Obavijesti

News

Komentari 147

Ispovijest heroja s Trnja: 'Mi smo spašavali kvart, a oni me privode kao klošara'

Ispovijest heroja s Trnja: 'Mi smo spašavali kvart, a oni me privode kao klošara'

S nama je danas u studiju bio Tihomir Blagus, koji je spasio Trnje od veće katastrofe prilikom poplava. On je s prijateljem Domagojem otvorio branu, a policija ga je za to kaznila...

VIDEO

U zagrebačkom naselju Trnje je u noći na subotu voda prodrla u kuće, a jedini koji će za to biti kažnjen je Tihomir Blagus, koji je spasio kvart od veće katastrofe.

POGLEDAJTE VIDEO Tihomir Blagus u studiju 24sata

Neće odgovarati nitko niti iz Hrvatskih voda, čiju branu je Tihomir s prijateljem Domagojem otvorio da voda oteče u Savu niti itko iz Vodoopskrbe i odvodnje, čija kanalizacija nije mogla progutati vodu. Oni prebacuju krivnju jedni na druge. Ali zato Blagusa (54) terete odvojeno policija za vrijeđanje njihovih službenika, ali i Hrvatske vode za neovlašteni ulazak u njihov objekt.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je ispričao u našem studiju, zadnjih pet dana, odnosno od poplave, je jedva spavao desetak sati.

Zadnji put je ovakva situacija bila prije 25 godina, ali nije bilo ovako, jer su  na ustavi bila drvena vrata. Susjedu je onda bilo lakše, udario je sjekirom dva puta po vratima i ušao je unutra. Tada voda nije uspjela doći do kuća kao sad - priča Blagus.

Kaže kako je u petak ranije išao spavati.

- Oko pola jedanaest je dotrčala mama i rekla mi da dođem, da nam se nešto događa u kupatilu, da voda šiklja. Izašao sam iz sobe i uletim u vodu. U dvorištu je već bio bazen. Bio je mrak, trčali smo prema kući i već je sve bilo puno vode. Prvo što mi je palo na pamet je da je ispod svuda struja. Namještaj je već bio u vodi, a vani su se skupili susjedi, Domagoj i ostali. Mislim se, ako dignem namještaj neću ništa napraviti, voda će i dalje dolaziti. Uzalud dižem namještaj, ako će voda i dalje nadirati. Nisam znao ni što ću s mamom. Izletio sam van i s Domagojem se dogovorio da moramo vidjeti otkud voda dolazi i da je zatvorimo. I tad se javila ona susjeda i rekla da se mora otići u ustavu i zatvoriti brana. Sva sreća da je Domagoj odmah našao sjekiru. Bila je sreća da ju je našao, ne znam kako bismo ušli. Sve je bilo puno vode, nismo vidjeli ni kuda idemo - nastavlja Blagus.

Kad su došli do ustave, dočekala su ih metalna vrata, pa su morali razbiti prozor. U pomoć im je pristigao susjed s lampom, jer u mraku je bilo nemoguće razbiti prozor.

Moglo je sve završiti tragično, jer je ustava puna struje, a kad je Blagus ušao unutra, sve je bilo puno vode i on je unutra zakoračio bez ikakvog osiguranja.

Kad je brana zatvorena, tada je došla i policija, jer su Blagus i ostali susjedi zvali sve brojeve telefona i tražili pomoć.

- Dok smo Domagoj i ja bili sami, nije bilo nikoga. Zvali smo policiju i sve ostale, ali nije bilo nikoga. Policija je došla dok sam ja bio unutra. Onda su policajci pitali jel mogu provaliti, pa su provalili - rekao je Blagus.

Kad je voda prestala nadirati, Blagus se vratio kući, gdje ga je zatekla voda u visini od 20 cm. Navodi da je sve u kući plivalo i nije bilo prostorije koja nije bila puna vode, odnosno fekalnih voda. Kante za smeće u dvorištu su pale, prevrnula ih je bujica i plivale su po cijelom dvorištu, zajedno sa smećem koje je bilo u njima.

Što se tiče policije i njegovog postupanja, sve se moglo izbjeći da je policija imala malo više takta, ali Blagus kaže da je on reagirao jer je bio ljut i frustriran zbog cijele situacije.

- Ja sam samo htio svoj mobitel. Rekli su da rade uviđaj, da su ih poslali, jer Hrvatske vode namjeravaju dići tužbu protiv nepoznatog počinitelja koji je provalio. Rekao sam im da sam ja provalio. Htio sam sve fotografirati da imam dokumentirano, ali mi policajac nije dao. Nisam ga ni psovao ni napadao, nisam se ni nadao da će mi izbiti mobitel. Udario me i uzeo mobitel i ja sam automatski krenuo rukom da vratim svoj mobitel, a ovi policajci koji su bili pored njega su to valjda shvatili kao napad - ispričao je Blagus i dodao da se kad ga je policija pritisnula koljenom da se osjećao poniženo, kako je rekao, kao klošar.

Dan nakon poplave je pregledavao svoj auto koji je također završio pod vodom i tada ga je došao susjed obavijestiti da je došla policija i netko iz Hrvatskih voda i da traže počinitelja koji je provalio u ustavu.

- Onda mi je puko film. Cijelu noć smo sve zvali, nitko se nije javljao. Radi cijele situacije sam zaista bio nabrijan i ljut - kaže Blagus.

Njega sad čeka optužnica za kazneno djelo neovlaštenog prodora i na sudu će morati dokazivati da je spašavao kvart. Odvjetnici tvrde da bi se to moglo riješiti i povlačenjem tužbe.

Blagusa još uvijek nitko nije kontaktirao, nitko mu nije bio, čak ni iz mjesnog odbora. U ulicu nisu došli ni iz Zrinjevca da im isperu fekalije s ulice, pa je jedan od susjeda to napravio sam sa svojim vodovodnim crijevom kojeg ima kod kuće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS