Obavijesti

News

Komentari 73

HDZ se ne boji DORH-a, Uskoka i sudova. Sada se neće bojati ni Povjerenstva za sukob interesa

HDZ se ne boji DORH-a, Uskoka i sudova. Sada se neće bojati ni Povjerenstva za sukob interesa

Paradoksalno, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je Andreju Plenkoviću vratra HDZ-a i Vlade, a sada Plenković izmjenama zakona želi eutanazirati to povjerenstvo od kojeg vlast neće više strepiti.

VIDEO

Vladajući se ne boje Državnog odvjetništva RH, što smo mogli vidjeti iz aktualne afere Softver i zaustavljanja istrage protiv Gabrijele Žalac, članice Predsjedništva HDZ-a o kojoj Andrej Plenković tako lijepo govori.

Vladajući se ne boje Uskoka, jer i on radi pod političkim utjecajem i kontrolom, a kad dogori do noktiju DORH uvijek može zatvoriti istragu.

Vladajući se ne boje ni sudova, jer ako postupci prođu sve istražne i pravosudne filtere, na sudovima sve to može pasti u vodu.

Vladajući se još uvijek boje medija, a boje se Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Minuta šutnje

Medijima su već počeli prijetiti i optuživati ih za "hajku" i "urotu", a najnovija saborska rasprava odvija se u smjeru daljnje eutanazije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je već smijenilo jednog predsjednika HDZ-a, te svojim istragama i presudama naljutilo i uznemirilo vladajuću kastu.

"Trebalo bi tražiti minutu šutnje kako bih mogla reći Drago povjerenstvo, počivali u miru", poručila je jutros Dalija Orešković, bivša šefica povjerenstva i sadašnja saborska zastupnica. "Ovo nije samo korak unatrag, nego konačni kraj svrhe postojanja povjerenstva".

Povjerenstvo, koje je Andrej Plenković nedavno postojano bojkotirao u vezi HDZ-ova putovanja Vladinim avionom u Helsinki, ostat će bez mogućnosti utvrđivanja jesu li dužnosnici postupali etično, odnosno "časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo i povjerenje građana".

Ćato i fiškal

"HDZ sada želi svesti ovo tijelo na razinu običnog birokratskog tijela i ćatu, na razinu fiškala koji će se baviti popisivanjem imovinskih kartica", upozorio je Peđa Grbin.

I tako, HDZ ima pod kontrolom DORH, Uskok, sudove, a sada će držati na distanci tijelo koje je izazivalo mnoge probleme ministrima, premijeru, predsjednicima stranaka, a u javnosti uživalo veće povjerenje od pravosudnih tijela.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izgubit će onu snagu i utjecaj koju je imalo proteklih godina, i to uglavnom zbog činjenice da nadležne institucije nisu radile svoj posao u državi koju je Plenkovićev HDZ pokorio, pasivizirao i "dedramatizirao". HDZ će sada moći mirno prelaziti preko tog povjerenstva, kako prelazi i preko ostalih institucija.

Dok im, naravno, Europska unija ne pokuca na vrata.

EU pritisak

I zapravo, u trenutku kad je istraga EU pokrenula lavinu napada na DORH i otkrila razmjere zataškavanja političkih istraga, vrijedi podsjetiti da je i ovo Povjerenstvo svojedobno osnovano samo kako bi se udovoljilo zahtjevima EU. Da bi se sada, poput ostalih institucija, naprosto svela na mjerilo vladajuće politike.

Naravno, mnogi su optuživali Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kao i njezinu bivšu šeficu Daliju Orešković, da se bavi politikom, a to je ista optužba koja se iz političkih krugova postojano lansira prema medijima. S namjerom da se otupi njihovu oštricu i umanji vrijednost njihovih otkrića.

Nema stresa

Sada se politika pobrinula za to da joj povjerenstvo više ne pravi probleme, da joj ne remeti mir i ne izaziva stres. A kamoli da dovede do smjene predsjednika stranke.

Dalija Orešković podsjetila je na činjenicu da je njezino Povjerenstvo otvorilo put Andreju Plenkoviću prema fotelji predsjednika HDZ-a, a zatim i predsjednika Vlade. Plenković je očito zaključio da mu nakon toga onakvo povjerenstvo više nije potrebno. 
I pobrinuo se da se slična stvar nikada više ne ponovi.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a