Obavijesti

News

Komentari 126

HDZ uvjerljivo vodi, Možemo! i SDP bore se za drugo mjesto

HDZ uvjerljivo vodi, Možemo! i SDP bore se za drugo mjesto
8

Nakon što su preskočili SDP, Možemo! im sada bježi na drugom mjestu, a najnoviji Crobarometar nije ni obuhvatio aktualnu krizu SDP-a. Uz njih i vodeći HDZ, prag prelaze samo Most i Domovinski pokret

VIDEO

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je najjača politička opcija, a na izborima bi dobili 30,8 posto, pokazalo je novo Crobarometar istraživanje. Rejting im je stabilan već mjesecima i ništa mu nije naškodilo te su jači od SDP-a i Možemo! zajedno. 

Nakon što su preskočili SDP, Možemo! ima 13,6 posto, dok je SDP, koji je u vlastitoj agoniji, na 13,4 posto i pravo je pitanje kako će sljedeći put izgledati njihov rezultat koji će obuhvatiti i ovotjedne drame.

Samo još dvije opcije prelaze izborni prag. MOST je postao politički stabilna stranka bez previranja i s rejtingom od 8,3 posto, što je nešto više nego primjerice u lipnju kada su imali 6,7 posto. Domovinski pokret bez predsjednika izlazi na stranačke izbore s rejtingom od 5,2 posto, a primjerice u srpnju imali su 7 posto.

Sve ostale stranke su daleko ispod izbornog praga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Mrcvarenje se nastavlja: Krizu koja drma partiju rješavat će članovi glavnog odboru SDP-a
Mrcvarenje se nastavlja: Krizu koja drma partiju rješavat će članovi glavnog odboru SDP-a

Živi zid koji se sa sjetom može prisjetiti borbe za 2. mjesto sada je na 1,8 posto. IDS s novim predsjednikom dobiva 1,7 posto. HSU je na 1,5 posto, a Hrvatski suverenisti na 1,4 posto. FOKUS je na 1,1 te Glas na 1 posto. Ostale stranke zajedno, od desnice do ljevice, imaju 5,1 posto, a tu su primjerice HNS na 0,9, HSS također na 0,9, Reformisti na 0,6 i HSLS 0,1 posto.

U ovom mjesecu zabilježen je velik skok neodlučnih, njih je sada 15 posto. To je zapravo druga politička opcija, a prije mjesec dana taj je broj bio upola manji.

Milanovićev rad podupire 45 posto birača, a isto toliko ih ne podupire. No on je posljednja dva mjeseca popravio rejting ''pozitivnih'' birača. Primjerice, u srpnju je 54 posto birača imalo negativno mišljenje o radu Predsjednika, a samo njih 38 posto odobravalo je rad Zorana Milanovića.

Najveću podršku, njih 83 posto, ima među biračima SDP-a. Dobro stoji i kod birača MOŽEMO, podupire ga njih 60 posto, ali i 52 posto birača MOSTA. Dok u HDZ-u njegov rad podržava 35 posto birača.

Rad Vlade ne podržava 59 posto birača, a samo njih 33 posto podupire, dok 8 posto ne zna, a među biračima HDZ-a stoje najbolje s potporom od 81 posto.

I dalje 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 23 posto da idemo u dobrom smjeru. Samo birači HDZ-a misle da zemlja ide u dobrom smjeru, njih 62 posto.

Tomislav Tomašević od lokalnih izbora i dalje je najpopularniji političar i o njemu 55 posto građana ima pozitivan dojam, a njih 23 posto negativan. Slijedi Zoran Milanović o kojem 50 posto građana misli pozitivno, a njih 39 posto ima negativan dojam. I njih dvojica jedini imaju većinsku potporu birača.

Andrej Plenković  može računati samo na 41 posto birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje, a njih 49 posto misli negativno o premijeru. Božo Petrov ima 36 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 41 misli suprotno.

Peđa Grbin može računati na samo 25 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 50 posto ne dijeli to mišljenje. U prosincu oje o Grbinu 50 posto građana imalo pozitivan dojam. Svima se u ovom mjesecu istopila potpora.

Ured predsjednika građani ocjenjuju s 2,8 ILI „TROJKOM“ i tu nema promjene. U blagom padu je potpora Vladi, školskom ocjenom dobivaju 2,3 ili „DVOJKU“. Građani Hrvatskom saboru daju 2,05 ili „DVOJKU“.

I ovaj mjesec kao najveći problem građani navode gospodarstvo, krizu i recesiju – toga se boji 21 posto njih. Nezaposlenost je na drugom mjestu problema građana i njih je 16 posto. Korupcija na visokoj razni, to je problem za 14 posto građana, a korona za 11 posto njih.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 19. rujna. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu