Obavijesti

News

Komentari 0

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog sukoba u Gazi

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog sukoba u Gazi

Govoreći putem videoveze na početku sastanka, izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland upozorio je da će nastavak neprijateljstava imati "poražavajuće" posljedice

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitan sastanak u ponedjeljak kako bi raspravljalo o situaciji u Gazi, pri čemu je nekoliko članova izrazilo zabrinutost zbog situacije unatoč primirju između militanata Islamskog džihada i Izraela nakon tri dana smrtonosnih sukoba.

Govoreći putem videoveze na početku sastanka, izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland upozorio je da će nastavak neprijateljstava imati "poražavajuće" posljedice.

“Primirje je krhko”, upozorio je.

Ruski veleposlanik Vasilj Nebenzia istaknuo je da je Vijeće "duboko zabrinuto ovakvim razvojem događaja, koji bi mogao dovesti do obnove potpunog vojnog sukoba i daljnjeg pogoršanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi".

Izrael je u petak pokrenuo snažno bombardiranje položaja Islamskog džihada u Gazi, a militanti su odgovorili ispaljivanjem više od tisuću raketa u znak odmazde, prema izraelskoj vojsci.

To je bio najgori sukob u Gazi od 11-dnevnog rata prošle godine.

Primirje sklopljeno uz posredovanje Egipta u nedjelju okončalo je intenzivne sukobe u kojima su poginule 44 osobe, uključujući 15 djece, a 360 ih je ranjeno u enklavi po podacima ministarstva zdravstva Gaze.

Obje strane su zadržale pravo odgovora ako dođe do kršenja prekida vatre.

Wennesland je rekao da je UN-ova procjena nasilja u tijeku, ističući da je "oko 20 posto" od približno 1100 raketa koje su ispalile naoružane palestinske skupine palo unutar Pojasa Gaze.

Uoči sastanka, izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan pozvao je Vijeće da stavi "punu odgovornost" na Islamski džihad, optužujući skupinu koju podupire Iran da koristi stanovnike Gaze kao "živi štit".

Veleposlanica Sjedinjenih Država pri UN-u Linda Thomas-Greenfield podržala je "pravo Izraela da brani svoj narod od terorističkih prijetnji", dok je palestinski veleposlanik Rijad Mansur osudio je izraelsku "neopravdanu agresiju".

"Koliko još djece moramo pokopati dok netko ne kaže da je dosta?", upitao je Mansur.