Obavijesti

News

Komentari 88

HDZ bi u EU parlamentu imao 5 zastupnika, a pada im rejting

HDZ bi u EU parlamentu imao 5 zastupnika, a pada im rejting
5

HDZ-ova lista i dalje je prvi izbor hrvatskih građana. Oni bi imali pet zastupnika u EU parlamentu, SDP tri, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i MOST NL tek po jednog

VIDEO

Hrvatska za manje od mjesec dana po treći put izlazi na izbore za Europski parlament. Borba za zastupnike u Bruxellesu traje tjednima. Ako se pita ispitanike, HDZ-ova lista i dalje je prvi izbor. Za nju bi glasovalo 26,9 posto ispitanika. Manje je to nego prije mjesec dana kada je ta lista dobivala 29,5 posto.

SDP-ova lista prema travanjskom istraživanju dobila bi 17,4 posto potpore među biračima. I ta lista izgubila je potporu u odnosu na mjesec prije, kada su dobivali 18,9 posto.

Živi zid s 8,7 posto je treća lista, a i oni gube potporu budući da su prije mjesec dana dobivali 9,4 posto među ispitanicima. Amsterdamska koalicija u ovom trenutku može računati na potporu 7,1 posto ispitanika i oni su rijetka lista koja bilježi rast u odnosu na mjesec prije kada su dobivali 5,6 posto. MOST mjesec dana prije izbora za Europski parlament dobiva 6 posto među biračima, kao i mjesec prije. 

Stranke koje se bore za europskog zastupnika 

Tu su i stranke koje još ne prelaze izborni prag, ali bi ga u završnici možda mogli preskočiti svojom kampanjom. START tu za sada ima najbolje izglede s potporom od 3,9 posto, a prije mjesec dana su imali 4,1 posto ispitanika.

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića među biračima trenutačno uživa potporu od 3,1 posto, ali to je manje nego prije mjesec dana kada su mogli računati na 4 posto ispitanika. Neovisni za Hrvatsku bilježe u posljednjih 30 dana rast i trenutačno imaju potporu od 2,8 posto u odnosu na 1,5 posto prije mjesec dana. Neovisna lista Mislava Kolakušića prvi je put testirana među biračima i trenutačno uživa potporu od 2,8 posto ispitanika.

Marijana Petir ovoga puta za mjesto u Europskom parlamentu bori se kao neovisna kandidatkinja i ima potporu od 2,7 posto. Hrvatski suverenisti predvođeni Ružom Tomašić također bi prema istraživanju dobili 2,7 posto ispitanika. Ostale su stranke ispod 2 posto i trenutačno nemaju šanse za prelazak izbornog praga i sve zajedno osvajaju 7 posto, a neodlučnih birača je 9,5 posto. 

Tko dobiva koliko mandata? 

HDZ u ovome trenutku može računati na 5 mandata, SDP na 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most na po jednog zastupnika u Europskom parlamentu. Za prelazak izbornog praga trenutačno najveće šanse ima START. Ostale su stranke ili koalicije oko 3 posto i pitanje je može li tko od njih u sljedećih 30 dana kampanjom preskočiti izborni prag i osvojiti jednog eurozastupnika. 

Tko osvaja dvanaestog eurozastupnika? 

Kada bi Hrvatska imala i dvanaesti mandat, njega bi osvojila lista koja još eventualno uspije prijeći izborni prag, a u slučaju da to ne uspije nikome, za taj mandat bi se po trenutačnom stanju borili HDZ, SDP i Živi zid.

Napomena: 

Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos telefonskom metodom na uzorku od 841 ispitanika u razdoblju od 15. do 25. travnja. Maksimalna pogreška uzorka za rejtinge kandidacijskih listi iznosi +/- 4,3%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.