Obavijesti

News

Komentari 0

HGK: 'Stižu nova oblici pravne zaštite softwarea videoigara '

HGK: 'Stižu nova oblici pravne zaštite softwarea videoigara '

Održana je radionica o autorskopravnoj zaštiti računalnih programa, baza podataka i drugih autorskopravnih pitanja za ICT industriju

VIDEO

ICT industrija se razvija jako brzo i pritom kreira proizvode koji do prije par godina nisu ni postojali, a kamoli bili regulirani zakonom. Nova europska i hrvatska regulativa hvata se u koštac upravo s tim izazovima, a što sve donosi pojašnjeno je na radionici HGK o oblicima pravne zaštite intelektualnih tvorevina u ICT industriji, s naglaskom na novo autorskopravno uređenje.

 - Riječ je o vrlo zanimljivoj tematici koja će se urediti novim Zakonom o zaštiti autorskih prava i srodnih prava koji je u postupku donošenja, a koja će se danas obraditi kroz radionicu koju HGK organizira u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Cilj nam je pravovremeno informirati naše članice, približiti im novosti koje donosi nova regulativa kako bi im pomogli da što lakše prilagode svoje poslovanje i tako izbjegnu eventualne prekršaje i kazne -  istaknuo je savjetnik predsjednika i voditelj Službe za informacijsku sigurnost i obrazovanje HGK doc.dr.sc. Petar Mišević.

Radionicu je vodila izv.prof.dr.sc. Romana Matanovac Vučković, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stručna voditeljica radne skupine za izradu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji ovih dana ide na prvo čitanje u Sabor.

Poručila je kako se u prijedlogu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima na bolji i sustavniji način implementiraju odredbe dvije stare direktive EU, jedna je o računalnim programima, a druga o bazama podataka.

 - Računalni programi štite se kao autorska djela, a baze podataka imaju mogućnosti dvostruke zaštite – i kao autorska djela i kao predmeti srodnih prava (tzv. sui generis zaštita). Posebno se uređuju i pitanja rudarenja teksta i podataka, što je osobito aktualno u današnjem svijetu gdje podaci imaju važno mjesto u digitalnoj ekonomiji -  pojasnila je Matanovac Vučković.

Promijenjene su i odredbe o stvaranju autorskih djela u radnom odnosu, pa sada prava pripadaju poslodavcu, ako drugačije nije ugovoreno u ugovoru o radu. I videoigre se novim Zakonom također uređuju kao autorska djela multimedijalne naravi, a regulirana je i još jedna aktualna i vrlo zanimljiva – umjetna inteligencija.

 - Na svjetskoj razini intenzivno se raspravlja o modelima moguće pravne zaštite umjetne inteligencije. Za sada joj se nije pronašlo mjesto u okviru tradicionalnih oblika zaštite autorskim pravom jer to nisu tvorevine ljudskog duha, ali je Europska patentna organizacija najdalje otišla u mogućnostima zaštite izuma koji su stvoreni uz pomoć umjetne inteligencije patentima, u čijem ispitivanju sudjeluju cijeli timovi. Izgleda da bi za sada patentni sustav najbolje odgovarao zaštiti tvorevina nastalih uz pomoć umjetne inteligencije, no nije isključeno da bi se u budućnosti smislio i neki poseban oblik pravne zaštite za te tvorevine. O tome će se vrlo vjerojatno i na europskom i na međunarodnom nivou donijeti nekakva direktiva, odnosno konvencija. Ipak, za sada se još razmatraju moguće pretpostavke i funkcioniranje mogućeg novog sustava, još nema konkretnog teksta nekakvog propisa - elaborirala je Matanovac Vučković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.