News

Komentari 193

Helikopter MORH-a je Zubaku vozio kip Gospe težak tri tone

Helikopter MORH-a je Zubaku vozio kip Gospe težak tri tone

Kip Gospe visok 220 cm ponosno je zauzeo mjesto na najvišem dijelu kompleksa. Kako nam je objasnio vlasnik Zubak, do kipa Gospe može se doći jedino zahtjevnijom stazom

Stanovnici Svetog Jurja kraj Senja znatiželjno su pogledavali u helikopter HRZ-a MI-171 Sh te neobičan teret koji je s njega visio i punom brzinom letio prema poslovno turističkom kompleksu Veladrion, u vlasništvu Pave Zubaka u Žrnovnici.
Koji sat kasnije kip Gospe visok 220 centimetara i težak oko tri tone ponosno je zauzeo mjesto na najvišem dijelu kompleksa. Kako nam je objasnio vlasnik Zubak, do kipa Gospe može se doći jedino zahtjevnijom stazom.

- U sklopu staze zdravlja, koja je sad duga sedam kilometara, na najvišem je dijelu Veladriona postavljen kip Majke Božje. Do kipa se dolazi zahtjevnijom stazom i dodatna je atrakcija samog kompleksa, kao i cijelog kraja. Ujedno je i nastavak na već postavljeni originalni i jedini kip Vile Velebita, koja je zaštitnica šuma, voda i domovinske časti - rekao nam je Zubak, vlasnik Autokuće Zubak. Na pitanje odakle mu ideja da postavi Gospin kip na svoj kompleks, Zubak odgovara kako je, osim obogaćivanja sadržaja poslovno-turističkog kompleksa, želio obogatiti i stazu zdravlja.

Zaštitnica svih ljudi

- Gospa je zaštitnica svih nas ljudi i naših materijalnih dobara te se dobro uklapa u projekt. Kip težak oko tri tone i visine 220 centimetara izradili su Stipo Lucić i kipar Joža Marinović. Kako je teren vrlo nepristupačan, Gospin kip bilo je moguće podignuti jedino helikopterom. Stoga smo ga u tu svrhu unajmili u redovitoj proceduri HRZ-a, a posada je posao odradila profesionalno - pohvalio je Zubak vojne pilote.

I u MORH-u su nam potvrdili da su uslugu ugovorili s tvrtkom Autokuća Zubak d.o.o. te da odlukom ministra obrane pružaju usluge potpore pravnim i fizičkim osobama izvan sustava obrane u slučajevima kad to nije moguće riješiti na drugačiji način.

- Uslugu smo ugovorili s tvrtkom Auto Zubak d.o.o., za koju su troškovi obračunati sukladno odluci ministra obrane o postupanju pri naplati troškova za obavljenu potporu međunarodnim vježbama i operacijama, aktivnostima potpore zemlje domaćina i postupanju pri naplati troškova za obavljenu potporu pravnim i fizičkim osobama izvan sustava obrane. Cijena jednog sata leta korištenog helikoptera iznosi 52.825,60 kuna, a riječ je o aktivnosti koja je trajala nekoliko sati - rekli su nam u MORH-u.

Ekskluzivni događaji

Objasnili su da usluge potpore pravnim i fizičkim osobama izvan sustava pružaja kad na cijelom području Hrvatske ne postoji pravna osoba registrirana, osposobljena i opremljena za pružanje takve potpore. Kompleks Veladriona pozicioniran je podno Velebita, na poluotoku, a omeđen je uvalom Žrnovnica, uvalom Dumboka i Velebitskim kanalom. Dio je Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a namijenjen je za ekskluzivne, poslovne ili privatne grupne događaje. Nudi usluge u dva hotela i dvije vile, ima 34 sobe te brojne popratne objekte i sadržaje.

Najčitaniji članci