Obavijesti

News

Komentari 0

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog sukoba u Gazi

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog sukoba u Gazi

Govoreći putem videoveze na početku sastanka, izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland upozorio je da će nastavak neprijateljstava imati "poražavajuće" posljedice

VIDEO

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitan sastanak u ponedjeljak kako bi raspravljalo o situaciji u Gazi, pri čemu je nekoliko članova izrazilo zabrinutost zbog situacije unatoč primirju između militanata Islamskog džihada i Izraela nakon tri dana smrtonosnih sukoba.

Govoreći putem videoveze na početku sastanka, izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland upozorio je da će nastavak neprijateljstava imati "poražavajuće" posljedice.

“Primirje je krhko”, upozorio je.

Ruski veleposlanik Vasilj Nebenzia istaknuo je da je Vijeće "duboko zabrinuto ovakvim razvojem događaja, koji bi mogao dovesti do obnove potpunog vojnog sukoba i daljnjeg pogoršanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi".

Izrael je u petak pokrenuo snažno bombardiranje položaja Islamskog džihada u Gazi, a militanti su odgovorili ispaljivanjem više od tisuću raketa u znak odmazde, prema izraelskoj vojsci.

To je bio najgori sukob u Gazi od 11-dnevnog rata prošle godine.

Primirje sklopljeno uz posredovanje Egipta u nedjelju okončalo je intenzivne sukobe u kojima su poginule 44 osobe, uključujući 15 djece, a 360 ih je ranjeno u enklavi po podacima ministarstva zdravstva Gaze.

Obje strane su zadržale pravo odgovora ako dođe do kršenja prekida vatre.

Wennesland je rekao da je UN-ova procjena nasilja u tijeku, ističući da je "oko 20 posto" od približno 1100 raketa koje su ispalile naoružane palestinske skupine palo unutar Pojasa Gaze.

Uoči sastanka, izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan pozvao je Vijeće da stavi "punu odgovornost" na Islamski džihad, optužujući skupinu koju podupire Iran da koristi stanovnike Gaze kao "živi štit".

Veleposlanica Sjedinjenih Država pri UN-u Linda Thomas-Greenfield podržala je "pravo Izraela da brani svoj narod od terorističkih prijetnji", dok je palestinski veleposlanik Rijad Mansur osudio je izraelsku "neopravdanu agresiju".

"Koliko još djece moramo pokopati dok netko ne kaže da je dosta?", upitao je Mansur.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.