Obavijesti

News

Komentari 31

'HDZ je isporučio sve generale, a govorili su da neće nijednog'

'HDZ je isporučio sve generale, a govorili su da neće nijednog'
1

Na upit treba li predsjednica oduzeti osuđenim generalima odličja, Bernardić je poručio da mora poštivati Zakon, ali i da to treba pitati premijera Andreja Plenkovića...

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u utorak kako će SDP u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o dječjem doplatku kojim bi ga povećali za 50 posto.

Njihov prijedlog je povećati doplatak za prvu skupinu, za najugroženije građane koji imaju prihode oko 500 kuna, na 450 kuna. Za drugu skupinu na 375 kuna te za treću na 300 kuna. Time bi obuhvatili 286.000 djece, a iz Državnog proračuna za tu mjeru dodatno osigurali 658 milijuna kuna.

- Ovo je naš prvi korak u borbi protiv dječjeg siromaštva. Naš cilj je kroz set mjera za djecu i mlade osigurati bolju budućnost djece. Moj životni projekt je osigurati perspektivu i budućnost za svako dijete u Hrvatskoj. Ako se ima za blindirana vozila, zrakoplove, povlastice, onda mora biti i za djecu - poručio je Bernardić.

Istaknuo je kako je 28,5 posto građana u riziku od siromaštva te da je svaki peti građanin ispod granice siromaštva. Stopa relativnog siromaštva u Hrvatskoj je, poručio je, sedam posto veća od prosjeka EU zemalja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema istraživanjima, nastavio je, čak 45 posto roditelja je ponekad bilo gladno da bi djeci osiguralo jelo, dvije trećine siromašnih kućanstava nije platilo režije duže od tri mjeseca ove godine, a svakom četvrtom kućanstvu isključena je struja, voda...
U ovo predbožićno vrijeme, naglasio je, treba se sjetiti najugroženijih obitelji koji si neće moći priuštiti blagdansko jelo, darovati djecu niti uživati u blagodatima Božića.

- To je surova realnost nečega što je u Hrvatskoj prisutno dugi niz godina. To je veliki problem o kojem su u javnosti ne govori. Djeca u Hrvatskoj nerijetko u školu idu gladna, u takvom stanju ne mogu ni učiti, a roditelji im ne mogu priuštiti ni osnovne potrepštine za školu - rekao je Bernardić.

'Predsjednica mora poštivati zakon'

Bernardić je prilikom predstavljanja izmjena Zakona o dječjem doplatku odgovarao i na novinarska pitanja o aktualnim političkim temama.

Na upit treba li predsjednica oduzeti osuđenim generalima odličja, Bernardić je poručio da mora poštivati Zakon, ali i da to treba pitati premijera Andreja Plenkovića na briselskim hodnicima. 

- HDZ je isporučio sve generale, mada su govorili da neće ni jednog. Pokojni Ivica Račan nije izručio ni jednog. Na ljudskoj tragediji i žrtvi pokušavaju se ubrati jeftini politički poeni. Ratni zločin je ratni zločin. Onaj tko je ubijao, silovao, mora odgovarati. Sviđalo se to nama ili ne, presuda se mora poštovati  - poručio je.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a