Obavijesti

News

Komentari 8

Tko se nije skrio, HDZ-ov je kandidat za gradonačelnika bio

Tko se nije skrio, HDZ-ov je kandidat za gradonačelnika bio

Nakon blamaže s Vicom Mihanovićem na prošlim izborima, HDZ-u prijeti nova blamaža u Splitu. Stranka traga za kandidatima koji su popularni ili za nestranačkim kandidatima. HDZ očito ne može ponuditi ništa bolje.

VIDEO

Ako netko ovih dana u Splitu nije dovoljno oprezan, ako ležerno ispija kavu na Rivi, bezbrižno zuri u daljinu u akciji pražnjena mozga i punjenja baterija, ne mareći za ono što nosi sutra, mogao bi osvanuti na listi HDZ-ovih kandidata za gradonačelnika Splita.

Svi su u igri, čak i oni koji misle da nisu.

HDZ očajnički traga za kandidatom koji bi mogao pobijediti na izborima za gradonačelnika, nakon što je Ivica Puljak zbog zamjenika Bojana Ivoševića dao ostavku, a najveća hrvatska stranka našla se pred problemom koji je mislila odgađati još tri godine.

Nakon što su u Zagrebu na gradonačelničkim izborima hvatali nestranačkog Damira Vanđelića i nakon što je Andrej Plenković na drugo najvažnije ministarsko mjesto u Vladi postavio drugog nestranačkog čovjeka, Ivana Paladina, HDZ sada hvata nestranačke ili makar popularne kandidate u Splitu.

Nova žrtva

Najnovija žrtva navodno je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, nestranački kandidat Zoran Đogaš, bivši dekan Medicinskog fakulteta, koji se zajedno s nestranačkim Julijem Meštrovićem, pojavio u krugu kandidata.  

Oni se nalaze u kombinaciji s Draganom Primorcem i Željkom Karin iz splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, čija popularnost se metodički testirala ovih dana.

I to su HDZ-ove uzdanice: netko popularan ili netko nestranački.

Samo da Plenković izbjegne novu rundu poniženja s Vicom Mihanovićem.

Kandidat sa štekata

I tko zna, ako ove kombinacije ne urode plodom, možda HDZ zaista u naletu očaja pokupi nekog kandidata sa štekata, angažira neku nevinu žrtvu kadrovske kataklizme Hrvatske demokratske zajednice, najveće hrvatske stranke.

Shvatili smo već da u HDZ-u nitko ne smije biti veći i jači od Andreja Plenkovića, stranačkog lidera, vođe i ikone. Ali da HDZ mora svoje najvažnije akvizicije tražiti izvan kadrovskih registara, da stranka koja se hvali s dvjesto tisuća članova mora drugog najvažnijeg ministra i gradonačelnika drugog najvećeg grada tražiti izvan HDZ-a, skandalozno je i gotovo čak i šokantno.

Tim više što se HDZ u potrazi za splitskim gradonačelnikom konzultira s PR agencijama koje predlažu najpopularnije ljude, bivše ministre, zdravstvene djelatnice, čak i sportaše. HDZ traži selebritije, a ne gradonačelnike. Traži onoga tko će biti popularan, a ne sposoban.

Propao brend

A ne tako davno, zapravo još na prošlim izborima, HDZ je sam po sebi bio brend dovoljno atraktivan da se pod njim svaka šuša dočepa pozicije. 

Danas je očito HDZ postao teret. Naročito u velikim gradovima.

Plenkoviću, kao najvećem od svih hadezeovaca, zapravo u potpunosti odgovara da na važna mjesta u najvećim gradovima gura nestranačke ljude (osim onih totalno potkapacitiranih), jer ga oni neće ugrožavati u održavanju osjetljive unutarstranačke dinamike. Takvima neće porasti krila ukoliko osvoje Zagreb ili Split.

A Plenković će i dalje biti suveren među mediokritetima.

Zatečeni ostavkom

HDZ je ostao zatečen ostavkom Ivice Puljka, makar zbog činjenice da u Splitu nema kvalitetnog kandidata, što je u velikoj mjeri problem i SDP-a. Tavorenje u opoziciji gdje su odsječeni od tokova novca i lukrativnih projekata u gradu za HDZ predstavlja problem u Splitu, kao i u čitavoj državi. Ali pronalaženje načina za osvajanje gradonačelničke funkcije u Splitu, kao i u Zagrebu, čini se još većim i gotovo nepremostivim problemom.

Zato HDZ sada izmišlja kandidate za Split, kao što je Plenković izmišljao kandidate za ministra graditeljstva, pa je servirao kontroverznog Paladinu. 

Ivica Puljak isprovocirao je izbore za gradonačelnika na kojima ne može dobiti mnogo više od onoga što je već imao. Ali je istodobno natjerao HDZ da se iznova blamira i ponovno izgubi ono što nije imao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.