Obavijesti

News

Komentari 2

HNB intervencijom pustio oko 980 milijuna kuna u sustav

HNB intervencijom pustio oko 980 milijuna kuna u sustav

Kuna je na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj u utorak, u odnosu na tečajnicu od ponedjeljka, ojačala prema svim važnijim inozemnim valutama, pri čemu prema euru za 0,10 posto

Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je intervenirala na deviznom tržištu po prvi put od ožujka, kupivši od banaka 130 milijuna eura u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru.

Kako je objavljeno iz HNB-a, euri su od banaka otkupljeni po prosječnom tečaju od 7,536038 kuna, čime je u financijski sustav 'pušteno' oko 980 milijuna kuna.

To je šesta intervencija HNB-a od početka ove godine. Prethodna intervencija bila je krajem ožujka, kada je HNB prodao bankama nešto više od 618 milijuna eura, povukavši iz financijskog sustava oko 4,7 milijardi kuna.

HNB je prvi put ove godine intervenirao na deviznom tržištu 9. ožujka, na početku koronakrize, a uslijedile su intervencije 12., 13., 16. i 31. ožujka, u kojima je bankama prodano gotovo 2,25 milijardi eura. Tim deviznim intervencijama središnja banka nastojala je ublažiti slabljenje kune.

Kuna je na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj u utorak, u odnosu na tečajnicu od ponedjeljka, ojačala prema svim važnijim inozemnim valutama, pri čemu prema euru za 0,10 posto. 

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od srijede, iznosi 7,530889 kuna, što je njegova najniža razina u zadnja oko tri mjeseca odnosno od 17. rujna, kada je iznosio 7,5305 kuna.