Obavijesti

News

Komentari 152

'HDZ se boji osuda s oltara, to im ne odgovara jer idu izbori'

'HDZ se boji osuda s oltara, to im ne odgovara jer idu izbori'
2

Sabor raspravlja o prijedlogu oporbenog GLAS-a da se krene u postpak revizije Vatikanskih ugovora. Za Branka Bačića (HDZ) ova tema koristi se borbu na ljevici za naklonost birača.

VIDEO

Sabor raspravlja o prijedlogu GLAS-a za krene u postupak revizije Vatikanskih ugovora te napominju kako su u taj proces krenule dvije katoličke zemlje: Irska i Španjolska. Pitaju zašto ne bi i Hrvatska krenula tim putem posebno sada kada iz Vatikana pušu novi vjetrovi te da taj trenutak treba iskoristiti. Anka Mrak Taritaš je napomenula da više od Hrvatske za Crkvu izdvaja jedino Mađarska. 

- Ova rasprava nije protiv Crkve. Ovo nije pitanje religije i vjere, to su četiri ugovora, koje su sklopile dvije zemlje. Treba gledati gospodarski aspekt tih ugovora- poručila je čelnica GLAS-a. 

Napomenula je i da vjeronauku nije mjesto u školama nego u crkvi. Zalaže se za talijanski model. 

- Prema tom modelu izdvajanja za Katoličku crkvu ne bi godišnje iznosilo milijardu kuna, nego 576 milijuna kuna. To je još uvijek jedna ozbiljna brojka - kazala je Mrak Taritaš. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatra da je došlo vrijeme da se zdravorazumski, ne ishitreno i na valu izbora ili dodvoravanja biračkom tijelu, pristupi reviziji tih ugovora. Mirando Mrsić (Demokrati) napominje kako za ovaj postupak treba dobra volja, koje očito u HDZ-u nema.  

- Jasno da se HDZ boji osude Katoličke crkve i te osude bi se postavljale s oltara, a to njima nije u ovom trenutku primjereno jer idemo u izbore - ustvrdio je Mrsić koji se slaže da se treba krenuti u postupak revizije.  

Brojne replike stigle su iz HDZ-ovih klupa, a Branko Bačić  podsjetio je da je Mrak Taritaš bila članica Vlade lijevog centra te da je da Vlada jasno rekla da neće ići u reviziju Vatikanskih ugovora. Što se to promijenilo da sada kao oporbena zastupnica se zalažete za reviziju, pitao je HDZ-ovac. 

Zagreb: Sabor raspravljao o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika

- Za mene je ovo borba na ljevici tko će preuzeti i biti glasnogovornik birača koji je ne podržavaju ugovore sa Svetom Stolicom - poručio je Bačić. 

Mrak Taritaš uzvratila mu je kako oboje dobro znaju da se na ovoj temi teško skupljaju politički bodovi. 

- Za sve u životu treba imati hrabrosti. Falilo je hrabrosti tada. Mi imamo hrabrosti i imat ćemo u buduće da otvorimo teme o kojima bi svi nerado razgovarali - poručila je čelnica GLAS-a.

Miro Kovač (HDZ)  kazao je da ovo sve izgleda kao da se "popila rakijica pa se rodila ideja" što je, ističe, loše. Naveo je da ga sve ovo podsjeća na rat kultura prije izbora za Europski parlament.   

- To je neozbiljno i neodgovorno. Nemojte to raditi. Izgubit ćete tako izbore - poručio je Kovač. 

Mrak Taritaš mu je uzvratila: 

- Nemojte vi brinuti za nas. Mi smo spremni ići na izbore, dobiti i po bubrezima, ali iza prijedloga stojimo. Analizirali smo ga i spremni smo to braniti. Naša pobjeda je već da se o ovoj temi raspravlja u Saboru, a ne po hodnicima - poručila je Mrak Taritaš.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a