Obavijesti

News

Komentari 35

Hebrang: "Ostavka je bunt protiv nekih članica Unije"

Hebrang: "Ostavka je bunt protiv nekih članica Unije"
4

Premijer Sanader je lokomotiva koja se nakon što je godinama vukla kompoziciju umorila. To ne znači da se neće vratiti, kazao je Andrija Hebrang

VIDEO

Saborski zastupnici u četvrtak poslijepodne počeli su raspravu o ostavci premijera Ive Sanadera. IDS-ov Damir Kajin na početku je zatražio da im se obrati sam Sanader, koji nije došao u Sabor, jer od njega očekuje da da obrazloženje o svojem potezu. Kajin smatra da bi to bilo pošteno i korektno. Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je da ni jedan zakon ni poslovnik to ne nalaže, već on samo radi po papirima koji su mu stigli u Sabor. U ime kluba HDZ-a Andrija Hebrang pokušao je pojasniti, kako je i sam rekao, ovu za hrvatsku neobičnu situaciju.
- Muha me napada, ali neću je ubiti- zamahnuo je Hebrang i nastavio - Znam da je premijer dao ostavku na način da izaziva različita tumačenja. Ja vam dajem svoje viđenje koje se može iščitati između redaka. Hebrang je Sanadera nazvao lokomotivom koja je šest godina vukla kompoziciju ali je zapela pred brkljom, što je metafora za blokadu pregovora sa EU.
- Na tom putu bilo je hrabro stati na čelo  kompozicije koju su vukli drugi. Ovo je bio finiš i završna faza pregovora. Što se dogodilo kompoziciji? Lokomotiva je naišla na brklju. Ostavka je sročeni bunt protiv te brklje koja ga je bezrazložno i neopravdano zaustavila - nizao je Hebrang i zaključio da će država to razdoblje prebroditi bez trajnih posljedica.
- Očekujemo da se u lokomotivu vrati strojovođa i pokrene novi ciklus - kazao je Hebrang za kraj i dodao kako u ime kluba zastupnika HDZ-a podržava Sanaderovu odluku.  Vesna Pusić je u ime kluba zastupnika HNS-a rekla da ona neće podržati premijerovu ostavku, te je također zatražila obrazloženje od samog Sanadera. Zastupnik Damir Kajin je poručio Sanaderu da su ga 'spinovi' ovoga puta krivo savjetovali, te da se precijenio ako misli da će ga svi uskoro moliti da se vrati u desetom ili jedanaestom mjesecu.
 - Sanaderova ostavka je najbolja odluka koja je donesena sa druge strane Markova trga u zadnjih šest godina. Ja gospođu Kosor poštujem, imamo korektan odnos i ne znam zašto prihvaća ovu funkciju. Sutra će biti najprozivanija osoba u Hrvatska i ja joj se divim na hrabrosti, a ako je uistinu hrabra, neka raspiše izbore. Nikada nitko nije otišao, a da nije rekao zašto odlazi i zato su naši ljudi gnjevni.
- Nisam pametan, ali niste ni vi gospodo iz HDZ-a da li prihvatiti ovu ostavku ili ne. Teško je biti pametan. Prijedlog da se kriza riješi na način 'sjaši murta da uzjaši kurta' ne podržavamo. Bilo bi pošteno da građani kažu koga hoće - rekao je HDSSB-ov Boro Grubišić. Također je kritizirao Sanadera da je svojim nedolaskom u Sabor omalovažio taj visoki dom.
- Neću ga dozivati da dođe u parlament i ne mora doći. Otišao je, neću reći da je pobjegao. U demokraciji kakva želimo biti uobičajeno je da kaže zašto. Ovo je javna stvar, javna služba, odgovornost i interes. Nas čekaju strahovito teške odluke, a predložena mandatarka nema taj autoritet. Prijevremeni izbori su glas javnosti, izraz političke volje građana, a ne preslagivanje karata. Ovo je preslagivanje karata i to loše. Dodao je da će SDP ostavku Sanadera prihvatiti, ali novu premijerku neće.
- Za ostavku neću glasati zato što je Sanader bio ovdje kada je tražio povjerenje, a sada nije htio doći pred nas i reći da više nema snage i ideje. Bez tih riječi i ostavka i glasanje za nju nema smisla, rekao je nezavisni Dragutin Lesar. Ogorčen je što je Sanader, kako je rekao, ostavku predao novinarima, a tek je 24 sata kasnije stigla u Sabor.
- Može se upitati kakav je bio odnos Sanadera prema parlamentu - rekao je Lesar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.