Obavijesti

News

Komentari 27

'HDZ će pobijediti na izborima i obnoviti Grad Zagreb, to vam sa sigurnošću možemo tvrditi'

'HDZ će pobijediti na izborima i obnoviti Grad Zagreb, to vam sa sigurnošću možemo tvrditi'
2

Kandidati HDZ-a, koji se za glasove birača bore u prvoj izbornoj jedinici, u utorak su sazvali konferenciju kako bi predstavili plan obnove Zagreba. No, samo su govorili što je Vlada sve poduzela do sad po tom pitanju

VIDEO

Zagrebački HDZ-ovci, kandidati ove vladajuće stranke u prvoj izbornoj jedinici za nadolazeće parlamentarne izbore, u utorak su podsjetili kako je Zagreb 22. ožujka u 6 sati i 24 minute pogodio snažan potres, koji je uzrokovao štetu od 86 milijardi kuna i unazadio metropolu za 10 godina. 

- U Zagrebu je oko 1000 zgrada označeno kao potpuno neuporabljivo, oko 4000 kao privremeno neuporabljivo, a 14.500 zgrada dobilo je famoznu oznaku uporabljivo, ali djelomično oštećeno - istaknuo je Mislav Herman, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Iako je tema konferencije bila predstavljanje plana za obnovu Zagreba, HDZ-ovci su nabrajali što je sve Vlada do sada učinila za pomoć građanima.  Pa su tako istaknuli kako je Vlada, odmah nakon potresa, otvorila vrata Cvjetnog naselja i zbrinula stanovništvo koje je ostalo bez krova nad glavom, čije su nekretnine nastradale, odnosno označene kao neuporabljive

- U Cvjetnom naselju trenutno je 455 naših sugrađana, a za njihov mjesečni najam Vlada izdvaja između 2,5 i tri milijuna kuna. Ukupno je oko 700 ljudi prošlo kroz Cvjetno naselje - istaknuo je Herman. 

Vlada je, nastavio je, rebalansom proračuna osigurala 141 milijun kuna od čega svako kućanstvo može dobiti 12.000 kuna za popravak krovova, dimnjaka, zabatnih zidova, dizala i 8000 kuna za nabavku kondenzacijskih bojlera te je osigurala sredstva za plaćanje najamnine za zamjenski stan onima koji ne mogu u svoje domove. Do sada je, rekao je, podneseno 80 zahtjeva za tu opciju. 

 Osim toga, dodao je, Vlada je aplicirala je i na EU fond za solidarnost i dobivanje 600 milijuna eura. 

- Od toga će 100 milijuna eura biti isplaćeno kao predujam. Tim sredstvima financirat će se obnova škola, bolnica, kulturne baštine te najam za sve građane Grada Zagreba koji su pretrpjeli oštećenja svojih nekretnina - rekao je Herman podsjetivši i kako su HDZ-ovci uplatili 1,7 milijuna kuna za pomoć građanima Grada Zagreba. 

Obnova Zagreba, istaknuo je saborski i gradski zastupnik Ivan Ćelić, vrlo je kompleksan proces. Najavljuje donošenje Zakona o obnovi, kojeg su HDZ i HNS izradili, tijekom ljeta. 

- Odmah dan nakon potresa ova Vlada je krenula s izradom Zakona o obnovi i to zajedno sa strukom. Podnesene su primjedbe i ja vjerujem da neće biti ljetnog raspusta za novoizabrani saziv Sabora nego da će se odmah prionuti na raspravu i izglasavanje Zakona - istaknuo je Ćelić naglasivši i kako je Svjetska banka odobrila 170 milijuna eura za obnovu bolnicu i obrazovnih institucija. 

- Hrvatskoj su potrebni provjereni programi, provjerene politike i provjereni ljudi. Nije nikako vrijeme za političke eksperimente s obzirom na sve izazove pred kojima se Hrvatska nalazi i stoga pozivam sve Zagrepčanke i Zagrepčane da izađu na izboru i glasuju za liste HDZ-a - rekao je. 

Na opasku novinara da su govorili samo o tome što je Vlada do sada učinila te da nisu predstavili plan kako su najavili i govorili o budućnosti, Herman je istaknuo kako budućnost tek dolazi. 

- Bitno je da naši građani shvate da se Grad Zagreb ne obnavlja bez osiguranih sredstava. Na prvoj idućoj sjednici novog saziva Sabora kao jedna od prioritetnih točaka bit će Zakon o obnovi. Premijer Plenković to je stavio kao primarnu točku svog sljedećeg mandata. Zakon je prošao javnu raspravu, preko 300 komentara je uloženo, oni se sada razmatraju. Bitno je da je taj Zakon iskomuniciran sa strukom, a obnova se procjenjuje na preko 10 godina - rekao je Herman dodavši kako u HDZ ovaj problem shvaćaju vrlo ozbiljno. 

- Ne želimo ga temeljiti na aktivizmu i jeftinim političkim mjerama poput kampiranja pred Gradskom skupštinom, crkvom Svetog Marka, Osnovne škole Bukovac... A ti isti kamperi su glasovali protiv našeg amandmana u Gradskoj skupštini. Mi ovaj problem doživljavamo ozbiljno i shvaćamo da se sastoji od dva djela; prvi dio je Zakon koji je u izradi, a drugi dio su financijska sredstva potrebna da bi se taj Zakon proveo - istaknuo je. 

Na pitanje što ako HDZ sastavi novu Vladu s novim partnerom koji neće prihvatiti taj Zakon, Herman poručuje kako o tome ne može govoriti sada ovako načelno prije izbora. 

- Niti znamo koji je to partner, kako se zove pa pričekajmo 5. srpnja da bi partner postao vidljiv i da bi vidjeli o čemu se radi. HDZ će pobijediti na ovim izborima i obnoviti Grad Zagreb, to je nešto što vam sa sigurnošću možemo tvrditi. U kojem obliku će to biti, diktirat će, jasno, politička situacija koja bude nakon 5. srpnja - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u petak u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima