Obavijesti

News

Komentari 28

HDSSB: Konsenzusom postići kvalitetne ustavne promjene

HDSSB: Konsenzusom postići kvalitetne ustavne promjene
6

HDSSB ističe da državna tijela trebaju voditi računa o volji i interesu građana. Traže da se odrede zakonski rokovi i konsenzusom postignu kvalitetne ustavne promjene

VIDEO

Nikad nisam spomenuo da HDSSB daje bianco ruku. Treba dati doprinos da ustavne promjene, koje će eventualno Sabor donijeti, budu kvalitetne - rekao je Vladimir Šišljagić na konferenciji za novinare. HDSSB je još jednom na okrugli stol u Saboru pozvao sve koji se žele uključiti u ustavne promjene. 

Josip Salapić rekao je kako su pozvali predsjednika Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leku, saborske zastupnike te udruge civilnog društva. 

- Dosad imamo potvrdu od 32 ljudi - rekao je Salapić te dodao kako su među njima Peđa Grbin, Arsen Bauk, glavni tajnik Ustavnog suda, Natalija Martinčević, Jadranka Kosor, Nansi Tireli. Ipak, nije spomenuo niti jednog HDZ-ovca. 

Zakonska rješenja nejasna

- Apsolutno nas se ne tiče kakvi su stavovi jedne, druge ili desete opcije, ali kod donošenja Ustava želim da se uključe sve zainteresirane stranke - rekao je Šišljagić te dodao kako su zakonska rješenja često nejasna te da Ustav me smije biti takav. Očekuje da će vladajući na kraju sve staviti crno na bijelo i donijeti konačnu odluku na temelju prijedloga svih. 

- Mi smo pozvali sve stranke na konsenzus, a oni kojima je  princip ispred interesa građana neka se bave principima i prošlošću. Mi se želimo baviti budućnošću i onime što građane zanima- rekao je Salapić te se pritom dotaknuo referenduma o ćirilici. 

Smatra da se Ustavni sud i Sabor trebaju aktivirati i odrediti rok u kojem se treba provjeriti ispravnost prikupljenih potpisa te odrediti kad se referendum može raspisati. 

Interes i volja građana

- Želimo da građani dobiju Ustav koji će biti čvrsti temelj najviših vrednota i hrvatskih zakona. Mi tražimo rokove, ako je 680.000 građana nešto potpisalo onda Sabor i Ustavni sud treba reagirati - izjavio je Salapić.

Također, HDSSB i dalje zahtjeva teritorijalni ustroj. 

- Treba značajno smanjiti broj županija zbog nagomilane administracije. Ovakvo rješenje ne pruža jamstvo da će se to u skoroj budućnosti i ostvariti - rekao je Šišljagić.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"