Obavijesti

News

Komentari 38

HDZ se izvlači na fjaku. Iako ga fjaka odavno održava na vlasti

HDZ se izvlači na fjaku. Iako ga fjaka odavno održava na vlasti
1

Zorn Đogaš, izgubljeni kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita, optužuje Ivicu Puljka za nedovoljni izborni legitimitet. Kao da je zaboravio da HDZ i Plenković vladaju uz 16 posto glasova osvojenih u srpnju 2020.

VIDEO

"Da sam postao gradonačelnik s tako malom izlaznošću, to bi bio legitimitet s kojim ne bih bio zadovoljan", izjavio je jučer Zoran Đogaš, nestranački kandidat HDZ-a, nakon što se doslovno kroz ušicu igle provukao u drugi krug izbora u Splitu.

U prijevodu, Đogaš neizravno optužuje Ivicu Puljka da nema legitimitet za funkciju gradonačelnika.

Iako su Puljak i njegova stranka dobili skoro sedam tisuća glasova više nego na lanjskim lokalnim izborima, dok su istodobno HDZ i njegov kandidat za gradonačelnika dobili četiri tisuće glasova manje.

Gdje su njihovi birači?

Zašto Đogaš i HDZ nisu izvukli više svojih birača na nedjeljne izbore, pa tako podigli ukupnu izlaznost na više od 31 posto glasača, ako su toliko zabrinuti za legitimitet novog gradonačelnika?

I kad već HDZ od svih stranaka i sudionika izbora poteže pitanje legitimiteta izbornih pobjednika, kao što to radi kad god izgubi izbore, možda bismo trebali povesti malu raspravu i o izbornom legitimitetu Andreja Plenkovića.

On je na čelu HDZ-a svoj drugi mandat dobio na izborima na kojima je izašlo manje od pedeset posto birača.

Fjaka i HDZ

"Fjaka je utjecala na birače", objasnio je jučer Ante Sanader, šef dalmatinskog HDZ-a. I upravo je HDZ na toj fjaki dobio prošle parlamentarne izbore.

Andrej Plenković raspisao je izbore u srpnju 2020. godine, unatoč primjedbama da je to loše vrijeme za kampanju i za izbore, da počinje turistička sezona, da su birači na godišnjim odmorima i slično. Na izbore je na kraju izašlo 46 posto ili 1,6 milijuna birača, najmanje u povijesti, a HDZ je zahvaljujući tome sa svojom discipliniranom vojskom glasača osvojio 37 posto glasova ili 66 mandata u Hrvatskom saboru.

Čak 25 mandata više od SDP-ove koalicije.

Na biračku fjaku Plenković je računao i na toj fjaki je dobio drugi mandat. Mala izlaznost bila je dobitna strategija za ostanak na vlasti.

Doktor za spavanje

A sad se HDZ žali na fjaku, na malu izlaznost, na slabi legitimitet gradonačelnika Puljka, koji će u drugom krugu dobiti novi mandat s još manjom izlaznošću.

Osim, jasno, ako Zoran Đogaš, inače doktor za spavanje, ne probudi splitske birače iz njihove fjake.

Uglavnom, HDZ je taj koji s pozicije vlasti računa na fjaku, na umrtvljivanje političke scene, na pasiviziranje birača, na zatiranje bilo kakve političke iskre koja bi mogla probuditi birače drugih stranaka. 

Pa onda Plenković vlada sa 16 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

Dok je Ivica Puljak u prvom krugu osvojio 15 posto od ukupnog broja glasača u Splitu.

HDZ histerija

S druge strane, kad HDZ nije na vlasti i ne parazitira na političkoj fjaki, onda izaziva histeriju, provocira državni udar, optužuje pobjednike da nemaju legitimitet, proziva ih da su "nenarodna i nehrvatska vlast", jer HDZ jedino sebi priznaje legitimitet u vladanju Hrvatskom.

I zato nije neobično što se i Đogaš, nestranački kandidat koji vrlo brzo usvaja retoriku HDZ-a, izvlači na nelegitimitet Puljka, ali je ipak neobično da se Ante Sanader izvlači na fjaku.

Jer njegov je zadatak bio da probudi, animira, mobilizira i transferira glasače do birališta. Ovako, ispada da su krivi sami glasači, razbacani po plažama ili zatočeni pod klima uređajima, nipošto izgubljeni HDZ i pospani Đogaš.

I jasno, kriv je Ivica Puljak koji je izazvao izbore usred ljeta.

Baš kao i nedavno Andrej Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.