Obavijesti

News

Komentari 67

HDZ i Kukuriku podbacili u VII., HSP ide s čak 14 žena na listi

HDZ i Kukuriku podbacili u VII., HSP ide s čak 14 žena na listi
6

Na ovogodišnjim izborima omjer žena na listama nije značajno bolji u odnosu na 2007. kada je bio oko 30 posto. DIP je objavio kako se kandidiralo 35 posto žena

VIDEO

Hrvatska stranka prava složila je isključivo žensku listu za VII. Izbornu jedinicu što je jedinstveni slučaj u hrvatskoj političkoj povijesti. Listu za jedinicu koja obuhvaća područje od predgrađa Zagreba do Like i kvarnerskih otoka čini 14 žena, a nositeljica je Bernardica Topolnjak-Halapa (48). Ona je ujedno i članica predsjedništva stranke te šefica karlovačkog HSP-a, a politikom se bavi od 1996. godine. Kaže kako je, nakon što su je predložili za nositeljicu liste, njezin uvjet bio da lista bude 'ženska'. Smeta joj nametanje zakonskog okvira da 40 posto žena mora biti na listama. Njezin prijedlog jednoglasno je prihvaćen.

- Žena nije ukras, mora biti negdje zato što je to zaslužila pameću i radom. Moja je lista odgovor na te njihove kvote i nadam se da ćemo svojim radom privući biračko tijelo - izjavila je nedavno Bernardica za Večernji list.

Osim nje na listi se našla i kćer počasnog predsjednika stranke Ante Đapića. Mlada studentica prava, Marija Đapić, tvrdi kako bi ušla u politiku i da joj otac nije to što je. Smatra da će ženskom listom pokazati što žene znače u HSP-u.

Na listi su također i žene koje se nikada nisu profesionalno bavile politikom, ali smatraju da svojim radom i sposobnošću mogu učiniti puno. Tu su se tako našle učiteljica, inženjerka, studentica, frizerka, kućanica, pravnica, spisateljica... Sve su većinom majke, a zajednički moto im je borba za ženska prava.

- Borit ćemo se da žene s obitelji ne rade nedjeljom i za manji staž za mirovinu - poručila je samohrana majka Suzana Kobaš. 

Najstarija na listi je 56-godišnja pravnica Mira Antić, koja je u HSP ušla kada je SDP bio na vlasti. Sjedi u Vijeću gradske četvrti Trešnjevka jug, a politikom se počela baviti kada joj je četvrto dijete odraslo.

HDZ kandidirao tek 20,9 posto žena

Na ovogodišnjim izborima omjer žena na listama nije se puno 'popravio' u odnosu na 2007. godinu kada je udio bio oko 30 posto. Ove godine na HDZ-ovim listama svoje je mjesto našla 31 žena, što je tek 20,9 posto, odnosno duplo manje od onoga što Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje. Samo dvije žene dobile su prvo mjesto na listama, i to šefica stranke Jadranka Kosor u petoj i Martina Dalić u sedmoj. Te dvije liste su im ujedno i najslabije što se tiče ženske zastupljenosti.

'Najženstvenija' lista HDZ-a je ona u prvoj jedinici na kojoj je pet žena odnosno 35 posto. Među ženama koje se pojavljuju na HDZ-ovim listama su: Martina Banić, Margareta Mađerić, Vilmica Kapac, Josipa Rimac, Branka Juričev Martinčev, Dubravka Šuica, Đurđica Sumrak, Ivanka Roksandić, Vesna Buterin, Ljubica Lukačić, Nevenka Bečić, Vesna Škare Ožbolt, Vesna Bosanac, Ana Lovrin i Katarina Fuček.

Kukuriku ide s 33 posto žena na listama

Ništa bolji od HDZ-a nije niti SDP, koji je kandidirao 33 posto žena. HNS je kandidirao šest žena što je u omjeru na njihove muškarce 26 posto. Najpoznatije ime svakako je Vesna Pusić, a u trećoj jedinici natječe se i predsjednica Ženske inicijative Sonja König. IDS nije kandidirao niti jednu ženu od svojih četiri kandidata dok je HSU kandidirao četiri žene što je čak 40 posto njihovih kandidata. 

Ukupno gledajući HDZ i Kukuriku odnosi su 21 naspram 30 posto, a svega dvije liste prelaze 40 posto - one u četvrtoj i osmoj izbornoj jedinici. Zanimljivo je da je najmanje žena Kukuriku koalicije zastupljeno u petoj i sedmoj jedinici, kao i kod HDZ-a, dok HSP u sedmu ide s 'jakim ženskim snagama'.

Državno izborno povjerenstvo je objavilo da se ove godine kandidirano ukupno oko 35 posto žena što predstavlja rast od pet posto u odnosu na 2007. godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.