News

Komentari 0

HEP uspješno refinancirao euroobveznice od $ 550 mil.

HEP uspješno refinancirao euroobveznice od $ 550 mil.

HEP d.d. uspješno refinancirao euroobveznice novim izdanjem u iznosu od USD 550 mil. dospijeća 2022. godine s kuponskom kamatnom stopom od 5,875%

Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP) je 19. listopada odredila konačne uvjete novog izdanja obveznica denominiranih u USD koje su bile ponuđene investitorima na međunarodnom tržištu kapitala. 

Nove euroobveznice u iznosu od 550 milijuna američkih dolara izdat će se uz prinos od 6,125%, kupon od 5,875% i jednokratno dospijeće glavnice u 2022. godini. Iznos prikupljen novim izdanjem koristit će se primarno za otkup postojećih obveznica dok će se preostala razlika (manje od 20% novog iznosa izdanja) koristiti za opće poslovne svrhe. Priprema refinanciranja postojećih obveznica odvijala se kroz dvije paralelne radnje - proces otkupa starih obveznica (koji je rezultirao iznimno visokim postotkom otkupa od 83.37%) i sastanaka s investitorima vezanih uz novo izdanje. Zajednički aranžeri i pokrovitelji izdanja su Banca IMI/PBZ, Morgan Stanley i Unicredit/Zagrebačka banka. 

Novo izdane obveznice rezultirat će smanjenim troškom financiranja obzirom na povoljne tržišne uvjete u kojima prevladavaju niske kamatne stope. Konkretno, postojeće izdanje nakon provedene transakcije valutne zamjene nosilo je kupon od 6,53%, dok će novo izdanje nositi kupon od 4,85% uz dulju ročnost od prethodnog izdanja. Novim izdanjem gotovo 18 mjeseci prije dospijeća postojećih obveznica HEP je izbjegao rizik refinanciranja u okolnostima u kojima se dug po obveznicama tretira kao kratkoročni dug. Takav poslovni potez imati će pozitivan efekt na percepciju društva od strane rejting agencija. 

Potražnja za novim izdanjem bila je gotovo 4 puta veća od ponuđenog iznosa te je premašila 2 milijarde američkih dolara. Međunarodni institucionalni investitori, među kojima su i brojni ugledni svjetski fondovi kao i investitori koji su sudjelovali u starom izdanju, njih oko 175 iz 30-tak zemalja, uključujući i Hrvatsku, prepoznali su HEP kao dokazanog energetskog lidera i stabilnu kompaniju, sa dobrim bonitetom i kvalitetnim planom ulaganja u ključne kapitalne investicije. HEP se zadužio na temelju samostalnog kreditnog rejtinga (BB-/Standard&Poor's i Ba2/Moody's), što dodatno potvrđuje da su međunarodni investitori prepoznali snagu i potencijal HEP-a. 

Važno je napomenuti da je nakon prvog izdanja euroobveznica 2012. godine HEP implementirao nova pravila korporativnog poslovanja – transparentnost, točnost i otvorenost prema investitorima, kao i pravovremeno i jasno informiranje o poslovnim rezultatima i budućim aktivnostima. Uspješno drugo izdanje euroobveznica dokaz je da je HEP, ne samo poštovao zahtjeve investitora, već i izgradio respektabilan ugled na međunarodnom tržištu dužničkog kapitala koji je poslužio kao snažan temelj za veliku potražnju i uspješno novo izdanje. Dodatno, HEP je procesom refinanciranja obveznica kroz novo izdanje dokazao da je među rijetkim kompanijama na tržištu koje proaktivno upravljaju svojim dugom te je na ovaj način pokazao sposobnost financijskog upravljanja koja je u skladu s najboljom svjetskom praksom.

Najčitaniji članci