Obavijesti

News

Komentari 86

HDZ: Neuobičajeno je da A. Hebrang polemizira u medijima

HDZ: Neuobičajeno je da A. Hebrang polemizira u medijima
1

Bivši saborski zastupnik i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang nije zainteresiran za mjesto predsjednika stranke, no želi mjesto u vrhu. Ne podržava Jadranku Kosor

VIDEO

Andrija Hebrang, bivši saborski zastupnik i potpredsjednik HDZ-a, kandidirat će se za  mjesto u vrhu te stranke, ali to neće biti predsjednička funkcija.

U razgovoru za Novi list izjavio je kako u Sabor nije htio ići jer je izvukao pouku iz poraza na predsjedničkim izborima, ali da svojom obavezom smatra politički angažman kako bi se desnica vratila na vlast. 

Iako nije zainteresiran za mjesto predsjednika, postoji još niz drugih dužnosti i sada samo mora odlučiti koju će odabrati. Ima i svog favorita za čelnika stranke, ali još ne želi govoriti o imenima. Pretpostavlja se da će podržati Ivana Domagoja Miloševića ili Darka Milinovića, a sigurno je da potporu neće dati sadašnjoj predsjednici Jadranki Kosor. 

Najava da Hebrang ulazi u unutarstranačku utrku iznenadila je mnoge jer je ranije najavio povlačenje iz politike. 

Reakcija HDZ-a

Na izjave Andrije Hebranga je reagirao HDZ. Priopćenje HDZ-a donosimo u cijelosti. 

Tajništvo Hrvatske demokratske zajednice reagira na  navode u članku  cit.“ Očito je da neki ljudi ne mogu provoditi demokratizaciju stranke jer ne razumiju što je to. Jedini logičan redoslijed poteza bio bi analiza rezultata parlamentarnih izbora, raspisivanje unutarstranačkih izbora i onda objava predsjedničkih kandidatura. Jadranka Kosor preskočila je prva dva koraka. Možda neki članovi predsjedništva znaju kad će biti unutarstranački izbori, no to znači da smo mi ostali hendikepirani, upozorava Hebrang“, završen citat. 

Nadalje apostrofira se izjava Andrije Hebranga „Vodstvo HDZ-a nikad nije raspravljalo ni o programu ni o izbornim listama ni o koalicijama“.

Od kada je Jadranka Kosor predsjednica HDZ-a vode se zapisnici sa svih sjednica Predsjedništva iz kojih je razvidno da su ovi navodi netočni. Naime na sjednici Predsjedništva HDZ-a 18. travnja 2011. godine na kojoj je bio nazočan i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang , donijet je zaključak da se počne s izradom Izbornog programa te su odlukom Predsjedništva za izradu zaduženi glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, Domagoj Ivan Milošević, Branko Vukelić,Martina Dalić, Marina Matulović Dropulić, Đuro Popijač, Ivan Šuker te svi ministri u Vladi iz HDZ-a. Od tada pa do 6. rujna napravljen je Nacrt Izbornog programa koji je čitavo vrijeme koordiniran od strane svih članova  zaduženih za njegovu izradu. Na sjednici 6. rujna 2011. Glavni tajnik iznio je informaciju o tijeku izrade Izbornog programa, a donijeta je i odluka o formiranju Izbornog stožera kojem je na čelu glavni tajnik Branko Bačić koju je Predsjedništvo jednoglasno prihvatilo-i na toj sjednici bio je nazočan potpredsjednik HDZ-a  Andrija Hebrang.

Na sjednici 19. rujna 2011. Glavni tajnik preložio je sastav Izbornog stožera, a među  ostalim gđu. Martinu Dalić za voditeljicu tima za dovršetak izrade Izbornog programa, sjednici je bio nazočan i potpredsjednik Andrija Hebrang.  Nakon toga Program Hrvatske demokratske zajednice predstavljen je 27. rujna 2011. na sjednici Predsjedništva, raspravljen te jednoglasno prihvaćen i upućen na prihvaćanje Središnjem odboru-sjednici je bio nazočan Andrija Hebrang. Središnji odbor stranke održan je istog dana, 27. rujna 2011. i  jednoglasno podržan-potpredsjednik Andrija Hebrang bio je nazočan kao član Središnjeg odbora. Tijekom šestomjesečne izrade Izbornog programa koji je opsežno i detaljno pripreman sudjelovali su svi članovi Predsjedništva kao i ministri u Vladi RH te niz vanjskih eksperata za pojedina područja.

Što se tiče Izbornih lista na sjednici 10. listopada 2011. nakon rasprave, jednoglasno je prihvaćen prijedlog imenovanja koordinatora Izbornih jedinica, sjednici je bio nazočan i potpredsjednik Andrija Hebrang.

 Na sjednici 4. studenoga  Predsjedništvo je detaljno raspravilo i  jednoglasno podržalo prijedlog da  nositeljica svih kandidacijskih lista HDZ-a bude Jadranka Kosor;  sjednici je bio  nazočan i potpredsjednik Andrija Hebrang. 

Predsjednica HDZ-a 5. studenoga  2011. održala je sastanak Koordinacije predsjednika županijskih odbora na kojoj je donijet zaključak da ŽO dostave prijedloge kandidata u Tajništvo HDZ-a, što je i učinjeno.

13. i 14. studenoga održane su konzultacije predsjednice HDZ-a s koordinatorima Izbornih jedinica i predsjednicima ŽO iz tih Izbornih jedinica te su, kao što je bila i praksa svih proteklih godina uoči Parlamentarnih izbora, zajednički usuglašeni prijedlozi kandidacijskih lista u pojedinim Izbornim jedinicama i upućeni na prihvaćanje Predsjedništvu.

Na sjednici Predsjedništva 14. studenoga, nakon rasprave ,Predsjedništvo je jednoglasno prihvatilo Odluku o potvrđivanju kandidacijskih lista HDZ-a za parlamentarne izbore 2011.- sjednici je bio nazočan i potpredsjednik Andrija Hebrang.

I na kraju netočan je navod  da se nisu analizirali izborni rezultati jer je ta točka bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva 5. prosinca, nakon rasprave , zaključak je jednoglasno prihvaćen a zaduženo je Glavno tajništvo za detaljniju 

analizu u svim Izbornim jedinicama  - sjednici je bio nazočan i  Andrija Hebrang.

Neuobičajeno je da potpredsjednik stranke o aktivnostima stranke polemizira  preko medija iznoseći pritom neistine. Nije nam namjera polemizirati s  potpredsjednikom stranke već široko članstvo HDZ-a uputi na činjenice te da se odluke u HDZ-u donose na demokratski način sukladno Statutu HDZ-a.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva, a nižu se oštre reakcije oporbe

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...