News

Komentari 630

HDZ: Sramota da je Bleiburg bez pokroviteljstva Sabora

HDZ: Sramota da je Bleiburg bez pokroviteljstva Sabora

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner na konferenciji za novinare prozvao je SDP da ponovo radi podjele u društvu nakon najave da ni ove godine neće biti pokroviteljstva

Predsjedništvo Sabora u srijedu je odlučilo da ni ove godine Sabor neće biti pokrovitelj komemoracije u spomen žrtavama Bleiburga. Zbog toga je u četvrtak reagirao HDZ te je potpredsjednik Sabora Željko Reiner na konferenciji za novinare prozvao SDP da ponovo radi podjele u društvu.

- To je pogrešno, pogotovo danas kad hrvatski narod grca u dugovima, kada je gospodarstvo uništeno a većina ljudi živi teško. Najmanje nam treba vraćanje u vrijeme Drugog svjetskog rata i otvaranje starih rana - rekao je Reiner. 

Nastavio je da je Bleiburg simbol i metafora komunističkih zločina nakon završetka rata kao što je Jasenovac simbol ustaških zločina.

- Čudno je da Sabor ne želi biti pokrovitelj, a prihvaća desetke pokroviteljstva nad raznim drugim događajima kao što su Glazbenog festivala pjesme Podravine i Podunavlja, Pitomača i manifestacija Branje grožđa - zaključio je. 

Na pitanje novinara da što je s pojedincima koji veličaju ustaštvo, odgovorio je da je to neprihvatljivo.

Stazić: Pokroviteljstvo vraćamo kad se maknu pojedinci u ustaškim uniformama

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) rekao je da Sabor neće vratiti svoje pokroviteljstvo sve dok se na Bleiburgu budu pojavljivali pojedinci u ustaškim uniformama.

- Oni su bili razlog zašto se to pokroviteljstvo ukinulo. Nevine žrtve treba cijeniti i dati poštovanje, a to se može učiniti negdje u Zagrebu. Možda se može organizirati znanstveni skup na kojem bi se raspravilo o Bleiburgu i Križnom putu, vidjeti što se usporedno događalo u drugim zemljama pobjednicima - rekao je. 

Dodao je da je Bleiburg na teritoriju druge države pa se ne može organizirati osiguranje i spriječiti neonaciste da se pojavljuju.

- Tamo se ne komemoriraju samo nevine žrtve, nego se veliča i NDH. Dok se veliča NDH, Sabor ne može biti pokrovitelj - izjavio je.

Najčitaniji članci