Vlade.

Na opetovana novinarska pitanja, Plenković je rekao da je "stvar kompleksna" i da ju detaljno treba sagledati te da će se u ovoj fazi suzdržati svih komentara i špekulacija.

"Kada dobijemo cjelovitu informaciju, onda ćemo komentirati. Na temelju onoga što čitamo u medijima, to meni nije dovoljno da bih mogao komentirati", rekao je Plenković, koji trenutno nije želio odgovoriti ni na pitanje ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje.

Kako je u ponedjeljak objavio portal Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera HNB-a Boris Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a pritom je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

HNB je u svom jučerašnjem odgovoru rekao da Vujčić i Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu, pri čemu su između ostalog apostrofirali da treba razlikovati dionice i vlasničke udjele od korporativnih obveznica banaka.

Vujčić je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a između ostalog rekao da se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi, da nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i Hanfu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa