Obavijesti

News

Komentari 54

'HDZ se dodvorava radikalno desnom biračkom tijelu...'

'HDZ se dodvorava radikalno desnom biračkom tijelu...'
1

Saborski zastupnik Alen Prelec rekao je da vladajući u "moru mjera" nisu ništa napravili za poljoprivrednike i ustvrdio da ministrica poljoprivrede "ne komunicira s javnošću"

VIDEO

SDP je u subotu predstavio svoje hitne mjere za poljoprivredu i ocijenio da zabrana rada trgovina nedjeljom nema epidemiološku podlogu nego je cilj "podizanje rejtinga HDZ-a i dodvoravanju radikalno desnom i konzervativnom biračkom tijelu".

"Pitanje je širi li se virus drugačije nedjeljom nego ostalim danima, je li opasniji, ili iza odluke Stožera postoje drugi razlozi koji nisu epidemiološke podloge, nego političke prirode. Jasno je da se to radi s ciljem podizanja rejtinga HDZ-a i dodvoravanju radikalno desnom i konzervativnom biračkom tijelu. SDP više neće bezuvjetno podržavati ono što Vlada radi. Ovo je prevršilo svaku mjeru", rekao je saborski zastupnik Peđa Grbin.

Prema odluci Vlade, od ponedjeljak se omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s tim da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje, a za sada nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama.

SDP-u vidi problem i u tome što se, među ostalima zadnje otvaraju vrtići i škole.
"Kafići i mise su im važnije od toga, a nitko nije postavio pitanje gdje će roditelji s djecom koji od ponedjeljka moraju natrag na posao. Tražili smo od Vlade da donese odluku koja će barem jednom roditelju omogućiti da ostane doma s djecom, plaćeni dopust, no Vlada to nije prihvatila. Djecu sada nema tko čuvati", rekao je Grbin.

Istraživanje: HDZ je povećao prednost ispred SDP-a...
Istraživanje: HDZ je povećao prednost ispred SDP-a...

Naveo je kako je Ustavni sud već dva puta rušio zabranu rada nedjeljom te da vjeruje da će biti slično i u ovom slučaju. Najavio je da će SDP od Ustavnog suda tražiti da se očituje o ustavnosti zakona o izmjenama i dopunama o zaštiti pučanstva o zaraznih bolesti, što će, kaže Grbin, biti prilika Ustavnog sudu da se očituje o svim mjerama Stožera.

Četiri SDP-ove hitne mjere za poljoprivredu

Član Savjeta za poljoprivredu SDP-a Sebastijan Svat predstavio je četiri SDP-ove hitne mjere za poljoprivredu. Predlažu da se doda još 20 posto sredstava iz nacionalnog proračuna i isplatiti poticaje u 100 posto iznosu najkasnije do 1. svibnja te hitan interventni otkup presadnica cvijeća i viškova povrća. Uz oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu (država, jedinice lokalne i regionalne samouprave) OPG-ova ekonomske vrijednosti do 150.000 eura, ta stranka predlaže i smanjivanje stope PDV-a na poljoprivredni repromaterijal sa 13 na 5 posto.
"To će pomoći poljoprivrednim proizvođačima, posebice onim malim i srednjim da barem malo lakše prebrode krizu. Epidemija je pokazala da poljoprivreda treba biti strateška grana, što trenutno nije", istaknuo je Svat.
Saborski zastupnik Alen Prelec rekao je da vladajući u "moru mjera" nisu ništa napravili za poljoprivrednike i ustvrdio da ministrica poljoprivrede "ne komunicira s javnošću i ne radi ništa da pomogne poljoprivrednicima".

Preokrenulo se vodstvo: HDZ na vrhu, SDP pao za dva posto
Preokrenulo se vodstvo: HDZ na vrhu, SDP pao za dva posto

Predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica komentirao je napise u medijima po kojima Hrvatska zbog nepravilnosti u ekološkoj proizvodnji mora vratiti 98 posto poticaja EU, odnosno oko 3 milijarde kuna u zadnje tri godine.
„U tom kontekstu izuzetno je važno naglasiti koliko je u ovom trenutku sektor poticaja poljoprivrede i sve ono regulatorno što prati poljoprivredu zapušten i koliko ne funkcionira. 3 milijarde kuna u ovom trenutku je ogromna količina novca. To je veliki pokazatelj koliko Vlada zakazala po tom pitanju i koliko je sektor zapušten", rekao je Tica.

Poručio je da je "važno uozbiljiti taj sektor i uložiti napore kako bi počeo normalno funkcionirati od strane onih koji ga prate, reguliraju i potiču".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori